• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Emlak sektörüne Müzakere dopingi

Müzakere sürecinin hareketlenmesi ile birlikte Kıbrıs’ın kuzeyinde emlak sektöründe de hareketlenme başladı. Özellikle Türk koçanlı arsa fiyatları yükselişe geçerken Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) Başkanı hükümete eleştirilerde bulundu.
Emlak sektörüne Müzakere dopingi

EMLAK PİYASASI HAREKETLENDİ

Emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri Detay Gazetesi’ne değerlendiren Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) Başkanı Hasan Sungur, olası iyi bir çözümde Kıbrıs’ta ki emlak fiyatlarının değerinin artacağını ifade etti. Son dönemde Türk Koçanlı emlak fiyatlarında ciddi atış olduğunu kaydeden Sungur, yürürlükte olan yasaların yabancı yatırımcılara kolaylık sağlamadığını da vurguladı. Sungur, yabancı yatırımcıların ülkeye sağlayacağı katkıyı elimizin tersiyle ittiğimizi söyledi.

CUMHURBAŞKANI BAŞKA HÜKÜMET BAŞKA

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çözüm ve barış süreciyle ilgili yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu dile getiren Sungur, “Bunu görüyor ve takdir ediyoruz fakat hükümetimizde aynı çabayı görmüyoruz. Hükümet çözüm sürecine dahil olmuyor, halkı bilinçlendirmiyor. Böyle olunca halk paniğe kapılıyor ve bir gelecek kaygısı ortaya çıkıyor. Hükümet üzerine düşen görevi yapsa panik ortamı değil emlak sektöründe patlama yaşanacak” diyerek hükümete çağrıda bulundu.

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) Başkanı Hasan Sungur, çözüm sürecinde ve olası bir çözümde emlak sektörünün dünü bugünü ve yarınını Detay Gazetesi’ne değerlendirdi. Çözüm süreciyle ilgili sonuç ne olursa olsun KKTC Devletinin verdiği tapulara sahip çıkması gerektiğini ifade eden Sungur, olası iyi bir çözümde Kıbrıs’ta ki taşınmaz malların değerleneceğine dikkat çekti.

“KAÇAK EMLAKÇILARLA BAŞIMIZ DERTTE”

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği’nin yürürlükteki yasasının 17.4.2007 tarihli bir yasa olduğunu söyleyen Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) Başkanı Hasan Sungur, emlak sektöründeki sorunların temelinde bunun yattığını, bu yasanın yanlış yapılmış bir yasa olduğunu ve çalışmadığını ifade etti. O dönemde hazırlanan yasanın kapsamlı bir yasa değil günü kurtarmak amacıyla yapılmış bir yasa olduğunu savunan Sungur, “biz bunu düzeltmek için yeni bir yasa tasarısı hazırladık. Yasal boşluklardan dolayı kaçak emlakçılarla başımız dertte. Bir sorumlulukları yok, sigortaları yok, müşterisini koruma zorunluluğu yok. Bunların önüne geçebilmek için yeni yasamız hazır. Yasa tasarısını ilgili kurumlara verdik ve kabul edilip yürürlüğe girmesini bekliyoruz” dedi.

“YABANCI YATIRIMCILARA KOLAYLIK SAĞLAMIYORUZ”

2004 yılında Annan Planı sonrası emlak sektöründe yaşanan patlamayla birlikte bugüne kadar yabancılara toplamda 17.000 mal satıldığına dikkat çeken Hasan Sungur, son birkaç sene içerisinde emlak sektöründe bir durgunluk yaşandığını belirtti. “Bu durgunluğun sebebi ne Kıbrıs sorunudur, ne ambargolardır ne de Türkiye’dir” diyen Sungur, durgunluğun sebebinin bankalar ve dövizdeki dalgalanmalar olduğunu ifade etti. Sungur, “bu ülkede 6.000’e yakın krupiye ve yabancı çalışan var. Bunların çoğu 1+1 ya da 2+1 ev almak istiyorlar. Bankalara gidip ev kredisi başvurusu yaptıkları zaman bankalar kolaylık göstermiyor. Yabancılara mal alma konusunda zorluklar çıkarıyoruz. 2005-2009 Ferdi Sabit Soyer hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla bir takım kolaylıklar sağlanarak izinler hızlıca verilmişti. Yine benzer bir uygulama olmasını istiyoruz” dedi. Özellikle bu dönemlerde herkesin Türk malı almayı tercih ettiğini söyleyen Sungur, yabancı uyrukluların yasalar gereği satın aldığı Türk malının tapusunu üzerine alamadığını belirtti. Sungur, açıklamasında “KKTC paradokslar ülkesi. Baş çok, fikir çok, yasa tek. Herkeste kendi kafasına göre yasayı yorumluyor” diyerek sitemini dile getirdi.

“TÜRK MALLARINA OLAN İLGİ FİYATLARIN ARTMASINA NEDEN OLDU”

Çözüm sürecinden dolayı Türk mallarına karşı ilginin arttığını söyleyen KTEB Başkanı Hasan Sungur, bu ilginin fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirtti. Girne’de arsa fiyatlarının dönüm başına 200-250Bin sterline kadar çıktığını hatta anayol üzerindeki arsalarda milyonlu rakamlardan söz edildiğini dile getiren Sungur, Kıbrıs sorunundaki belirsizliğin buna sebep olduğunu ifade etti. Toplumda bir gelecek kaygısı olduğunu söyleyen Hasan Sungur, görüşmelerle ilgili halkın yeterince bilgilendirilmediğini ifade etti. Sungur, “Emlak komisyonunun Güney Kıbrıs üyelerini biliyoruz ama bizim adımıza kimin gidip emlak komisyonunda görüştüğüne dair bir bilgi yok. Mehmet Ali Talat’ın açıklamalarını duyunca ben bile korkuya kapıldım. “Eğer yatırımcıysanız elinizde fazla Rum malı varsa bu malların bir kısmı geri alınacak” şeklinde bir açıklama yaptı. Akabinde Özdil Nami ile Emlakçılar Birliği olarak gerçekleştirdiğimiz toplantıda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını öğrendik. Görüşmelerle ilgili halk yeteri kadar bilgilendirilmediği için böyle spekülatif söylemler olması normaldir” dedi.

“DEVLET VERDİĞİ TAPULARIN ARKASINDA DURMALI”

Vatandaşların henüz paniğe kapılıp Rum mallarını ellerinden çıkarmaya çalışmadıklarını fakat Türk malları konunun dışında kaldığı için ilginin oldukça arttığını söyleyen Hasan Sungur, “devlet yetkililerinin yapması gereken çıkıp bu devlet vardır, biz devlet olarak verdiğimiz tapuların arkasındayız, bir çözümden sonrada tapularımız geçerli olacaktır hiçbir spekülatif açıklamaya da müsaademiz yoktur şeklinde net bir açıklama yapmaları halinde her şey yoluna girecektir” dedi. Olası iyi bir çözümde emlakların değerleneceğini belirten Hasan Sungur, “devlet yetkililerinden tek isteğinin verdikleri tapuların arkasında durmaları ve kendi verdikleri kıymetli evraklara sahip çıkmaları olduğunu vurguladı.

“HÜKÜMET ÇÖZÜM SÜRECİNE DAHİL OLMALI”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çözüm ve barış süreciyle ilgili yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu dile getiren Sungur, “Bunu görüyor ve takdir ediyoruz fakat hükümetimizde aynı çabayı görmüyoruz. Hükümet çözüm sürecine dahil olmuyor, halkı bilinçlendirmiyor. Böyle olunca halk paniğe kapılıyor ve bir gelecek kaygısı ortaya çıkıyor. Hükümet üzerine düşen görevi yapsa panik ortamı değil emlak sektöründe patlama yaşanacak” diyerek hükümete çağrıda bulundu.

Ahmet VAMIK

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler