• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Bal gibi tanıdı

Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uyguladığı sözde ambargoda Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan “Sığınmacı Anlaşması” ile kocaman bir delik açıldı. Türkiye, diğer AB ülkesine yapacağı gibi Kıbrıs Cumhuriyeti’ne de vizeyi tamamen kaldırıyor.
Bal gibi tanıdı

VİZE UYGULAMASI KALKIYOR: Türkiye artık Rumlara vize uygulamasını kaldırıyor. Türkiye’ye giden Rumlara vize uygulanırken, bu vize Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportlarına değil ayrı bir kağıt şeklinde veriliyordu. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan sığınmacı anlaşması sonrasında ise diğer 27 AB ülkesine yapılan uygulamalar Rumlar için de geçerli olacak. BM nezdinde olmasa da bu şekilde Türkiye Rumları tanımış oldu.

ÖDÜN VERİLDİ: Rum lider Nikos Anastasiades, Brüksel`de yer alan Avrupa Zirvesi`nin sonuçlarından memnuniyetini ifade etmişti. Anastasiades, kendi twitter hesabında: “Bugünkü Avrupa Zirvesinin sonuçlarından tam tatminimi ifade etmek istiyorum” diye yazmıştı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise AB ile Türkiye arasında Brüksel’de varılan mutabakatın olumlu olduğunu, bu mutabakatta Kıbrıs Türk toplumunun hak ve çıkarlarına aykırı ve rencide edici hiçbir unsur bulunmadığını açıklamasında karşın, bu gelişme Türkiye’nin yıllardır uyguladığı tutumunu değiştirdiğini gözler önüne serdi. Türkiye, Sığınmacı Anlaşması ile TC’nin Avrupa ülkeleri ile Gümrük Birliği’ne girişinde olduğu gibi, Kıbrıs üzerinden ödün verildiğini gün yüzüne çıkmış oldu.

Hanife LEFKARALI

Türkiye, 3 ay erken vize serbestisi karşılığında ‘fiilen’ Rum pasaportlarını tanıyacak ve Rumlar Türkiye’ye vizesiz giriş yapacak. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan sığınmacı anlaşmasının detayları netleşiyor. Yıllardır Rum Kesimi’ni tanımamak için AB sürecinde direnen Türkiye, 3 ay erken vize serbestisi karşılığında ‘fiilen’ Rum pasaportlarını tanıyacak ve Rumlar Türkiye’ye vizesiz giriş yapacak. AB ile Türkiye’nin ortak açıklamasına son anda eklenen bir paragraf, AB’ye mutabakatı 1 ay içerisinde gözden geçirme veya sonlandırma hakkı veriyor. AB, bire-bir formulü işlemezse anlaşmaya devam etmeyeceğini kayda geçirdi.

Vize serbestisi için yerine getirilmesi beklenen en önemli koşul Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarına da diğer üyelerle eşit muamele etmesi olacak. Türkiye’nin Nisan ayı sonuna kadar getirmesi beklenen şartlar arasında Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, İrlanda ve Hollanda’ya da vize uygulamaması var.

KAĞIT VİZE UYGULANIYORDU

Türkiye,  Rum pasaportları yerine sadece kağıda vize uyguluyordu. Nisan sonundan itibaren ise Rum pasaportlarına gümrük kapılarında TC damgasının yer aldığı ‘giriş’ mührü vurulacak; vize uygulanmayacak. Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili yürürlükte olan vize uygulaması hakkında “Resmi pasaport hamilleri vizeye tabi olup vizelerini ilgili Temsilciliklerimizden alabilmektedirler. Ayrıca 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli e-Vizeyle bütün hudut kapılarımızdan ülkemize giriş yapabilmektedirler. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup, 30 gün ikamet süreli tek girişli vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden alabilirler. Ayrıca transit vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 3 gün ikamet süreli verilir” ifadesi kullanılıyordu.

ANASTASIADES MEMNUN

Rum Lider Nikos Anastasiades, Brüksel`de yer alan Avrupa Zirvesi`nin sonuçlarından memnuniyetini ifade ederken kendi twitter hesabında: “Bugünkü Avrupa Zirvesinin sonuçlarından tam tatminimi ifade etmek istiyorum” dedi. Öte yandan Rum lider açıklamasında, "Kıbrıs`ın baştan beri açık ve net bir pozisyonu vardı. Göç krizinde, Türkiye ile bir işbirliğinin sağlanması dâhil, etkili bir çözüm bulunmasını tamamen anlıyoruz ancak göç krizi ve Türkiye`nin AB üyelik süreci iki değişik prosedürdür” dedi ve Anastasiades, hem 2009 yılında Güney Kıbrıs tarafından dondurulan, hem de 2006 yılında oybirliğiyle AB tarafından dondurulan Türkiye`nin AB fasıllarının açılması için Ankara`nın Kıbrıs Cumhuriyeti ile ek protokol dâhil Türkiye Müzakere çerçevesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesinin şart olduğunu da söyledi.

manset.jpg

DESTEKLEYENLERE TEŞEKKÜR

Güney Kıbrıs`ın görüşlerini destekleyen tüm liderlere teşekkür eden Anastasiades, "Kıbrıs`ın görüşlerini destekleyen ve dayanışma gösteren tüm mevkidaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Başkan Tusk`un çok zorlu müzakerelerdeki etkili ve usta bir şekilde konuyu ele almasını vurgulamak istiyorum” dedi.

Yunanistan Başbakanı`na da teşekkürlerini ifade eden Nikos Anastasiades, Cumhurbaşkanı Hollande`nin anlaşmaya varılması amacıyla katkısına işaret ederek teşekkürlerini ifade etti. Anastasiades, Kıbrıs`ın Türkiye`nin AB müzakerelerini desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini vurguladı ancak Ankara`nın tüm yükümlülüklerini yerine getirmesinin şart olduğunu söyledi..

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler