• BIST 9524.59
  • Altın 2491.578
  • Dolar 32.5711
  • Euro 34.7377
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Böbrek nakli bekleyen 180 hasta var

KKTC’de kadavradan yapılan ilk organ nakli konusunda basın toplantısı düzenlendi...
Böbrek nakli bekleyen 180 hasta var

KKTC’de kadavradan ilk kez organ nakil yapılırken, Sağlık Bakanlığı organ bağışı için başvuru kabul etmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı’nda oluşturulan Koordinasyon Kurulu’na başvuran kişiler, bir form doldurarak ve bunu imzalayarak organlarını bağışladığına dair beyanda bulunabilecek.

Mayıs ayının başında kadavradan ilk kez organ nakli yapılabilmesiyle ilgili süreci Şahap Çolak, oğlu Soner Çolak’ın organlarının bağışlanması için verdiği kararla başlattı.

Çatalköy’de meydana gelen iş kazasında yaralanan 34 yaşındaki Soner Çolak’a Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde beyin ölümü teşhisi kondu. Hastanın ailesine ulaşıldı, izin alındı ve zamana karşı bir yarış başladı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki hekimler ve sağlık görevlileri Türkiye’den de gelen ekiplerle naklin başarıyla gerçekleşmesi için zor bir uğraş verdi.

Kadavradan alınan böbrekler KKTC’deki 2 hemodiyaliz hastasına nakledilirken, aynı kadavradan alınan kalp ve karaciğer Türkiye’ye gönderildi ve buradaki hastalara nakledildi.

Bu konuda bu sabah Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, Nefroloji Uzmanı Dr. Düriye Deren Oygar, Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Uluçay, vatandaşlara organ bağışı konusunda duyarlı olmaları yönünde çağrı yaptı.

SUCUOĞLU: “DEVLET HASTANELERİNDE BAŞARILI OPERASYONLAR…”

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, devlet hastanelerinde çeşitli sıkıntılara rağmen başarılı operasyonlar yapıldığını kaydederek, kadavradan organ naklinin de bunlardan biri olduğunu belirtti.

“Bu başarıları insanımızla paylaşmanın zamanı geldi, geçti bile” diyen Sucuoğlu, sağlık alanındaki gelişmelerle ilgili belirli aralıklarla basın toplantıları düzenleneceğinin de haberini verdi.

Süreçle ilgili bilgi veren Bakan Sucuoğlu, “Hastaların durumu iyi gidiyor” diyerek hastane başhekimliğine ve doktorlara teşekkür etti.

OYGAR: “BU AŞAMAYA GELMEMİZ UZUN ZAMAN ALDI”

Nefroloji Uzmanı Düriye Deren Oygar basın toplantısındaki konuşmasında, kadavra naklini “sağlıktaki en medeni tedavi” şeklinde niteledi.

Oygar, “Bu aşamaya gelmemiz uzun zaman aldı, hatta 10 yılı buldu. Hem Meclis’te hem de hastanede bize inanmayanlar çok oldu ama başardık. Ülkede iyi şeyler olacağına inancını kaybedenler var. Bir KKTC vatandaşı olarak bu inancın kaybedilmemesini istiyorum. İyi şeyler oluyor” dedi.

AKALIN’IN TELEFONU...

Bugünkü aşamaya gelinmesinde merhum hekim Zerrin Akalın’ın kendisine ettiği telefonun büyük rolü olduğunu söyleyen Oygar, bu dönemde Akalın’ın bakanlıkta görevli başhekim, Eşref Vaiz’in de Sağlık Bakanı olduğunu söyledi.

Bu telefondan sonra Avrupa Birliği müstebatına uyum çalışmaları kapsamında Sağlık Bakanlığı’nda bu konuda bir komite kurulduğunu söyleyen Oygar, İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın 2014’te Cumhuriyet Meclisi’nden geçtiğini dile getirdi.

Oygar, 2015 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde canlı nakillere başlandığını aktardı.

“BEYİN ÖLÜMÜ TEŞHİSİ MEŞAKKATLİ İŞ”

Kadavradan nakil yapılabilmesi için hastanede nöroloji, nöroşirurji ve anestezi hekimlerinden oluşan bir “beyin ölümü ekibi” oluşturulduğunu söyleyen Oygar, “Beyin ölümü tanısı koymak meşakkatli bir iştir. Kadavra nakli de multidisipliner bir alandır. Tüm hastane bunun için çalıştı” dedi.

BÖBREK NAKLİ BEKLEYEN 180 HASTA VAR

“Şimdi amaçlanan ülkede organ nakli yapılabilmesi için bir merkez kurulması, organ bağışlarının artırılması ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile protokol imzalanıp organ değişimine başlanmasıdır” diyen Dr. Düriye Deren Oygar, ülkede organ bekleyen 180 hemodiyaliz hastası olduğunu da kaydetti.

Oygar, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Koordinasyon Kurulu’nun organ bağışı konusunda başvuru kabul ettiğini de belirterek, “Bir form doldurarak ve imzalayarak organlarınızı bağışladığına dair beyanda bulunabilirsiniz” dedi.

OYGAR’DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Düriye Deren Oygar, basın toplantısında bir de teşekkür konuşması yaparak şunu ekledi:

“Yasanın hazırlanmasında ve geçmesinde emeği geçenlere, Sağlık Bakanlığı’ndaki ve Meclis’teki ilgili komitelerin üyelerine, Hacettepe Üniversitesi Üroloji ve Nefroloji Ana Bilim dallarına, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi nefroloji ve diyaliz, üroloji, anestezi ve yoğun bakım, nöroloji ve nöroşirurji servislerine teşekkür ediyorum.”

BERKSEL: “DAHA MÜJDELİ HABERLERİMİZ OLACAK”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, son zamanlarda birçok yeni girişime imza attıklarını söyleyerek, bunun sevindirici olduğunu belirtti.

“Daha müjdeli haberlerimiz olacak” diyen Berksel, “Nefrolojide ve ürolojide yapılan büyük bir iş. Nöroloji, kalp damar, kardiyoloji ve göz servislerinde yapılmayan bazı operasyonların yapılabilmesi için çalışma içindeyiz” açıklamasında bulundu.

ULUÇAY: “ARKADAŞLARIMIZ NAKLİN BAŞARIYLA YAPILABİLMESİ İÇİN 36 SAAT AYAKTA KALDI”

Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Uluçay ise organ naklinin zamana karşı yarış olduğunu söyleyerek, “Naklin başarıyla gerçekleşmesi için arkadaşlarımız yaklaşık 36 saat ayakta kaldı, bu gerçekten zamana karşı bir yarış oldu” dedi.

BABA ŞAHAP ÇOLAK’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Uluçay, geçirdiği iş kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen oğlu Soner Çolak’ın organlarını bağışlayan baba Şahap Çolak’a da teşekkür ederek, “Bu bir başlangıç” ifadesine yer verdi.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler