• BIST 9675.18
  • Altın 2491.32
  • Dolar 32.589
  • Euro 34.839
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Binası yıkılan şirket konuştu

Binası yıkılan şirket konuştu
Lefke’ye bağlı Yeşilyurt’ta beton dökümü sırasında yıkılan prefabrik yapının, proje sorumlusu ve projeyi vizeleten müteahhidin Oycon Development Limited olduğunun Detay Gazetesi tarafından öğrenilmesi ve kamuoyunun bilgisine getirilmesinin ardından, bahse konu şirket gazetemize konuştu. “Böyle bir döküm hatası her an her şantiyede olabilecek olan bir olaydır” denildi. Şirketin bu açıklamasının, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan tespitlere bir açıklama getirmediği ve tatminkar olmadığı da görüldü.

Rana SARRO

Lefke’ye bağlı Yeşilyurt Köyü’nde 5 Şubat 2015 tarihinde inşaat yapılırken, çelik yapının çökmesi olayıyla ilgili Oycon Development LTD, Detay Gazetesi’ne açıklamada bulundu.

Binanın yıkılmasının diğer çökme olaylarından çok farklı olduğu ve proje ile yerinde yapılan binanın aynı olmadığı, vizelenen projenin yerinde uygulanmadığının, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından tespit edildiği açıklanırken; şirketin yaptığı açıklamaları ise tatmin etmedi.

Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada “Böyle bir döküm hatası her an her şantiyede olabilecek olan bir olaydır” denildi.

“PROJEYE AYKIRI BİNA YAPILMAYA ÇALIŞILDI”

Hâlbuki bilindiği gibi, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada şunlara vurgu yapıldı:

“Vizelenen projenin yerinde uygulanmadığı; ön değerlendirmede inşa edilen yapıda temelden çatıya kadar uygulama ve teknik hatalar olduğu; ana taşıyıcının toptan göçtüğü; inşaa edilmeye çalışılan yapı tipinin “Soğukta işlenmiş ince cidarlı çelik elemanlı yapılar hakkında teknik önlemler ve kurallarına” uymadığı; ‘yapının öngörülen yükler altında ayakta kalması’ ilkesine uyulmadığı tespit edilmiştir.”

Ayrıca, kalıcı taşıyıcı sistemde yaşanan toptan göçme olayının, inşaat aşamasında yaşanması ve can kaybı olmamasının büyük bir şans olduğuna vurgu yapıldı.

insaat“BETON DÖKÜMÜ SIRASINDA OLUŞAN BİR HATADIR”

Oycon Development LTD tarafından yapılan yazılı açıklamada, “inşaat aşamasında yaşanan talihsiz olay hepimizi derinden üzmüştür. Hafif çelik sektöründe bulunduğumuz süre boyunca, çelik taşıyıcı sistemimizle ilgili daha önce ve eminiz ki bu süreçten sonra da bir sıkıntı yaşamayacağımıza inancımız tamdır. Çökme olayı, son zamanlarda betonarme binalarda da meydana gelen beton dökümü sırasında oluşan bir hatadır ve sadece hafif çelik sistemle ilgili bir problem değildir” dendi.

“BİNLERCE KONUTUN DA ÇÖKMESİ GEREKİRDİ”

Açıklamasında, böyle bir döküm hatasının, her an her şantiyede olabilecek olan bir olay olduğunu savunan şirket, “Eğer sorun hafif çelik sistem ise, gerek bizim, gerek ise ayni sistemi kullanan diğer firmaların ülkemizde, Türkiye ve tüm dünyada binlerce konutun da beton dökümü sırasında çökmesi gerekirdi” denildi.

“MAL SAHİBİ TARAFINDAN İSTENEN DEĞİŞİKLİKLERDİR”

Yaşanan kötü olayda beton döküm hatasının olduğu belirtilirken, “Bu hata, ara katta beton dökümü sırasında, beton pompasının gezdirilmeden tek bir noktaya yığılmasından sonra kaynaklanmıştır. Ayrıca, sistem ve malzeme değişikliği ile ilgili söz edilen söylemler için şunu belirtmemiz gerekir ki; mal sahibi ile şirketimiz arasında yapılan anlaşmaya uygun olarak müşterimizin isteği doğrultusunda, daha önce teslim etmiş olduğumuz referanslarımız görüldükten sonra yaptırmak istedikleri değişikliklerdir. Bu değişiklikler mal sahibi ile şirketimiz arasında imzalanan sözleşmede kesinlikle mevcuttur” dendi ve şu ifadelere de yer verildi:

“ÜZERİMİZE DÜŞEN TÜM SORUMLULUKLARIN YERİNE GETİRECEĞİZ”

“Her iki taraf için yaşanan bu kötü olay sonucunda müşterimiz ile ortak bir sonuca vardığımızı ve aramızda hiçbir problemin olmadığını belirtip, şirket olarak ilk günden itibaren işimizin arkasında ve müşterimizin yanında olacağımızı ve müşterimize karşı herhangi bir mağduriyetin söz konusu olmayacağı gibi, üzerimize düşen tüm sorumlulukların yerine getirileceğini belirtiriz.”

“TEK SEVİNDİRİCİ YANI CAN KAYBI OLMAMASI”

“Tüm yanlış söylemlere rağmen, bu talihsiz olay sonucunda daha öncede bahsettiğimiz gibi işimizin arkasında, aynı zamanda, müşterimizin yanında olacağımızı ve onları kesinlikle mağdur etmeyeceğimizi belirtiriz. Ayrıca, bu olay sonucunda tek sevindirici yanın da can kaybı veya yaralananın olmadığı olduğunu belirtiriz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler