• BIST 9827.45
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

Bu diyet hasta ediyor

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören'den Detay'a çok özel açıklamala...
Bu diyet hasta ediyor

“YANLIŞ KULLANIM ÖLÜMCÜL SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR”
Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören, tüm dünyada ve ülkemizde yaygın bir şekilde bir diyet yöntemi olarak kullanılan Cambridge besin destek ürünleri yani bilinen adıyla Cambridge diyeti hakkında Detay Gazetesi ile önemli bilgiler paylaştı. Cambridge besin destek ürünlerinin yanlış uygulanması halinde kalıcı bedensel hasarlar hatta ölümcül sonuçlar bile doğurabileceğini dile getiren Hidayet Ağören, , bu diyetin mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde uygulanması gerektiğini vurguladı.

“VATANDAŞLAR BU KİŞİLERE İTİBAR ETMEMELİ”
Sağlık Bakanlığı’nın bu konu ile ilgili acil önlem alması ve vatandaşlarında sağlıkçı olmayan kişilere kesinlikle itibar etmemesi gerektiği konusunda uyarı yapan Hidayet Ağören, sağlıkla hiçbir alakası olmadığı halde Cambridge besin destek ürünleri satışı yapan kişilerin ellerini vicdanlarına koyarak para kazanmak uğruna insan sağlığıyla oynamaktan vazgeçmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.


AHMET VAMIK

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören, tüm dünyada ve ülkemizde yaygın bir şekilde bir diyet yöntemi olarak kullanılan Cambridge besin destek ürünleri yani bilinen adıyla Cambridge diyeti hakkında Detay Gazetesi’ne önemli bilgiler paylaştı. Cambridge diyetinin sadece ciddi sağlık problemleri olan ve acil kilo vermesi gereken kişilere uygulanması gerektiğini dile getiren Ağören, bu diyetin mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde uygulanması gerektiğini vurguladı. Hidayet Ağören, sağlıkla hiçbir alakası olmadığı halde Cambridge besin destek ürünleri satışı yapan kişilerin ellerini vicdanlarına koyarak para kazanmak uğruna insan sağlığıyla oynamaktan vazgeçmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Sağlıklı kilo vermenin, yeterli ve dengeli beslenme ve buna ek olarak fiziksel aktiviteler ile haftada bir ya da yarım kilo kaybetmek olduğuna vurgu yapan Hidayet Ağören, bu şekilde kilo verildiği zaman yağ kaybının fazla olacağı için verilen kilolaların geri alınmasının da daha zor olacağını ifade etti.

10781d5996167eb3ef755c7648bdedda.facebook_products_180x180.jpg

“KONTROLSÜZ UYGULAMA SONUCUNDA VERİLEN KİLOLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE GERİ ALINIR”
Cambridge besin destek ürünlerinin Tarım Bakanlığı’ndan onay almış patentli ürünler olduğunu kaydeden Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören, maalesef bu ürünlerin ülkemizde çok yanlış kişilerin elinde olduğunu ifade etti. Bu ürünlerin kontrolsüz bir şekilde kullandırıldığın ve kişilere çok düşük kalorili diyet programları uygulandığını belirten Ağören, bu kontrolsüz uygulamalardan dolayı ürünlerin kullanımı bırakıldığı anda verilen kiloların çok daha hızlı bir şekilde geri alındığını dile getirdi.

“UZUN SÜRELİ KULLANIMLAR KAS, DOKU KAYBI VE BÖBREK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”
Cambridge ürünlerinin içerisinde mineral ve vitamin desteği artırılmış besin destek ürünleri olarak sınıflandırıldığını belirten Hidayet Ağören, bu ürünlerin özel diyet ürünleri kapsamına dahil edilmesi gerektiği yönünde görüş belirtti. Hastanelerde beslenme sorunu olan hastalar için tıbbi amaçlı kullanılan gıdalar olduğunu kaydeden Ağören bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı onayı ile doktor ve diyetisyen kontrolünde kullanıldığının altını çizerek Cambridge ürünlerinin de aynı kategoriye dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Bu ürünlerin çok düşük kalorili olduğu için uzun süreli kullanımlarda yağ kaybı yerine doku kaybına, kas kaybına ve bir süre sonra böbrekte sorunlara yol açtığına dikkat çeken Ağören, Cambridge ürünlerinin kontrolsüz kullanımının insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu söyledi.

“CAMBRIDGE DİYETİ UYGULAMASI SADECE ACİL DURUMLARDA DOKTOR VE DİYETİSYEN KONTORÖLÜNDE YAPILABİLİR”
Hızlı bir şekilde kilo verdiren Cambridge diyeti uygulamasının genellikle acil ameliyata girmesi gereken hastaların kilo vermesi ve hormonsal ve metabolik sorunları olduğu için kilo veremeyen ve acil kilo vermesi gereken kişiler için kullanılması gerektiğini belirten Hidayet Ağören, doktor ve beslenme uzmanı kontrolünde başlatılan bu uygulamanın yine doktor ve beslenme uzmanı kontrolünde kademeli bir şekilde sonlandırıldığını vurguladı.

“CAMBRIDGE DİYETİ KISA BİR SÜRE İÇİNDE KADEMELİ OLARAK SONLANDIRILMALIDIR”
Ülkemizde bu ürünlerin sağlıkçı bile olmayan kişiler tarafından kilo vermek isteyen bireylere uzun süreler kullandırıldığını dile getiren Hidayet Ağören, bu kontrolsüz uygulamaların ciddi bir tehdit olduğunu söyledi. Ağören Cambridge diyetinin kişiye 10 kilo kadar bir kilo ya da kilosunun sadece yüzde 10’u kadar bir kilo kaybı gibi kısa bir süre için uygulanması ve sonlandırılması gerektiğini söyledi. Spor yapmak bir kenara fazla hareket bile edemeyen, morbit obez olarak adlandırılan ve acil kilo vermesi gereken kişilere yine bu diyet şeklinin beslenme uzmanı kontrolünde uygulanabildiğini söyleyen Ağören, belli bir kilonun altına indikten sonra kademeli bir şekilde normal besinlere dönüş yapılması gerektiğini de belirtti.

“ÇOK HIZLI KİLO KAYIPLARINA BAĞLI OLARAK KRONİK SAĞLIK PROBLEMLERİ TETİKLENEBİLİR”
Piyasada kontrolsüz ve sağlıkçı bile olmayan kişiler tarafından bu ürünlerin uygulanmasının çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Hidayet Ağören, çok hızlı kilo kayıplarına bağlı olarak böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkların tetiklenebileceğini dile getirdi. Doğru şekilde sistemli ve kademeli olarak kullanımı sonlandırılması gereken bu ürünlerin bir anda bırakılması halinde verilen kiloların çok hızlı bir şekilde geri alınacağını kaydeden Ağören, kilo vermek isteyen kişilerin yanlış uygulamalardan dolayı kısır bir döngü içerisinde girdiklerini ifade etti.

hidayet_agoren-788x705.jpg

“YANLIŞ BİR UYGULAMA KALICI BEDENSEL HASARLAR HATTA ÖLÜMCÜL SONUÇLAR BİLE DOĞURABİLİR”
Sağlık ile hiçbir alakası olmayan kişiler tarafından satışı yapılan Cambridge besin destek ürünlerinin yanlış uygulanması halinde kalıcı bedensel hasarlar hatta ölümcül sonuçlar bile doğurabileceğini dile getiren Hidayet Ağören, “sağlıkçı olmayan kişiler bakkal gibi medikal bir ürün satıyorlar fakat bu ürünleri kullanacak kişinin kalp sağlığı bozuk ise, hipertansiyon ya da böbrek yetmezliği gibi bir problemi varsa sağlıkla alakası olmayan bir kişi bunu nerden bilebilir” diyerek kilo vermek isteyen kişilerin mutlaka uzman görüşü alması gerektiğini vurguladı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI BU SORUNA KARŞI ACİL OLARAK ÖNLEM ALMALI”
Sağlık Bakanlığı’nın bu konu ile ilgili acil önlem alması ve vatandaşlarında sağlıkçı olmayan kişilere kesinlikle itibar etmemesi gerektiği konusunda uyarı yapan Hidayet Ağören, sağlıkla hiçbir alakası olmadığı halde Cambridge besin destek ürünleri satışı yapan kişilerin ellerini vicdanlarına koyarak para kazanmak uğruna insan sağlığıyla oynamaktan vazgeçmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Ağören, bu kişilerin yetkileri olmadığı halde insanları tartıp ölçüm yaptığını da kaydetti. Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği olarak kimlerin ne şekilde, hangi koşullarda bu ürünlerin satışını yaptığı ile ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlayarak bunu Sağlık Bakanlığı’na sunduklarını da belirten Ağören, bakanlığın duruma müdahale ederek bu satışları engellemesi ve yasaklanmasını beklediklerinin de altını çizdi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler