• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Guzzum Peşkeş

DAİ ve DAK'ın Doğa Koleji’ne 2011 yılında, ihaleye çıkılmadan devredilmesi sonrasında, bu kez ise üniversite yönetimin haberi ve izni dışında ilgili okullar yine el değiştirerek Nişantaşı Üniversitesi bünyesine kaydırıldı.
Guzzum Peşkeş

DOĞA’DAN NİŞANTAŞI’NA: Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Doğu Akdeniz Kreşi, İlkokulu ve Koleji’nin, 2011 yılında, dönemim Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ile DAÜ eski Rektörü Abdullah Öztoprak’ın görevde olduğu döneminde, adeta peşkeş şeklinde, işletiminin devredilmesine karar verildi ve Türkiye’de eğitim sektöründe hizmet veren Doğa Koleji ile ön protokol imzaladı. DAÜ’nün parçalanarak satılması şeklinde ifade edilen bu uygulamanın 5 yılı dolmadan bu kez ise Nişantaşı Üniversitesi’nin DAÜ Kreşi, ilkokulu ve kolejini satın aldığı öğrenildi.

AYNİ FİLM: Türkiye Doğa Okulları tarafından kurulan Özel Doğa Okulları Limited’in 300 bin hissesinin 299 Bin 999 hissesi Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal’a devredildi. DAÜ Yasası’nın meclisten geçeceği ve üniversitenin yeni seçim ortamına gireceği bir aşamada yapılan bu devirin olduğu aşamada Eğitim Bakanlığı görevinde yine Kemal Dürüst, Ekonomi ve Enerji Bakanı (şu anki adı ile Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) görevinde Sunat Atun bulunuyor.

Oshan SABIRLI

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) 2011 yılında ciddi sorunların olduğu bir aşamada üniversite öncesi eğitim kurumları adeta peşkeş şeklindeki bir uygulama el değiştirerek Özel Doğa Okulları’na devredildi. Abdullah Öztoprak’ın dönemin üniversite rektörü olduğu zamanda üniversite yönetimin ve Bakanlar Kurulu’nun desteği ile gerçekleşen devir kamuoyu ve başta velilerin büyük tepkisini çekmişti.

ÖNCE DOĞA ŞİMDİ NİŞANTAŞI

DAÜ Kreşi, Doğu Akdeniz İlkokulu ve Doğu Akdeniz Koleji’nin kurumsal yapısı olarak tescil ettirilen Özel Doğa Okulları Limited el değiştirerek, Nişantaşı Üniversitesi bünyesine girdi. Şirket’in 300 bin hissesinin 299 Bin 999 hissesi Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal’a devredildi.

YİNE KEMAL DÜRÜST GÖREVDE

Başta veliler, ilgili okulların öğretmenleri ve ilgili sendikaların, 2011 yılında ciddi şekilde tepkisini çeken bu devir teslim, adeta peşkeş şeklinde tanımlanırken, o yıl Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Kemal Dürüst de devire onay vermesi, bakanı tepkilerin odağına yerleştirmişti. Dürüs’tün CTP – UBP Koalisyon hükümetinde de ayni göreve gelmesi sonrasında da ülkedeki eğitim sendikaları DAÜ Kreşi DAİ ve DAK’ın özelleştirilmesinde büyük rolü olduğu için Dürüst’e tepki göstermişti.

SUNAT ATUN’UN DA ROLÜ BÜYÜK

Özel Doğa Okulları Ltd, 23 Haziran 2011 tarihinde Şirketler Mukayitliğine müracaat ederek gerekli evrakları vermek suretiyle yerli şirket statüsünde kuruldu. Şirketin hissedar çoğunluğu yabancı olduğu için de Ekonomi Bakanlığının onayına da gerek duyuldu. Gerekli incelemeler için 2-3 ay beklenmesi gerekirken, yatırım yapılacağı gerekçesi ile onay hemen ertesi gün verildi. Şirketin çoğunluk hisseleri yabancılara ait olduğu için Ekonomi Bakanlığının onayı gerekiyordu. İlgili onayı veren Bakanın şimdi de ayni görevde olması birçok kişi tarafından rastlantı olamaz diye nitelendirildi. Ekonomi ve Enerji Bakanı (şu anki şekli ile Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı) Sunat Atun 2011 yılında gecikmeden şahsen şirketin onaylanmasını sağladı. DAK ve DAİ’yi alan şirket 160,000.-TL yani dönemin kurları ile yaklaşık 60 bin Sterlin tutarındaki bir sermaye ile kurulmuş oldu.

AYARLANMIŞ ZAMANLAMA

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin yasasının önümüzdeki günlerde Cumhuriyet Meclisi’nden geçecek olması ve üniversitenin bir kez daha yönetsel anlamda Rektörlük Seçimi nedeni ile yaşaması beklenen tıkanıklık arifesinde Doğa Okulları’nın Nişantaşı Üniversitesi’ne hisse devrinin gerçekleşmesi zamanlamanın iyi hesaplandığını gözler önüne serdi. Devir olayının DAÜ yönetiminin haberi dışında gerçekleşmesi ile üniversitenin hukukçularının değerlendirme yaptığı da gelen bilgiler arasında.

DAÜ-SEN yönetim kurulu üyesi DAÜ-SEN eski Genel Sekreteri, TDP MYK üyesi

Ercan Hoskara

ercan-001.jpg

Bu ülkede özelleştirme dediğimiz işin ahlaki hiç bir yani olmadı olamıyor maalesef. Zaten bugüne kadar devleti yönetenlerin en büyük başarısı kamu olanaklarını peşkeş çekmeti, şimdi bu anlayışın yeni aracı özelleştirme oldu. Örnek mi? Ercan Devlet Havalimanı, bir diğeri DAİ-DAK. Doğa okullarına devrettiğimiz DAI-DAK noldu biliyor musunuz? Hani o çok iyi eğitim verecek Doğa okulları, devraldığını Nişantaşı Üniversitesi'ne devretti. Hava parasına mı? Herhalde!. Emeği geçen herkesi tebrik ederim!

Bu işler bize yakışmıyor, düzelteceğiz diyen bir DAÜ yönetimi ve/veya hükümet yetkilisi olacak mı göreceğiz.

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) eski başkanı CTP-BG PM üyesi

Hasan Ulas Altıok

hasan-ulas-altiok-001.jpg

Ülkemizde yaşanan tüm sorunların, tartışmaların temelinde "samimiyetsizlik" olduğunu hep söylerim. Özellikle de siyasal konularda. Popülizm almış başını gidiyor, hatta artarak prim yapıyor.

DAİ-DAK'ın Doğa Koleji'ne PEŞKEŞ çekilmesinin ardından neredeyse 5 yıl geçti. Sözleşmeye göre de 5 yılın sonunda 6 ay önceden bildirmek koşulu ile sözleşme yenilenmeyebilir ve kurumlarımız esas sahiplerine geri dönebilir. Bizler tam da bu sürenin dolmasını (Haziran 2016) ve kurumlarımızı geri almayı beklerken şimdi bir de Doğa Koleji'nin DAİ-DAK binalarını (okullarımızı) Nişantaşı Üniversitesine devrettiğini öğrendik. Ve evet sizin gibi biz de "OHA, YOK ARTIK" dedik.

Şimdi hükümet tam da bahsettiğim bu "samimiyet" sınavına girmek üzeredir. Özellikle de PEŞKEŞ yapılırken en önde mücadele veren CTP. Ya bu sözleşme uzatılmaz ve kurumlar esas sahiplerine geri verilir ve siyasi ahlak, toplumsal varoluş adına bu sınav başarı ile geçilir ya da "yeter" denir ve yok olunur.

Gereğinin yapılacağına inancım tamdır. Aksini düşünmek dahi istemiyorum.

levent-uysal-001.jpg

Levent Uysal - Özel Doğa Okulları Limited’in 300 bin hissesinin 299 Bin 999 hissesi Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal’a devredildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler