• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

Anastasiadis: ''Amacım hayır diyenleri memnun etmek''

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, katıldığı “Sigma Kalpi (seçim sandığı)” isimli televizyon programında, Kıbrıs sorunundaki süreçten ayrıntılı bir şekilde bahsetti.
Anastasiadis: ''Amacım hayır diyenleri memnun etmek''

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, çözüm konusunda sarf edilen çabalarda, amacının, Annan Planı’nı kabul edenlerin değil, buna “hayır” diyenlerin memnun edilmesi olduğunu ifade etti.

Simerini gazetesi Anastasiadis’in program çerçevesinde yapmış olduğu Kıbrıs sorunun yanı sıra iç meselelere yönelik diğer açıklamalarına da geniş yer ayırdı.

Anastasiadis, gündemde olan belge sızdırılması olayına da değinerek bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Ulusal Konsey’de kendisinin karartma uygulamakla suçlandığına dair bir soru üzerine Anastasiadis “karartma” suçlamalarını reddederek, 5 Aralık tarihinde ayrıntılı bir bilgilendirmenin yapıldığını, pazartesi günü yapılan Ulusal Konsey toplantısında ise 5 Aralık’tan bu yana yapılan görüşmelere değindiğini belirterek karartmanın bulunmadığını ifade etti.

Anastasiadis, 11 Şubat tarihinde Meclis’e bilgi vereceğini, yükümlülükleri gereği, üç veya dört gün sonra ise basın toplantısı düzenleyeceğini anımsattı.

“Kamuoyunun veya ülkedeki siyasi yaşamın bir kısmının çözümü arzulamadığına mı inanıyorsunuz” şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, kamuoyunun hiçbir şeyle alakasının olmadığını, kamuoyunun maalesef yanlış bilgilendirildiğini, halkı olumsuz açıdan etkilemek için, her şeyin Türk taleplerinin memnun edilmesi için yapıldığına dair imajın yaratıldığını ifade etti.

Belgesinde yapıcı belirsizliklerden bahsetmesi buna karşın bunlara, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devamını dahil etmemesine ilişkin bir soru üzerine Anastasiadis, her şeyin kendisini ilgilendirdiğini, anlaşılır olan noktaları ortaya sunmasının gerekli olmadığını düşündüğümü belirtti.

Anastasiadis sözlerinin devamında,1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruluş Anlaşması’nın orada olacağını, bunu söylediğini ve yinelediğini, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin BM üyesi, AB üyesi olmaya devam edeceğini, AB için yeniden başvuru yapmasına gerek olmayacağını, “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından imzalanan ve kendisini bağlayan uluslararası anlaşmaların devam edeceğini, güven mektubu sunan elçilerin yeniden buna ihtiyacı olmayacağını söyledi.

Anastasiadis bir başka soru üzerine, Rum Meclisi’ni ve halkı bilgilendirmesi sırasında, görüşülenlerin ne olduğunu, ne aldıklarını, nerelerde ortak konsenus sağlandığını sıralayacağını belirtti.

Türk garantileri ve garantilere ilişkin faklı modeller konusundaki bir soru üzerine Anastasiadis, güvenlik konusunun görüşülmesinin en sona bırakıldığını, kendilerinin ve Yunan hükümetinin, akademisyenler ve hukukçularla, alternatif yöntemleri incelediklerini, ancak ortak uzlaşı olarak var olanın desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis bir başka soru üzerine, askeri garantilerin veya herhangi bir ülkenin tek taraflı müdahalesinin olmaması gerektiğini yineledi.

Çözümün, “işgal ve istilanın, yok olmasını, işgal kuvvetlerinin çekilmesini”, barış ve istikrarı garanti altına alacak bir düzenin yaratılmasını hedeflediğini söyleyen Anastasiadis, çözümün tek başına, kaçınılmaz zorunluluk olduğunu ifade etti.

Anastasiadis, çözümün finansmanına ilişkin olarak, bu konuda önce incelemelerin yapılacağını daha sonra işbirliği ve fon kurulması yönteminin ele alınacağını belirterek, incelemeler yapılmadan yatırımcılara, bağışçılara çağrıda bulunulmasının mümkün olmadığını söyledi.

Anastasiadis, amacının, Annan Planı’na hayır diyenleri memnun etmek olduğunu, bununla birlikte Kıbrıs toplumunun bütününü, ne de Kıbrıslı Türkleri görmezden gelmediğini belirtti.

Anastasiadis “eğer çözüm istiyorsak, ciddi bir şekilde müzakere etmemiz, birinin diğerine empoze etmediği bir devlet kurmamız gerekmektedir” ifadesini de kullandı.

“Nüfus ve toprak çoğunluğu konusunu” kabul etmediniz mi şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bunun başka konu olduğunu, kendisinin söylediği şeyin, iki toplumluluğun garanti altına alınması olduğunu, çözümün iki toplumlu iki bölgeli şeklinde dile getirildiğini ifade etti.

2016 yılında Kıbrıs sorununa ilişkin bir gelişme beklenmesinin mümkün olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, örneğin Mart veya Haziran ayında çözüme ulaşılacağı şeklindeki söylemlerin aşırı iyimserlik yaratması ancak bu sürede çözüme gidilmemesi durumunda, kötümserlikten ortaya çıkacak olan sorunlardan bahsettiğini, bununla birlikte 2016 yılında Kıbrıs sorununun nihai çözümüne varılmasının da mümkün olduğunu ancak bunun diğer tarafın önemli konulardaki tezlerine bağlı olduğunu da savundu.

Anastasiadis, bir anlaşmaya varılması başarmaları ve bürokratik ve teknokratik taraf da tamamlandığı takdirde 2016 yılının çözüm yılı olabileceğini söyledi.

Anastasiadis bir başka soru üzerine, Kıbrıs sorununu iyi ilişkilerin çözmeyeceğini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile kurmaya çalıştıklarının farklı olduğunu, üçüncü Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, birleşmek için konuşan iki egemen devletten bahsettiğini, Akıncı’nın ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin dönüşmesi için yeni düzenin şekillenmesi için konuşan iki toplumdan bahsettiğini ifade etti.

Anastasiadis, sözlerinin devamında “Akıncı dönüşüm kelimesini söylemeyebilirdi” ifadesini de kullanarak 11 Şubat Anlaşması’ndaki ifadelere atıfta bulundu.

Anastasiadis bazı kişilerin “konfederasyondan” bahsettiğini belirterek, “konfederasyonun nerede olduğu” sorusunu sordu ve 1975’ten bu yana yapıldığı gibi aralarında görüşme yapan iki toplumun bulunduğunu ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler