• BIST 9548.09
  • Altın 2499.47
  • Dolar 32.4922
  • Euro 34.5731
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Kıbrıslı Türklerin idam polemiği

Kıbrıslı Türklerin idam polemiği

Malezya’da uyuşturucu suçundan dolayı 2011 yılından beri idam istemiyle yargılanan 2 Kıbrıslı Türk’ten biri olan Muhammet Ali Sığdeniz’in ailesi konuştu ve iddiaları değerlendirdi. Aile “Bize resmi bir makamdan bilgi gelmedi…” dedi. Öte yandan Güney Kıbrıs’tan yapılan açıklamada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin konu ile ilgili diplomasi yürüttüğünü kaydetti.

 Gamze BAYKUR

 Dubai üzerinden Malezya’ya 8 buçuk kilo metamfetamin türü uyuşturucu madde sokmaya çalışırken Kuala Lumpur Havaalanı’nda 5 Kasım 2011 tarihinde yakalanan Muhammed Sığdeniz ile Mehmet Tosun isimli Kıbrıslı Türkler, Rum yönetiminin tüm girişimlerine rağmen idam istemiyle yargılandı. Yaklaşık 3 buçuk yıldır süren dava 15 Nisan 2015 tarihinde sonuçlandı ve Muhammet Ali Sığdeniz ile Mehmet Tosun isimli Kıbrıslı Türkler idam cezasına çarptırıldı. Sığdeniz ile Tosun’un cezalarının infaz edilip edilmediği henüz bilinmezken Sığdeniz’in kız kardeşi Zehra Sığdeniz “Bize resmi bir makamdan idam edildiklerine dair bir bilgi gelmedi” diyerek, önceki gün yerel bir gazetede manşetten çıkan “İki Kıbrıslı Türk İdam Edildi” başlıklı habere isyan etti.

SIĞDENİZ’İN AİLESİ MALEZYA’DA BAZI YETKİLİ MAKAMLARLA TEMASA GEÇTİ…

Muhammet Ali Sığdeniz’in kız kardeşi Zehra Sığdeniz, idam haberlerini gazetelerden duyduklarını söyleyerek “Abim bizi mahkemeden mahkemeye birkaç ayda bir arardı. 14 Nisanda abim aradı ve iyi olduğunu ertesi günü mahkemesi olacağını söyledi” dedi. Gazetelerde çıkan haberler üzerine Malezya’da bazı yetkili makamlar ile temasa geçtiklerini belirten Sığdeniz, yetkili makamlar tarafından kendilerine böyle bir karar olduğunu ancak infaz kararının temyiz yolu açık olduğundan dolayı hemen uygulanmadığını ancak yetkili bir kişi görevlendirerek araştırma yapılacağını ve bir hafta sonra kendilerine net bir bilgi verileceğini söylediğini anlattı. Kendilerine resmi bir makamdan idam kararı hakkında bilgi verilmediğini yineleyen Sığdeniz, abisi Muhammet Ali Sığdeniz’in durumu hakkında net bir bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti.

SIĞDENİZ, YEREL BİR GAZETEYE ATEŞ PÜSKÜRDÜ…

Muhammet Ali Sığdeniz’in kız kardeşi Zehra Sığdeniz, önceki gün yerel bir gazetede manşetten çıkan “İki Kıbrıslı Türk İdam Edildi” başlıklı habere ateş püskürdü. Yerel bir gazetenin bilip bilmeden araştırmadan haber yaptığını söyleyen Sığdeniz, “Bu haberi okuyunca çok kötü olduk. Bugün bizim yarın onun başına gelebilir. Özellikle annem bu haberi duyunca çok kötü oldu” şeklinde konuştu.

 

KIBRIS CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Muhammet Ali Sığdeniz ile Mehmet Tosun aleyhine verilen idam cezası hakkında açıklama yaptı. Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Muhammet Ali Sığdeniz ile Mehmet Tosun’un tutuklandığı günden beri diplomatik ve hukuki yardımla birlikte Malezya makamlarına yönelik girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Yapılan açıklamada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Muhammet Ali Sığdeniz ile Mehmet Tosun’un tüm mahkeme masraflarının karşılandığına, Malezya Başbakanı ve Dışişleri Bakanının dikkatinin diplomasi yolu ile konuya çekildiğine, Yeni Delhi’deki Baş Komiserlik yetkilisinin Malezya makamları ile temasta bulunmak için 6 kez Malezya’ya gittiğine ve yine Yeni Delhi’deki Baş Komiserlik aracılığı ile sanıklara mali yardımda bulunulduğuna yer verildi.

 

KARAR TEMYİZ EDİLECEK

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Muhammet Ali Sığdeniz ile Mehmet Tosun’un 15 Nisan 2015 tarihinde Malezya Mahkemesince idam cezasına çarptırıldıklarını doğruladı. Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 15 Nisan 2015 tarihinde davanın sonuçlandığı ve Sığdeniz ile Tosun’un mahkemece idam cezasına mahkum edildiği belirtilerek, söz konusu kararın temyiz edileceği ve ülkedeki AB Temsilciliği aracılığıyla nota verme olasılığının incelendiğini açıklandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler