• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Akıncı’ya destek çığ gibi büyüyor

Akıncı’ya destek çığ gibi büyüyor

Ülkemizde Pazar günü gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. turunun ardından bağımsız aday Mustafa Akıncı’ya destek açıklamaları arka arkaya gelmeye devam ediyor. Dün yapılan açıklamalarda KTOEÖS, KOOP-SEN, TIP-İŞ, DEV-İŞ, ÇAĞ-SEN gibi ülkenin en önemli sendikalarının yanı sıra Feminist Atölye ve AB Çalışmaları Derneği’nden Mustafa Akıncı’ya güçlü destek geldi. Öte yandan Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’ndan CTP-BG seçmenine Akıncı’ya oy verin çağrısı yinelendi.

 YORGANCIOĞLU’NDAN CTP-BG SEÇMENLERİNE ÇAĞRI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, 19 Nisan seçimlerinde CTP-BG’nin adayı Sibel Siber’e oy veren herkese teşekkür ederek, 2. turun yapılacağı 26 Nisan’da Mustafa Akıncı’ya oy vermeye davet etti.

26 Nisan’da 2. turu yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, CTP-BG Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu’nun, Bağımsız Aday Mustafa Akıncı’yı aktif biçimde destekleme kararı aldığına dikkat çeken Yorgancıoğlu, “Bütün üyelerimizi, federal çözümün yolunu açmak, anayasal kurumlarımızın katılımcı, demokratik bir yapıya kavuşturması için parti yetkili organlarının kararları çerçevesinde aktif biçimde Mustafa Akıncı’yı Cumhurbaşkanlığı’na getirmek için çalışmaya davet ediyoruz” dedi.

CTP-BG Basın Bürosu aracılığıyla açıklama yapan Yorgancıoğlu, Mustafa Akıncı’ya desteklerinin, ilçe ve ocak örgütlerinin hareketlendirip, üye ve seçmenleri yönlendirme, medya ve diğer tanıtım mecralarından görüşleri halka aktarma, kitlesel eylemlerde yer alma ve bu kısa süre içindeki seçim kampanya ve çalışmasının değişik aşamalarında istenebilecek katkıyı yerine getirme biçimlerinde olacağını kaydetti.

Mustafa Akıncı ile yapılan görüşmelerde, CTP-BG’nin kuruluşundan beri savunduğu iki toplumlu, iki bölgeli Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin oluşması için toplumlararası görüşmelerde ısrarla çalışacaklarını, 11 Şubat Deklarasyonu dâhil, kalıcı çözüm yolundaki girişimleri sahipleneceğinin belirtildiğini ifade eden Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi, Güven Yaratıcı Önlemler konusunda partimiz CTP-BG büyük emekler verdi. Sayın Mustafa Akıncı da, bu çabalarımızı takdir ettiğinin ve temel konularda hemfikir olduğumuzun altını çizmiştir. İşbirliğimizin, kendileri Cumhurbaşkanlığına seçildikten sonra da karşılıklı saygı içinde sürmesi ve uzman ekip çalışmalarının yürütmesi konusundaki arzularını ifade etmişlerdir.

Kıbrıs sorunu etrafındaki görüş birliğimize ilaveten, içerideki meselelerde, örneğin demokratik hak ve özgürlüklerin sınırlarının genişletilmesi, önemli bazı devlet kurumlarının sivilleştirilmesi ve demokratik katılımcılıkla çalışması, sosyal adalete, hukukun üstünlüğüne dayalı eşitlikçi ve adil bir düzenin yaratılmasında da, partimizle aynı doğrultuda görüşler dile getirmiştir.

“DESTEK NEDENİMİZ ROZET DEĞİL SORUMLULUK”

Sayın Mustafa Akıncı’nın vurguladığı bir diğer nokta ise, seçimlere bağımsız aday olarak katıldığı gibi seçildikten sonra da hiçbir partinin sözcüsü olmayacağıdır. Dolayısıyla, bizim 26 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Mustafa Akıncı’yı desteklememizin nedeni rozetlerimiz değil, ama ülkemize ve halkımıza olan sorumluluğumuzdur. Ona destek olmamızın nedeni, Kıbrıs’ta çözüm, barış, sosyal adalet, demokrasi ve Avrupalı değerlerin savunulmasıdır.

“ŞİMDİ BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA ZAMANI”

Bu duygu ve düşüncelerle, 19 Nisan seçimlerinde CTP-BG’nin adayı Sayın Dr Sibel Siber’e oy veren değerli yurttaşlarımıza teşekkür ederken, 2.turun yapılacağı 26 Nisan’da da Sayın Mustafa Akıncı’ya oy vermeye davet ediyoruz. Bütün üyelerimizi, federal çözümün yolunu açmak, anayasal kurumlarımızın katılımcı, demokratik bir yapıya kavuşturması için parti yetkili organlarının kararları çerçevesinde aktif biçimde Sayın Mustafa Akıncı’yı Cumhurbaşkanlığı’na getirmek için çalışmaya davet ediyoruz. CTP’ye gönül vermiş herkes, partimizin ‘Birlik, Mücadele, Dayanışma’ ruhunun, sadece bir slogan olmadığını çok iyi bilir. İşte şimdi de, birlik, mücadele ve dayanışma zamanıdır.”

 FEMİNİST ATÖLYE AKINCI’YA DESTEK BELİRTTİ

Feminist Atölye (FEMA), cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde  Mustafa Akıncı’yı destekleyeceğini açıkladı. Feminist Atölye’den yapılan açıklamada, “Kıbrıs’taki siyasi bölünmüşlüğün son bulması; yurdumuza etnik, dini, milli, militarist ve cinsiyetçi bir şekilde ayıran faşizan zihniyetlere karşı iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federal çözüm getirmek için FEMA aktivistleri olarak oyumuz Mustafa Akıncı’ya” denildi.

KOOP-SEN, AKINCI’YA DESTEK BELİRTTİ

Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN) Başkanı Mehmetali Güröz, Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’ya destek verdiklerini açıkladı.

Güröz açıklamasında, “Birleşmiş Milletler kararlarında belirtildiği gibi iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı, tek egemenliğin, tek vatandaşlığın ve tek uluslararası kimliğin olacağı Birleşik Federal Kıbrıs için önümüzdeki son engeli de kaldırmanın zamanı gelmiştir. Mehmet Ali Talat'ın başlatmış olduğu ilerleme sürecini 5 yıl gibi uzun bir süre donduran ve görüşmemek için bahaneler arayarak geleceğimizi çalanlara dur deme zamanı gelmiştir” ifadesini kullandı.

Akıncı’ya tam destek verdiklerini belirten Güröz, Kıbrıs’ta barışın sağlanması için her türlü katkıyı yapacaklarını kaydetti.

TIP-İŞ, AKINCI’YI DESTEKLEME KARARI ALDI

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, görüşme masasındaki parametrelere olan inancına ve çözüm iradesine güvenleri nedeniyle Mustafa Akıncı’yı destekleme kararı aldığını duyurdu.

Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu yazılı açıklamasında, “Kıbrıs Türk hekimleri, Kıbrıs Türk halkının iradesini yabancı güçlere havale ederek özellikle Kuzey Kıbrıs’ı yaşanmaz hale getiren ve görüşme masasında inanmadığı parametrelerle çözüm vaat eden Derviş Eroğlu’na inanmamakta ve güvenmemektedir” dedi.

ABD’nin başını çektiği emperyalist ülkelerin kendi çıkarları için Ortadoğu’da halklar arasındaki her türlü anlaşmazlığı çatışmaya dönüştürerek yaşadıkları coğrafyayı kan gölüne çevirdikleri savunulan açıklamada, tam da bu dönemde Kıbrıs halkının çözüme ve barışa ulaşmasının hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada, “Sendikamız Kıbrıs’ta çözümü Kıbrıs Türk halkının iradesine sahip çıkma yönünde atılacak ilk adım olarak görmektedir. Üyelerimiz ve halkımızı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Mustafa Akıncı’yı desteklemeye davet etmektedir” denildi.

DEV-İŞ’TEN AKINCI’YA DESTEK

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde bağımsız aday Mustafa Akıncı’yı destekleyeceklerini açıklayarak, Kıbrıs’ta barışı, onurlu bir geleceği arzulayan tüm kesimleri Akıncı’ya oy vermeye çağırdı.

Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek yaptığı açıklamada, yıllardır Kıbrıs’ın birleşmesi, her iki toplumun da kardeşçe ve bir arada yaşayabilmesi için, pazar günü yapılacak 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir referandum niteliğinde olduğunu düşündüklerini belirtti.

ÇAĞ-SEN’DEN BAĞIMSIZ ADAY AKINCI’YA DESTEK ÇAĞRISI

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen) Başkanı Mehmet Davulcu, pazar gün yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turunda üyelerini ve halkı, bağımsız aday Mustafa Akıncı’yı desteklemeye çağırdı.

Davulcu yazılı açıklamasında, 19 Nisan seçim sonuçlarını değerlendirmek için birlikte toplanan ÇAĞ-SEN Yönetim, Denetim ve Disiplin kurullarının, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde Bağımsız Aday Mustafa Akıncı’nın desteklenmesi amacıyla sendika üyelerine ve halka çağrı yapılmasına karar verdiğini belirtti.

“Çağ-Sen yetkili organları, uzun yıllardan beridir dayatılan sözde ekonomik paketlerin Kıbrıslı Türk toplumuna yarar yerine zarar verdiği tespitini yaparak; paketlere dayalı uygulamalardan vazgeçilmesi gereğinin altını çizdi” denilen açıklamada,  Kıbrıslı Türk toplumunun karakteristiğine yönelik müdahaleler nedeniyle onur sorunu yaşar hale geldiğine dikkati çekildiği de kaydedildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kıbrıslı Türk toplumunun yarınlarını ortak vatan saydığı Kıbrıs’ta oluşturulacak federal bir yapıda gördüğüne vurgu yapan yetkili kurullar, Kıbrıs’ta yaşayan her etnik kökenden insanın demokratik ve insan hak ve özgürlüklerine dayalı barışçıl bir ortam içinde yaşayabilmesi için Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin oluşmasına destek olunması amacıyla Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’nın desteklenmesi amacıyla üyelere ve halka çağrı yapılmasını karar altına aldı.”

KTOEÖS’TEN AKINCI’YA DESTEK

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için Mustafa Akıncı’ya destek belirtti.

KTOEÖS Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Gökçebel, adanın tek kurtuluşunun ivedi olarak kalıcı federal bir çözümde olduğunu savunarak, Kıbrıs Türk toplumunun kendi kurumlarına sahip çıkarak, kendi ayakları üzerinde durmak istediğini ifade etti.

Federal Birleşik Kıbrıs’ın yaratılması için samimi olarak çabalayacak cumhurbaşkanı adayına halkın oyunu vereceğini kaydeden Gökçebel, “seçiminin ikinci turunda sandığa gidecek vatandaşların oylarını statükonun sona ermesine, demokratikleşmeye, uluslararası hukuka dâhil olmaya, göç yasasının kaldırılmasına, nükleer santralleri engellemeye, siyasi eşitlik hakkının tesciline, kendi kendini yönetmeye, kendi varlığını tescil etmeye yönelik kullanacağına inandığını” belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler