• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Su projesi Gönyeli’de tıkandı

Asrın Projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den gelecek su projesinde yaşanan kriz konusunda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamalarda bulundu
Su projesi Gönyeli’de tıkandı

“FİRMA KOORDİNATLAR ÇERÇEVESİNDE İŞİ YAPAR”: Asrın Projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den gelecek su projesinde yaşanan kriz konusunda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamalarda bulundu. Su temini projesi inşaat süreciyle ilgili yaşanan sorun konusunda Yorgancıoğlu, yüklenici firmanın fiilen kendisine verilen koordinatlar çerçevesinde boru döşemesi yaptığını hatırlatarak, Gönyeli Belediyesi tarafından mühürlenen beton yapıların, aslında muhtemel bir aksilikte suyun tahliye edilmesi amacıyla kurulduğunu belirtti. Firmanın şimdiye kadar bu işi yürütürken gerekli kurallara uyduğunu da belirten Yorgancıoğlu, “devletiniz bizi engelleyemez” şeklinde bir söz sarf etmediklerinin kendisine aktarıldığını da kaydetti.  

“BİZE YANSIMADAN KURUMLAR İSTİŞARE ETMELİYDİ” Ülkemizde su ile ilgili faaliyetleri yürüten taşeron firmalardan Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ proje İnşaat AŞ. Ortaklığı Müdürü Özgür Balık ise, yaşanan olayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Yüklenici firma olarak, Su Projesi’ne harfiyen uyulduğunu, yaptıkları işin Devlet Su İşleri tarafından da kontrol edildiğini, herhangi bir itiraz durumunda kendilerinin karar mercii olmadıklarını ve bunun firmanın tasarruf ve inisiyatifinde olmadığını vurgulayan Özgür Balık, olayın kendilerine yansımasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti ve “Kurumların kendi aralarında yazışması gerekirdi” dedi.

Rana SARRO

Asrın Projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den gelecek su projesinde yaşanan kriz konusunda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamalarda bulundu. Su temini projesi inşaat süreciyle ilgili yaşanan sorun konusunda Yorgancıoğlu, yüklenici firmanın fiilen kendisine verilen koordinatlar çerçevesinde boru döşemesi yaptığını hatırlatarak, Gönyeli Belediyesi tarafından mühürlenen beton yapıların, aslında muhtemel bir aksilikte suyun tahliye edilmesi amacıyla kurulduğunun altını çizdi. Firmanın şimdiye kadar bu işi yürütürken gerekli kurallara uyduğunu da belirten Yorgancıoğlu, “devletiniz bizi engelleyemez” şeklinde bir söz sarf etmediklerinin kendisine aktarıldığını da kaydetti.

“FİRMA KENDİSİNE VERİLEN KOORDİNATLAR ÇERÇEVESİNDE YAPIYOR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, herkesin hükümet dâhil ülkeye gelecek suyla ilgili olumlu bir düşünce içerisinde olduğunu ve suyun ülkeye gelmesinin iki ülke hükümetlerinin imzaladığı bir uluslararası anlaşma çerçevesinde olacağını söyledi.

Yorgancıoğlu, bu anlaşma imzalandıktan sonra ihale sonucunda işi yürütmek için yüklenici bir firmaya görev verildiğini, firmanın da fiilen kendisine verilen koordinatlar çerçevesinde boru döşemesi yaptığını anlattı.

1421770389

“BETON YAPILAR SUYUN TAHLİYE EDİLMESİ AMACIYLA KURULDU”

Beton yapıların muhtemel bir aksilikte suyun tahliye edilmesi amacıyla kurulduğunu dile getiren Yorgancıoğlu yüklenici şirketin bunu yaparken bazı konulara dikkat etmesi, ilgili yerel yönetimlerle istişare ederek işi yürütmesi gerektiğini dile getirdi.

“POLİSİ ARAYARAK SERBEST BIRAKILMALARINI SAĞLADIK”

Yorgancıoğlu önceki gün Gönyeli’de bir sorun yaşandığı bilgisini aldıkları anda polisi arayarak gözaltına alınan belediye çalışanlarının serbest bırakılmasını sağladıklarını ama aynı zamanda bütün tarafları masaya çağırarak bu sorunun aşılması için görüşme yapmalarını istediklerini anlattı.

“FİRMA BUGÜNE KADAR KURALLARA UYDU”

Yorgancıoğlu, dün de söz konusu şirketin yetkililerini ve buradaki sorumlusunu çağırıp her belediyenin ve ülkenin bazı kuralları olduğunu bu iş yürütülürken ve bu kurallara uymaları gerektiği konusunda hatırlatma yaptıklarını anlattı.

“ÖYLE BİR SÖZ SARFETMEDİLER”

Şirket yetkililerinin de bu kurallara mümkün olduğunca uymak durumunda olduklarını ve şimdiye kadar da bunu yaptıklarını ifade ettiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, “devletiniz bizi engelleyemez” şeklinde bir söz sarf etmediklerini, “belediyenin burayı mühürleme hakkı yok” dediklerini de kendilerine söylediklerini belirtti.

“GEREKLİ MERCİLERLE ÖNCEDEN TEMAS KURULMASINI İSTEDİK”

Yorgancıoğlu, bu tür sorunların önceden hissedilerek ilgili kurumlarla görüşülüp çözülmesi gerektiğini, bu noktaya taşınmasının kimseye faydası olmadığını da dile getirdi ve şirketten bu tür konularla ilgili önceden gerekli mercilerle temas kurmasını istediğini belirtti.

FİRMA MÜDÜRÜ BALIK: BİZE YANSIMADAN KURUMLAR İSTİŞARE ETMELİYDİ

Ülkemizde su ile ilgili faaliyetleri yürüten taşeron firmalardan Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ proje İnşaat AŞ. Ortaklığı Müdürü Özgür Balık ise, yaşanan olayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Yüklenici firma olarak, Su Projesi’ne harfiyen uyulduğunu, yaptıkları işin Devlet Su İşleri tarafından da kontrol edildiğini, herhangi bir itiraz durumunda kendilerinin karar mercii olmadıklarını ve bunun firmanın tasarruf ve inisiyatifinde olmadığını vurgulayan Özgür Balık, olayın kendilerine yansımasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti ve “Kurumların kendi aralarında yazışması gerekirdi” dedi. Arsan Arıtma ve İnşaat AŞ. - MİTAŞ proje İnşaat AŞ. Ortaklığı Müdürü Özgür Balık, konuyla gazetemize şunları anlattı:

IMG_0159

“PROJEYİ HARFİYEN UYGULUYORUZ”

“Projeye harfiyen uyuyor ve yaptığımız işlerle ilgili her gün bildirimde bulunduğumuzu, Devlet Su İşleri yetkililerinin başımızda beklediğini Başbakan’a da söyledik. Ayrıca bu gibi konularda kamudan bir taraf olması halinde taraf olmadığımızı da söyledik. Biz burada kesinlikle taraf değiliz. Bize tutanak verildiğinde, Devlet Su İşleri’ne pazartesi sabahı itibariyle yazılı bildirdik. Devlet Su İşleri de ilgili makamlara bunu bildirdi. Devlet Su İşleri ne derse biz onu uygularız. Biz burada inisiyatif kullanacak bir pozisyonda değiliz. Karar verecek merci de değiliz,  bizim yaptırımımız da yok. Devlet Su İşleri’nin projesini harfiyen yapıyoruz. Cumartesi’nden beri Belediye’ye biz aynı şeyi söylüyoruz.”

“BİZ MÜTEAHHİT FİRMAYIZ”

“Ayrıca bizden hiç kimse o tür söylemlerde bulunmadı. Söylemlerde bulunacak bir durumumuz da yok. Biz müteahhit firmayız. Bu durumda biz süre uzatımı alacağız. Veya hattın değiştirilmesi durumunda da Su İşleri bize ilave bedel öder. Dolayısıyla bizlik bir konu yok. Geçen yıl 30 Ekim 2013’ten beri yoğun şekilde çalışıyoruz. Lefkoşa’da 65 kilometre, Girne projesinde de 33 kilometre proje döşedik. 3 projemiz var. Önümüze engeller çıkmazsa, bir iki ay içerisinde Lefkoşa tamamen bitiyor. Girne projesi ise yılsonu, önümüzdeki yılın Şubat aylarında da Karpaz’daki çalışmalar tamamlanacak. Dediğim gibi biz bir taraf değiliz ve bizden de herhangi bir söylem olamaz. Bizden hiç kimse de öyle bir söylemde bulunmadı.”

“8-10 AYDAN BERİ ÇALIŞIYORUZ, YENİ BİRŞEY DEĞİL”

“Çok üzüldük. Olayın buraya ulaşması da bizi üzdü. Kurumların kendi aralarında yazışması gerekirdi. Biz burada cumartesi çalışmaya başlamadık. Herhalde bir 8-10 aydır biz orada çalışıyoruz. Hem bu yapılardan yapıyoruz hem de uzun bir süredir de boru döşüyoruz.”

“DERENİN İÇERİSİNDE DEĞİLDİR”

“Gönyeli Belediyesi ile sürekli olarak istişare kurmaya çalıştık. Bize Cumartesi gününe kadar herhangi bir talepte bulunulmadı. Aynı yapıdan aynı hat üzerinde birkaç yerde var. Bugüne kadar onlara bir sorun çıkarılmadı. Biz bu yapılardan Lefkoşa’da 115 tane yaptık. İhale hattı döşenirken, çukur yere tahliye, yüksek yere ise vantuz konur. Yani her çukur yerde tahliye, her yüksek yerde de vantuz vardır. Bu teknik olarak olması gereken bir konudur. Hattın işletilebilmesi için olması gerekendir. Bahse konu yapı da, derenin yatağında da değildir biraz içeridedir. Yanda galerinin duvarı vardır. Duvarın çember tarafındadır. Derenin içinde değildir, dere duvarın arkasındadır. Kaldı ki, bir ishale hattında belediyelerden izin alındığını ben görmedim.”

“FİRMANIN TASARRUFUNDA DEĞİL”

“Uzun yıllardır süre gelen bir proje çalışması var. Proje çalışması bittikten sonra proje firması projeyi çizer. Proje ihalesi olur, proje çizilir. Sonra yapım ihalesine çıkılır. Yapım ihalesine çıkıldığı zaman, bizim gibi firmalar ihaleye girer. Yapım ihalesini kazanan firma da, çizilen projeye göre imalat yapar. Onların yorum yapma hakkı ve tasarrufu yoktur. Çizilen neyse odur. Değişiklik talebi olursa, çok aksi durumlarda, talep eden Devlet Su İşleri’ne yazı yazar. DSİ heyet getirir. Heyet ilgili mercilerle beraber karar verir. Değiştirirse değiştirir, değiştirmezse proje geçerlidir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler