• BIST 10759.56
  • Altın 6222.13
  • Dolar 49.9259
  • Euro 55.7152
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Yastık altı altınları için Hazine’den yeni plan

Yastık altı altınları için Hazine’den yeni plan
Yastık altı altınları için Hazine’den yeni plan

81 ilden 1000 yetkili kuyumcu kamu bankaları adına isteyen vatandaşın yastık altındaki altınlarını toplayacak. İstanbul Altın Rafinerisi CEO'su Ayşen Esen, vatandaşın yastık altında tuttuğu altını finansal sisteme kazandırmak için yeni bir sistem hazırladıklarını, kuyumcuların aracı olacağı sistemde kamu bankalarında hesapların açılacağını, vatandaşın nakit yerine fiziki altın çekme hakkı olacağını söyledi. Esen'e göre Türkiye'de yastık altı altın miktarı yaklaşık 5 bin ton (yaklaşık 330 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor. TL'deki değer kaybı, vatandaşın altına yönelişini artırıyor.

TL’deki değer kaybı, vatandaşları giderek daha fazla altına yönlendiriyor. Ancak altın alanların çoğu bunu finansal sistem yerine yastık altında tutmayı tercih ediyor. Bu durumu değiştirmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) yeni bir plan hazırladı.

İAR CEO’su Ayşen Esen’in verdiği bilgiye göre, Hazine İAR, bazı seçilmiş kuyumcuların vatandaştan altın toplamasına izin verecek ve toplanan altınlar kamu bankalarında mevduat ve katılım fonu olarak değerlendirilecek.

KUYUMCULAR ARACI OLACAK, FİZİKİ ALTIN ÇEKİLEBİLECEK

Esen’e göre, yeni düzenlemenin eskisine göre en önemli farkı, vatandaşın fiziki altını çekebilmesi olacak. Mevcut sistemde bankalarla mudiler arasında bir aracı yok ve vatandaşlar fiziki altın yerine onun TL eş değerini çekebiliyor.

Bloomberg’den Ercan Ersoy ile Çağan Koç’un haberine göre, Esen, son 10 yılda yastık altındaki altınları finansal sisteme kazandırma çalışmalarının başarısız olduğunu, sadece yaklaşık 100 ton altının bankalardaki altın hesaplarına aktarıldığını ancak yastık altında 5 bin ton altın (yaklaşık 330 milyar dolar) olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

81 İLDE 1000 KUYUMCU ARACI OLACAK

Türkiye, dünyada altın talebinin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Vatandaşların altını enflasyona karşı bir koruma olarak görmesi ve geleneksel olarak düğünler ile çeşitli törenlerde altının hediye olarak verilmesi bunun nedeni.

Türkiye’nin en büyük altın rafinerisi olan İstanbul Altın Rafinerisi, yaklaşık beş yıldır bir altın değerleme sistemi üzerinde çalışıyor ve bunun için bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım ve sistem sayesinde kuyumcular altının değerini daha kolay tespit edecek.

Sistemle ilgili testler temmuzda başladı. Türkiye genelinde 20 ilde 70 kuyumcu belirlendi. Nihai amaç 81 ilde 1000 kuyumcu belirlemek.

21 Ağustos itibarıyla bankalarda yurt içi yerleşiklerin yaklaşık 468 ton altını bulunuyor. Yıl başında bu rakam yaklaşık 253 tondu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dolar zirvede18 Ağustos 2026 Salı 09:00
  • Dolar ve Euro haftaya yeni rekorla başladı17 Ağustos 2026 Pazartesi 08:38
  • Euro 54,95, Sterlin 64,10 , Dolar 47,70 TL05 Ağustos 2026 Çarşamba 08:20
  • Haftanın son gününe döviz nasıl başladı?31 Temmuz 2026 Cuma 09:05
  • Döviz güne nasıl başladı?28 Temmuz 2026 Salı 08:39
  • Türkiye Merkez Bankası yılın 5. faiz kararını açıklayacak23 Temmuz 2026 Perşembe 08:25
  • Döviz güne nasıl başladı?16 Temmuz 2026 Perşembe 09:22
  • Döviz güne nasıl başladı?14 Temmuz 2026 Salı 08:14
  • Döviz güne nasıl başladıi?30 Haziran 2026 Salı 08:17
  • Dolardan yeni rekor29 Haziran 2026 Pazartesi 09:41
  • ÖNE ÇIKANLAR
    • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
    • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
    • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
    • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
    • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
    • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
    • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
    • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
    • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
    • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
    • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
    • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
    • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
    • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
    • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
    • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
    • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
    • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
    • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
    • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
    1/20