• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 29 °C
  • Mağusa 31 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 31 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Af izdiham yarattı

Af izdiham yarattı

ARAÇ KAYITTA İZDİHAM

Yasa Gücünde Kararname ile alınan karar gereği, kayıttan düşmüş motorlu araçlara uygulanan af, kayıtsız araç piyasasını hareketlendirirken; affın son günleriyle birlikte Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi ile Araç Muayene Şubesi’ndeki yoğunluk izdihama dönüştü.

YARIN SON GÜN

Yasa Gücünde Kararname gereği uygulanan affın, yarın sona ereceği belirtilirken; muayene işlemi için daireye başvuran ve dairede sistemin çalışmadığı günlerde işlemi yapılamayan vatandaşlara tolerans tanınacağı da açıklandı.

Rana SARRO

Bakanlar Kurulu Kararıyla çıkarılan Yasa Gücünde Kararname gereği kayıttan düşmüş motorlu araçlara uygulanan af, piyasada kayıtsız araçlara ciddi bir rağbete neden oldu. Kayıttan düşmüş araçlar, mal sahiplerinin elinden düşük fiyatlara satın alınıp, aftan yararlanılarak, kayıt edildi ve trafiğe sokuldu.

ARAÇ KAYITTA İZDİHAM

Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’nde her aybaşı yaşanan yoğunluk, kayıttan düşen araçlar için Yasa Gücünde Kararname ile getirilen affın son günleriyle birlikte izdihama dönüşürken, affın son günlerinde Araç Muayene Şubesi’ne de araç akını oldu.

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Araç Muayene Şubesi’nde araçlarını muayene yaptıracak araçlar, yol içerisinde uzun kuyruklar oluşturdu. Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde trafik felç oldu. Bölgedeki yolu kullanmaya çalışan vatandaşlar ise trafik nedeniyle uzun saatler kuyrukta beklemek zorunda kaldı.

İLK AY BOŞA GEÇTİ

Araç kayıtlarına af imkânı tanıyan Yasa Gücünde Kararname’de eksiklikler olduğu için, af ile ilgili işlemler ilk ay Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’nde uygulanamazken, son iki ayda ise dairede oldukça yoğunluk olduğu belirtildi. Yasa Gücünde Kararname gereği uygulanan affın, yarın sona ereceği belirtilirken, son günlerde yaşanan sistemsel sorunlardan ötürü işlem yapılamayan dairede, dün izdiham yaşandığı öğrenildi.

Affın son günleri olması nedeniyle, hem aftan yararlanmak, hem seyrüsefer ruhsatını yenilemek, hem de araç muayenesi için harç yatırmak isteyen vatandaşlar, Daire’ye akın etti.

YARIN SON GÜN

Bilindiği gibi, Bakanlar Kurulu 23 Temmuz 2014’te kayıttan düşmüş motorlu araçlarda, kayıt harcı ve seyrüsefer ruhsatı ödemelerinin, geçmiş yılları silinerek sadece bir kez alınmasını kararlaştırıldı. Kamu alacaklarının peşin ödenmesi kaydıyla, ceza ve gecikme zamlarının affedilmesine yönelik de bir kararname çıkarıldı. Gazetemize konuşan Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi Müdürü Salih Boran, Yasa Gücünde Kararname gereği, araç kayıtları ile ilgili uygulanan affın, 23 Ekim’de sona erdiğini hatırlattı.

“İŞLEMİ YAPILMAYANLARA TOLERANS TANINACAK”

Muayene işlemi için daireye başvuran ve dairede sistemin çalışmadığı günlerde işlemi yapılamayan vatandaşlara tolerans tanınacağını da açıklayan Salih Boran, şunları söyledi:

“23 Temmuz’da Yasa Gücünde Kararname çıkarıldı. Yasada bazı eksiklikler vardı. O eksikliğin tamamlanması için Savcılığa yazı yazıldı. İlk bir ay Savcılıktan görüş beklendi. Aftan yararlanmak için daireye gelen vatandaşlara, Savcılık’tan görüş beklendiğini ve affın uygulanamayacağını belirttik. 1 ay öyle geçti. Son iki ayda ise Daire’mizde ciddi anlamda yoğunluk yaşandı. Kayıt yenilemelerinde, geriye dönük seyrüsefer ücretleri alınmazken, kamu alacaklarına göre, seyrüsefer cezaları da alınmadı.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler