• BIST 9693.46
  • Altın 2500.911
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.7006
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Başarısızlıkla sonuçlanırsa Suriye'yi parçalara bölebiliriz!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, halihazırdaki çatışmaların durdurulması anlaşmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD'nin, Suriye'nin parçalara bölünmesini de iç
Başarısızlıkla sonuçlanırsa Suriye'yi parçalara bölebiliriz!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, halihazırdaki çatışmaların durdurulması anlaşmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD'nin, Suriye'nin parçalara bölünmesini de içeren daha agresif bir tutum takınabileceğini söyledi.

Kerry, ABD Senatosu Tahsisatlar Komitesinin dış operasyonlarla ilgili alt komitesinde bakanlığın 2017 yılı bütçesine ilişkin oturumuna katıldı. Kerry, oturumda senatörlerin sorularını da yanıtladı.

Libya’nın “başarısız devlet” olduğuna yönelik bir soru üzerine Kerry, “değil ama başarısız olmaya yakın” dedi.

“Son aylarda Trablus’ta bir hükümeti bir araya getirmek için gerçekten çok çabalıyoruz” ifadesini kullanan Kerry, geçen haftalarda ulusal mutabakat hükümetinde başbakanın ve hükümetin belirlendiğini ancak bazılarının buna karşı çıktığını hatırlattı. Kerry, “Eğer bir anlaşmaya varamazlarsa, evet, başarısız bir devlet olacak” yorumunu yaptı.

Libya’nın başarısızlığının kendilerine bir maliyeti olmayacağını savunan Kerry, Libya’nın varlıklı bir ülke olduğuna işaret etti.

Kerry, Yemen’in ise şu anda “başarısız olmuş bir ülkenin daha da ötesinde” bulunduğunu kaydetti.

SURİYE’DE ÇATIŞMALARIN DURDURULMASI ANLAŞMASI

John Kerry, Suriye meselesinin müzakere masasında çözülememesinin ülkenin tamamen yıkımıyla sonuçlanabileceğini söyledi.

Kerry, çatışmaların durdurulması anlaşmasına işaret ederek, “Burada oturup bu anlaşmanın işleyeceğini size söyleyemem. Ancak şunu biliyorum, eğer bu başarısız olursa Suriye’nin tamamen yıkıma uğrama potansiyeli bulunuyor” ifadesini kullandı.

Kerry, "Eğer Ruslar ve İranlılar Suriye barış sürecinin gerçekleşmesi konusunda ciddi değillerse, o zaman daha çok fikir ayrılığına sebebiyet verebilecek ve meseleyi daha da alevli bir halde biçimlendirebilecek B planına geçmemiz gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

GÜVENLİ BÖLGE

Suriye krizine çözüm bulmada güvenli bölge oluşturulma ihtimalinin ortadan kaldırılıp kaldırılmadığına yönelik bir soruya ise Kerry, “Hayır, böyle bir ihtimal ortadan kaldırılmadı ancak bu birçok karmaşıklığı da beraberinde getiriyor” yanıtı verdi.

Pentagon’un Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak bir güvenli bölge için 15 ila 30 bin askere ihtiyaç olacağını tahmin ettiğini belirten Kerry, senatörlere bu askerlerin sahaya sürülmesini onaylayıp onaylamayacaklarını sordu.

Kerry, güvenli bölgeye ilişkin yapılan tüm konuşmaların asıl sürecin nasıl olacağının dışında gerçekleştiğine vurgu yaptı.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler