• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Akıncı, Eide'yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eıde’yi kabul etti…
Akıncı, Eide'yi kabul etti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yarın yapılacak liderler görüşmesinde, müzakerelerde gelinen noktayla ilgili genel bir değerlendirme yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yarın Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde bugün, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü.

1465310662.jpg

Akıncı’nın Eide ile görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmede Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de yer aldı.

1465310653.jpg

Eide, Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, yapıcı ve kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini; bugün Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri ile de görüştüğünü ve her iki liderin tekrardan, 2016’da Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için kararlı olduğunu gördüğünü kaydetti.

Her iki liderin de kaybedilecek zaman olmadığını savunduğunu son toplantılarında da ortaya koyduğunu kaydeden Eide, gelecek haftaların en verimli bir şekilde planlanması gerektiğini ifade etti.

Yarınki toplantıda liderlerin, “müzakerelerde hangi aşamada bulunulduğunu, son bir yılda nelerin başarıldığını” genel olarak değerlendireceğini belirten Eide, gelecek haftalarda en üst düzeyde ele alınabilmeleri için, uzlaşıya varılmamış konuların neler olduğunun belirlenmesi gerektiğini söyledi.

1465310645.jpg

Eide, “Bu, Liderlerin bu konuları daha doğrudan bir şekilde ele almaya hazır oldukları anlamına gelmektedir” dedi.

“SÜREKLİ KARARLILIK SERGİLEMEDİKLERİ TAKDİRDE ÇÖZÜMÜN OLMAYACAĞINI GÖRDÜLER”

Müzakerelerde pek çok ilerleme kaydedildiğini ancak yapılacak çok için olduğunun saklanmaması gerektiğini kaydeden Eide, Liderlerin kararlıklarını açıkça ortaya koyduğunu, son birkaç hafta içerisinde kararlılıklarının daha da arttığını gözlemlediğini kaydetti. Eide, “Çünkü, sürekli kararlılık sergilemedikleri takdirde bir çözümün olmayacağını gördüler” dedi.  

Yakınlaşmaların ve uzlaşma olmayan noktaların yazılı olduğu bir belgenin bulunması halinde, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri’nin neden yakınlaşmaların ve uzlaşı sağlanmayan noktaların net bir şekilde ortaya konması yönünde talepte bulunduğu, şeklinde bir soruya karşılık Eide, ellerinde yüzlerce sayfadan oluşan bir belgenin bulunduğunu, belge üzerinde anlaşma sağlanan konuların siyahla yazıldığını, üzerinde uzlaşı sağlanmayan konularda Kıbrıs Türk tarafının görüşlerinin kırmızı, Kıbrıs Rum tarafının görüşlerinin ise mavi renkte yazılını anlatı.

Eide, bir yıllık görüşmelerin ardından müzakerelerin geldiği nokta hakkında “Genel ortak bir anlayış” elde etmek gerektiğini, bunun zamanın daha verimli kullanılmasına yardımcı olacağını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler