• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Akıncı Müzakereleri değerlendirdi

5 Karar alındı, peki Akıncı ne dedi?
Akıncı Müzakereleri değerlendirdi

dETAY ÖZEL

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ara bölgede gerçekleşen bu günkü müzakere sonrasında değerlendirmede bulundu. Akıncı, haziran ve temmuz aylarında 2 toplantı tarihini saptadığını yapıcı bir ruh ile yeni adımlar atıldığını, geçen sürede 5 kez toplanan müzakerecilerin yaptığı çalışmaların durum tespitinin yapıldığını kaydetti. Akıncı, çeşitli alanlarda ilerlemelerin mümkün olduğunu kaydetti. Akıncı, müzakerecilerden bu alanda çalışmalarını sürdürmeleri istediklerini söyledi ve gelecek toplantıda ortaya çıkan durum yeniden paylaşılacağını kaydetti.

 

KAYIPLAR KONUSUNDA MÜCADELE

Her iki tarafın kanayan yarası olan kayıplar konusunda da çalışıldığını kaydeden Akıncı, iki liderin ortak bir çağrı yaptığını da vurguladı. Liderler, ortak çağrı ile kimin bilgisi varsa bu bilgiyi kendilerine saklamamalarını da vurguladı ve kayıp şahıslar komitesi ile bilgilerin paylaşılmasının  önemine dikkat çekti. Akıncı bilgi verenlerin kimliklerinin deşifre edilmeyeceğini, bunun bir insanlık borcu olduğunu söyledi. Akıncı kimde ne bilgi varsa daha fazla zaman kaybetmeden bu bilgileri paylaşmaları gerektiğini kaydetti.

 

SINIR KAPILARI

Akıncı yeni sınır kapılarının açılması doğrultusunda karar üretildiğini. Lefke Aplıç ve Derinya kapısı konusunda girişim başlatıldığını söyledi. Liderler görüşmesinde, diğer sınır kapılarının gündeme geldiğini ve bunlar için değerlendirme yapılacağını belirtti.

 

ELEKTRİK ŞEBEKELERİ BİRLEŞİYOR

Elektrik şebekelerinin birleştirilmesi konusunda karar üretildiğini de belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, bu doğrultuda her iki tarafın elektrik sistemlerini rahatlatacak ve tüketicileri mutlu edecek olan bir girişimin olacağını söyledi. Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyindeki ilgili makam bir araya geleceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, bu sitemler birbirine bağlanacak ve böylece şebeke kalitesinin yükselmesi, santrallerin daha verimli çalışması ve üretim maliyetinin düşmesi hedeflenecek yorumunu yaptı.

 

CEP TELEFONLARI KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ

“Cep telefonları konusunda da politik irade var” diyen Akıncı, “dünyanın her yerinde cebinizdeki telefonla evinizdekiler ile konuşabiliyorsunuz Afrika’da bile mevcut, ama burada olmuyor.” Dedi. Akıncı, bu konuda henüz bunun halledilemediğini, bunun nasıl yapılabileceği konusunda komitelerin çalışacağını kaydetti. Akıncı, “Nasıl olmayacağı değil, nasıl olabileceği konusunda çalışma yapılmasını istedik. Bu konudaki kararımız da bu doğrultudadır.” Dedi.

 

RADYO PARAZİTLERİ

Radyo frekansları birbirine karıştığını ve bazı radyo istasyonlarının temiz dinlenemediğini kaydeden Akıncı, bu konuda da teknik bir çalışma yapılacağını kaydetti.

 

KADINLAR KONUSUNDA GİRİŞİM

Her iki toplumun da yarısını kadınların oluşturduğunu belirten Akıncı, kadınların çözüm sürecindeki etkisinin artması ve bu farkındalığın olması ve bu süreçte kadınların daha etkin rol alması konusunda bir komitenin kurulmasının kararlaştırıldığını da sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler