• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Akıncı: Herkes huzur içinde olsun

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği’nin ziyaretinde müzakere sürecinde toprak konusunda çıkan haberleri değerlendirdi
Akıncı: Herkes huzur içinde olsun

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak devam eden müzakere sürecinde Rum Lider Anastasiadis’in dün Rum basınına toprak konusunda yaptığı açıklamalar konusunda konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere sürecinde henüz toprak başlığını ele almaya başlamadıklarını dile getirerek, “halkın huzurunu, rahatlığını ve gelecek güvencesini temin etmeden olurumuzu vermeyiz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde henüz toprak konusuna girmediklerini kaydederek, “Halktan gizlemek istediğimiz hiç bir şey yok. Herkes huzur içinde olsun, halkın huzurunu, rahatlığını, gelecek güvencesini temin etmeden olurumuzu vermeyiz” dedi.

Önemli olanın iki tarafın adil göreceği, ‘biz bununla yaşayabiliriz’ diyeceği bir anlaşmaya ulaşmak olduğunu kaydeden Akıncı, “Eğer bir taraf mutlu olur, diğer taraf kaybederse böyle bir anlaşma olmaz, zaten böyle bir anlaşma imzalanmaz, böyle bir anlaşma imzalansa bile onaylanmaz, ya bir taraf ya da diğer taraf bunu reddeder” dedi.

Kıbrıs sorunun çözümünde mesafe alındığını ancak daha yürünecek yol olduğunu söyleyen Mustafa Akıncı, “Önce neyi garanti edeceğimizi ortaya çıkaralım, bu anlaşmanın önemli prensiplerini oluşturalım. Garantileri günü geldiğinde 5’li bir konferansla ele alacağız. Türk tarafı, Rum tarafı ve 3 garantör ülke bunları birlikte değerlendirecek” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği yönetimini kabul etti. Önümüzdeki günlerde Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Dışişleri Bakanı Emine Çolak ile görüşeceğini açıklayan Akıncı, ardından Meclis’te grubu bulunan partilerle bir araya geleceğini ifade etti.

Kabulde Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulunan Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü açıklaması konusunda değerlendirmede bulundu.

Akıncı, “Anladığım kadarıyla Sayın Anastasiadis bir soruya karşılık Annan Planı’ndaki haritadan bahsetti ve o topraklar verilmedikçe bir anlaşmanın olmayacağını söyledi. Henüz toprak konusuna girmedik, dolayısıyla bu zamansız bir beyan oldu” dedi.

Mustafa Akıncı, kabuldeki konuşmasında, şehitleri, rahmet, şükran ve minnetle anarak başladı, “Onların aziz hatıralarını yad etmek çok önemli” ifadesine yer verdi.

“CAMİANIZ, SAVAŞIN ACISINI VE BARIŞIN DEĞERİNİ EN İYİ ANLAYAN KİTLE”

Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği’ne yaptığı ziyareti anımsatan Mustafa Akıncı,  “Burada söylediğim bir söz vardı, onu tekrarlamak istiyorum” dedi ve şöyle devam etti:

“Camianız, savaşın acısını ve barışın değerini en iyi anlayan kitledir. Kıbrıs Türkü’nün çoğunluğunda acı var. Kimisinde şehit, kimisinde gazi, kimisinde kayıp var. Bu halk bir şekilde bu acıyı tattı. Ama Şehit Aileleri Derneği’nin mensupları bu acıyı birebir yaşadı. Bu acıların bir daha tekrarlanmaması son derece önemlidir.”

“TEMENNİMİZ, BİR DAHA ŞEHİT OLMAYI GEREKTİRECEK ŞARTLARIN OLMAMASIDIR”

Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle bugün düzenlenen anma töreninde Anıt Özel Defteri’ne yazdıklarını anımsatan Akıncı, “Bir daha şehit olmayı gerektirecek şartların olmaması, bunların bir daha yaşanmaması temennimizdir” dedi.

“İKİ TARAFIN DA GÖNÜL HUZURUYLA KABUL EDEBİLECEĞİ BİR ANLAŞMAYI YAPMAK KOLAY DEĞİL”

Bunun için adil ve kalıcı barışın ne kadar önemli olduğunun herkes tarafından bilindiğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bizi, bir daha geçmişe götürmeyecek şartları oluşturma gayreti içindeyiz. İki tarafın da gönül huzuruyla kabul edebileceği bir anlaşmayı yapmak elbette kolay değil, zor bir iş ama önemli olan da bu” şeklinde konuştu.

“EĞER BİR TARAF MUTLU OLUR, DİĞER TARAF KAYBEDERSE”

Akıncı, “Eğer bir taraf mutlu olur, diğer taraf kaybederse böyle bir anlaşma olmaz, zaten böyle bir anlaşma imzalanmaz, böyle bir anlaşma imzalansa bile onaylanmaz, ya bir taraf ya diğer taraf bunu reddeder” dedi.

“KIBRIS TÜRK HALKI GÜVENLİĞİNİ TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNDE GÖRÜYOR”

Önemli olanın iki tarafın da adil göreceği, ‘biz bununla yaşayabiliriz’ diyebileceği bir anlaşmaya varmak olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, özgürlüğün, eşitliğin ve güvenliğin önemli olduğunu dile getirdi, şunu ekledi:

“Kıbrıs Türk halkı güvenliğini Türkiye’nin garantisinde görüyor, Türkiye olmazsa bunu gerçek bir güvence olarak görmüyor. Benim görevim, Kıbrıs Türk halkını temsil ettiğime, onların sesi olduğuma göre, Kıbrıs Türkü’nün bu hissiyatını bütün muhataplara, sadece Güney’e değil, bizi ziyaret eden insanlara da anlatmak ve öyle bir çerçeve çizmek ki Kıbrıs Türkü Türkiye’nin güvencesini hissetsin ama bu güvence diğer taraf için bir tehdit gibi algılanmasın. Bunu yapmak mümkün mü? Mümkündür. Yeter ki istek olsun, azim olsun, anlayış olsun, bunun bir yolunu bulmak mümkün.”

“MESAFELER ALIYORUZ AMA BİTMEDİ”

O gün gelinceye kadar, öncelikle iki kesimliliğin ve siyasi eşitliğin halledilmesi gerektiğini de ifade eden Akıncı, “Mesafeler alıyoruz ama bitmedi. Önümüzde daha yürünecek yol var. Her zaman söylerim, önce neyi garanti edeceğimizi ortaya çıkaralım, bu anlaşmanın diğer önemli prensiplerini oluşturalım. Garantileri zaten Türkiye’de de söylüyor, günü geldiğinde 5’li bir konferansla ele alacağız. Kıbrıs Türk tarafı, Rum tarafı ve 3 garantör ülke bunları birlikte değerlendirecek” dedi.

“ANASTASİADİS’İN ZAMANSIZ BEYANI”

Konuşmasında Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü açıklamasına değinen ve halkı bu konuda aydınlatmak istediğini ifade eden Akıncı şunu ekledi:

“Eğer o konuda sessiz kalırsak öyle olduğunu kabul etmiş sayılırız. Anladığım kadarıyla Sayın Anastasiadis bir soruya karşılık Annan Planı’ndaki haritadan bahsetti ve o topraklar verilmedikçe bir anlaşmanın olmayacağını söyledi.

Henüz toprak konusuna girmedik, o konuda bir uzlaşma yok çünkü daha konuşmaya başlamadık bile. Dolayısıyla bu zamansız bir beyan oldu. Bir taraf Annan Planı’nı reddetti. İşine geldiğinde bunları reddettik, bunlar olmaz, işine geldiğinde ‘ha’ burasını isterim demek doğru olmaz. Annan Planı’nın sadece bir kısmını alıp diğerlerini çöpe atarsak o zaman diğer tarafa haksızlık yapmış olursunuz.”

“BU 11 YILIN NELER GETİRDİ….?”

Referandumun 2004’te yapıldığını ve aradan 11 yıl geçtiğini anımsatan Akıncı, şunları kaydetti:

“Bu 11 yılın neler getirdiğini, sadece manevi anlamda değil, fiziki, coğrafi anlamda da epeyi değişiklikler oldu. İnşaatlar oldu, yeni yerleşmeler oldu. Bütün bunları dikkate alarak bir toprak düzenlemesi yapmak durumdayız. Biz dengeli bir anlaşmadan yanayız. Kimsenin hakkını yemek istemeyiz. Onların da hakları elbette vardır ama kendi hakkımızı da korumak durumdayız.”

“MÜMKÜN AMA KOLAY DEĞİL”

“İyi niyetle, iki tarafın da kabul edebileceği, dengeli, adil, eşitlik, güvenlik, huzur, barış ve özgürlük içinde yaşayabilecek bir çerçeveyi çizmeye çalışıyoruz” diyen Akıncı, “Bu mümkün ama kolay değil” dedi.

“AŞILMASI GEREKEN ZORLUKLAR VAR”

Henüz aşılması gereken zorluklar olduğunu da ifade eden Mustafa Akıncı, “Bu zorlukları Türkiye ile yakın istişare içinde en başta da halkımızla, sivil toplumla, Meclis ile, hükümetle, siyasi partilerle istişare içinde olacağız” ifadesine yer verdi.

“TUTANAKLARI 3-5 GÜN İÇİNDE KELİMESİ KELİMESİNE MECLİSE GİDİYOR”

Zaman zaman Cumhurbaşkanı bizi bilgilendirmiyor diye bazı yakınmalar olduğunu da kaydeden Akıncı şunu ekledi:

“Yapılan görüşmelerin tutanakları 3-5 gün içinde kelimesi kelimesine Meclise gidiyor. Okuyanlar biliyor ve şikayet etmiyor. Benim olmadığım durumlarda da müzakereci gelen siyasi partileri her hafta aydınlatıyor.”

SİBER, KALYONCU, ÇOLAK İLE GÖRÜŞECEK, MECLİSTE GRUBU BULUNAN PARTİLERLE BİR ARAYA GELECEK

Önümüzdeki günlerde Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Dışişleri Bakanı Emine Çolak ile görüşeceğini açıklamayan Akıncı, ardından Meclis’te grubu bulunan partilerle bir araya geleceğini, basın mensuplarıyla da yeni yıl resepsiyonunda görüşeceğini kaydetti.

“HALK BİLMEDİĞİ BİR ŞEYİ ONAYLAR MI? ONAYLAMAZ”

Akıncı, bu görüşmelerin belirli dönemlerde, elde veri olduğunda yapılabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bunları her an, her saat yapamazsınız. Müzakere sürecinde adım adım gitmek lazım. Biz de bunu yapıyoruz. Halkımızdan gizlemek istediğimiz hiç bir şey yok. Çünkü bunu halk onaylayacak. Halk bilmediği bir şeyi onaylar mı, onaylamaz. Bu çerçevede herkes huzur içinde olsun, rahat olsun. Halkın seçtiği bir lider olarak halkın huzurunu, rahatlığını, gelecek güvencesini temin etmeden olurumuzu vermeyiz. Çünkü halk adına burada bulunmaktayız.”

ERSAN: “BİZ DERNEK OLARAK SİZİ DESTEKLİYORUZ. YANINIZDAYIZ”

Öte yandan Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan da kabulde bir konuşma yaparak, 21 Aralık’ın 52’nci yıldönümü olduğunu anımsattı.

Ersan, derneğin yönetim kurulunun Akıncı’ya ilk ziyaretinin bugün yaptığını ifade ederek, daha önce kardeş derneklerle Cumhurbaşkanını ziyaret ettiklerini söyledi.

Ersan, Kıbrıs Türk halkının yüzde 60-65’inin şehit ailesi olduğunu da kaydederek, “Hemen hemen her evden, her aileden şehitler var” dedi.

Savaşın acılarını gören ve yaşayan insanlar olduklarını da vurgulayan Ertan Ersan, “Savaşın tekrar olmasını istemiyoruz” vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sürdürdüğü görüşmeleri yakinen takip ettikleri de kaydeden Ertan Ersan, Akıncı’nın konuşmalarında yaptığı “halkın huzurunu istediği” vurgusunu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Ersan, “Biz dernek olarak sizi destekliyoruz. Yanınızdayız” dedi. Konuşmalarına ardından, Akıncı’ya gün anısına plaket takdim edildi.

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler