• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Protokol masası yine gerildi

Protokol masası yine gerildi
Maliye Bakanlığı yetkilileri ve kamuda yetkili sendikalarla “2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri” için dün yeniden görüşmeler yapıldı. Toplantı bir kez daha krizlere damgasını vurdu. KTÖS, KTAMS, KTOEÖS ve KAMU-SEN yetkilileri masayı terk etti. Görüşme Maliye Bakanı ile HÜR-İŞ ve KAMU-İŞ arasında devam etti.

Maliye Bakanlığı ile kamuda örgütlü sendikalar dün protokol masasında üçüncü kez bir araya geldi. Maliye Bakanlığı toplantı salonunda yer alan toplantıya, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, Kamu-Sen, Kamu-İş ile Ebeler ve Hemşireler Sendikası katıldı.

YİNE KRİZ ÇIKTI

Maliye Bakanı Zeren Mungan toplantı öncesinde sendikalara, sendikaların bundan önceki toplantılarda gündeme getirdikleri konularla ilgili Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan raporu dağıttı. Raporu okuyan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Maliye Bakanlığı’nın raporunu “boş bir belge” olarak nitelerken, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “raporun içeriğinin boş” olduğunu savundu, protokol masasının amacının kalmadığını ifade etti ve “zaman sendikacılık yapma zamanıdır” diyerek protokol görüşmesini terk etti.

ÖNCELİK EĞİTİM VE SAĞLIK

Maliye Bakanı Zeren Mungan, sendikalara dağıtılan raporu basına da okuyarak, Bakanlar Kurulu’nun 2015 yılında istihdamda önceliği eğitim ve sağlığa verme kararı aldığını söyledi. Mungan, sendikalarla protokol görüşmeleri kapsamında iki kez bir araya geldiklerini ve bu görüşmelerde sendikalardan gelen talepleri incelediklerini ve değerlendirdiklerini belirtti.

YÜKSELMELERDE SIKINTI VAR

Bu kapsamda hazırladıkları raporu da sendikalarla paylaştıklarını ifade eden Mungan, öncelikle istihdam ve yükselme taleplerini incelediklerini, istihdamların yıl içerisinde yapılacak rakamının ortada olduğunu, bu konuda sağlık ve eğitimin öncelikli olduğunu anlattı. Mungan, yükselmelerde ise bazı sıkıntılar dışında bir problem olmadığını ifade etti.

2014 yılında “bağımsız kuruluşa” verilen bazı istihdamların tamamlanamadığını ifade eden Mungan, sendikalardan gelen vergi düzenlemeleri ile ilgili yapılan çalışmaları anlatarak, özel veya kamu ayırmaksızın 2 bin 100 TL’ye kadar kazancı olanların vergiden muaf tutulduğunu kaydetti. Mungan, Kamu Reformu Yasası çalışmalarının sürdüğünü ve çalışanlarla ilgili çoğu sıkıntının bu yasa içerisinde çözüleceğini ifade ederek, bu yasada öğretmenlere de yöneticilik hizmetleri bareminde açılım getireceğini belirtti.

YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK

İlk sözü alan Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan da, Maliye Bakanlığı’nın raporunu değerlendireceklerini ve yeniden görüşme talep edeceklerini belirtti. Atan, Ticaret Odası ve Sanayi Odasının açıklamalarını da eleştirerek, bu açıklamaları üzücü bulduklarını ve yerli ürünlere boykot yapılabileceğini söyledi. KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, Maliye Bakanlığı’nın raporunu “boş bir belge” olarak niteledi, ayrıca Maliye Bakanı’nın, Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan “bağımsız kuruluş” olarak bahsetmesini eleştirdi.

“DANIŞIKLI DÖVÜŞ”

Kaptan, 2014’ten kalan istihdamların tamamlanmamış olmasını da “danışıklı dövüş” olarak gördüğünü ifade ederek, Kamu Reformu Yasası’nı ise 2 yıldır duyduklarını, ancak içeriği hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadıklarını, hatta içeriğiyle ilgili hükümetin bile haberi olduğuna inanmadığını kaydetti. Ahmet Kaptan, hükümetin çalışan ve örgütlerine karşı saygı ve ciddiyetten uzak olduğunu öne sürdü.

“ÜLKEDE DÜZEN BÖYLE”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, Maliye Bakanı Zeren Mungan’ı, kişisel vergi beyannamelerinde “Vakkas Altınbaş ile Suat Günsel’i geçtiği için” tebrik ederek, ülkedeki düzenin böyle olduğunu savundu. Elcil, “Göç Yasası, öğretmenlerin hazırlık ödenekleri” gibi taleplerde bulunduklarını ancak Maliye Bakanlığı’nın değerlendirmesinin “boş” olduğunu ifade ederek, protokol masasının amacının kalmadığını, zamanın sendikacılık yapma zamanı olduğunu kaydetti ve masayı terk etti. Elcil, hükümeti “kuklalıkla” suçladı.

DEĞERLENDİRECEĞİZ

Ebeler ve Hemşireler Sendikası Başkanı Nihat Şencan da, Maliye Bakanlığı’nın sendikaların taleplerini değerlendirdiği raporu değerlendireceklerini ifade ederek, ancak raporda taleplerine cevap bulamadıklarını kaydetti.

Şencan, raporu, “içi boş bir yazı” diye niteledi. İnsanların isyan noktasında olduğunu, çalışanların özellikle sağlık sektöründe işe giderken ayaklarının geri çektiğini ifade eden Şencan, hastalarda patlama yaşandığını ancak personelin aynı kaldığını anlattı.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ…

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de, talep ettikleri bir kısım önerilerin kabul görmesi nedeniyle Maliye Bakanı’na teşekkür ederek, Toplu İş Sözleşmesi beklentilerinin de en kısa zamanda yerine getirilmesini talep etti.

KAYNAK YOK DESEYDİNİZ

KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek de, Maliye Bakanı’nın kendilerine dağıttığı belgeyi hazırlayacağına, iki kelimeyle “kaynak yok” deseydi, derdini daha sade bir şekilde anlatmış olacağını ifade ederek, bu belgede işverenlere yapılan “kıyakların” yer aldığını savundu. Kendilerinin KTÖS ile birlikte 4 maddelik istekte bulunduklarını, tüm öğretmenlerin tek bir yasa altında toplanmasını istediklerini ifade eden Tek, “göç yasasıyla” birlikte öğretmenlerin sefalete itildiğini ve önceden sahip olunan haklardan mahrum bırakıldıklarını anlattı.

Tek, yeni uygulamalarla çalışma ortamının bozulduğunu ve tüm bunları uzun zamandır anlattıklarını, olumlu bir adım atılmaması nedeniyle de kendilerinin artık görüşecek bir şeyleri kalmadığını belirterek, protokol görüşmelerinden ayrıldı.

Mali protokolün mali kısmını hükümetin hayat pahalılığını dondurarak ortadan kaldırdığını belirten Tek, ayrıca çalışma hayatıyla ilgili çalışma yapılmadığı gibi ilgili bakanın da toplantıda olmadığını kaydetti.

“GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANMIŞ KABUL EDİYORUZ”

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise yeniden söz alarak, sendika temsilcilerinin masadan kalkması üzerine “Görüşmeleri tamamlanmış kabul ediyoruz” dedi. Mungan, Eylül ayında kamuda yetkili sendikalarla ilgili toplu pazarlıkların yapılacağını yineledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler