• BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Burcu: "Rum siyasetçilerde Türkiye hayranlığı var"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, müzakere sürecinde yaşanan son gelişmeler, sızdırılan tutanaklar ve Rum siyasilerin Türkiye algısı üzerine Detay’a önemli açıklamalarda bulundu
Burcu: "Rum siyasetçilerde Türkiye hayranlığı var"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, müzakere sürecinde yaşanan son gelişmeler, sızdırılan tutanaklar ve Rum siyasilerin Türkiye algısı üzerine Detay’a önemli açıklamalarda bulundu

“Türkiye’nin çözüm istediğinin farkındalar”

TÜRKİYE’NİN ÇÖZÜME DESTEĞİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Detay’a yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs kamuoyunda Türkiye’nin çözüme ciddi bir yaklaştığı, katkı koymaya hazır olduğu ve bu konuda iki kesimi de cesaretlendirdiği algısının oluştuğunu belirterek, “bu olumlu tavırları görüp duymamak için ancak kör ve sağır olmak gerekiyor” dedi.

SIZDIRILAN TUTANAKLAR

Bir süre önce EDEK Partisi Başkanı Marinos Sizopulos’un Rum basınına açıkladığı iki liderin üzerinde uzlaşmaya vardığı başlıkları içeren resmi tutanaklar konusunda da açıklamalarda bulunan Burcu, “istedikleri kadar anlaşma sağlanan konularda açıklama yapsınlar, bütünlüklü bir anlaşma sağlanmadıktan sonra bunun bir önemi yoktur. Orada anlaşıldı burada anlaşılmadı demenin şu anda bir anlamı yok” dedi.
 

Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan Parlamento seçimleri öncesinde yapılan açıklamaların çözüm sürecini sekteye uğratmasından endişe duyuluyor. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’nde paylaştığı, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin gerçekleştirilen toplantıların gizli tutanaklarını EDEK Partisi Başkanı Marinos Sizopulos’un iç siyasete yönelik seçim malzemesi haline getirerek basına sızdırmasının ardından Detay Gazetesi’ne konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, “her şeyde anlaşmadan hiç bir şeyde anlaşmış olmuyorsunuz” vurgusu yaptı. Burcu, “istedikleri kadar anlaşma sağlanan konularda açıklama yapsınlar, bütünlüklü bir anlaşma sağlanmadıktan sonra bunun bir önemi yoktur. Orada anlaşıldı burada anlaşılmadı demenin şu anda bir anlamı yok” dedi.

“GÖRÜŞMELERDE YETERLİ AŞAMA KAT EDİLSEYDİ SEÇİM ERTELENEBİLİRDİ”
“Çözüm sürecinin ihtiyaçları ile seçim sürecinin ihtiyaçlarının ve doğasının birbiriyle pek uyuşmayacağı endişesini zaten taşıyorduk. Bu nedenle Mayıs ayındaki parlamento seçimlerinden önce görüşmelerde hızlı bir şekilde yeterli aşamanın kat edilmesini hedefleyip bunun verdiği cesaretle de Güney Kıbrıs’ta ki seçimleri ertelenebilir ve çözüm sürecinin bitmesine bir olanak sağlanabilirdi” diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, bu önerinin hayata geçirilemediğini ifade etti.

“MÜZAKERE SÜRECİ DEVAM EDİYOR”
İki tarafında birbirini anlayarak, birbirini anlayışla karşılayarak ve birbirini tolere etmeye çalışarak çözüm karşıtlarının ortaya attığı spekülasyon ve manipülasyonların rüzgarına kapılmadan sağduyu ile bu sürecin tamamlanması gerektiğini savunan Barış Burcu, eski ivmesinde olmasa da, müzakere masasında hala daha bir ilerlemenin olduğunu kaydederek Mayıs ayındaki seçim sonrasında bu süreçteki ivmenin yeniden kazanılmasını umut ettiğini belirtti.

“SEÇİM SÜRECİ ÇÖZÜM SÜRECİNE HASAR VERMEMELİ”
Dikkatli davranılmaması halinde Güney Kıbrıs’ta ki seçim sürecinin çözüm sürecine hasar verebileceğine dikkat çeken Barış Burcu, “önce sayın liderler, ardından görüşme heyetleri ve kamuoyu oluşturan kesimler dikkatli davranmazsa bu süreç bir hasar verebilir fakat en yukarıdan en aşağıya kadar bu dikkati gösterme gayreti içerisindeyiz. Şu ana kadar cevap vermek zorunda olduğumuz hususlarda oldu çünkü bazı konularda var ki cevapsız bırakamazsınız. Yine de açıklamaların ölçüsüne dikkat ediyoruz” dedi.

“ÇÖZÜMÜN MALİYETİNE YÖNELİK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI”
Karşılıklı olarak hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların tarihsel sorumlulukları ve hataları olduğunu söyleyen Barış Burcu, tüm hataların yerel dinamiklere bahşedilmesinin doğru olmadığını vurguladı. Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğünde dünyanın da büyük bir ihmali ve hatalar zinciri olduğunu kaydeden Burcu, olası bir çözümün herkesin yararına olacağı için herkesin şimdiden bu sürece katkı koyması ve çaba göstermesi gerektiğine vurgu yaptı. Çözümün maliyetinin her geçen yıl daha da arttığını belirten Barış Burcu, çözümün maliyetini karşılamaya yönelik ve çözümün maliyetini gerçek rakamlarla hesaplamaya yönelik ciddi bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

“GÜNEY KIBRIS, TÜRKİYE’NİN ÇÖZÜM İSTEDİĞİNİN FARKINDA”
Güney Kıbrıs kamuoyunda Türkiye’nin çözüme ciddi bir yaklaşım içinde olduğu, çözüme katkı koymaya hazır olduğu ve bu konuda iki kesimi de cesaretlendirdiği algısının oluştuğunu dile getiren Barış Burcu, Türk yetkililerin bugüne kadar sürece pozitif bir karşılık verdiklerini ifade etti. Burcu, “bu olumlu tavırları görüp duymamak için ancak kör ve sağır olmak gerekiyor” dedi.

“RUM SİYASETÇİLERİNDE TÜRKİYE HAYRANLIĞI VAR”
Siyaseten iki toplumu uzaklaştıran sebepler olmasına rağmen kültürel olarak ciddi bir yakınlık olduğunu belirten Barış Burcu, Türk ve Yunan kültüründe de bunun bir benzeri olduğunu ve birbirlerine baktıkları zaman iki toplumunda kendisini gördüğünü ifade etti. Rum siyasilerinin Türkiye hayranlığının sık sık gündeme geldiğini hatırlatan Barış Burcu, yıllar içerisinde Kıbrıslı Rum siyasilerin hiçbir zaman Kıbrıslı Türkleri muhatap olarak görmediğini, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununun çözümü için ortaya koyabilecekleri siyasi bir irade olmadığını savunduklarını belirterek, Rumların Kıbrıs sorunuyla ilgili bütün suçları ve çözümle ilgili bütün beklentileri Türkiye’nin üstüne ciro ederek siyaset üretmeye çalıştıklarına dikkat çekti. Türkiye’nin çözüm sürecine katkı koyar bir izlenim yaratmasının da bu hayranlığa etki ettiğini belirten Burcu, Rum yetkililerinin “bizim sorunumuzu çözecek güçlü ve yetkili adam bu konuda bir niyet, anlayış ve inisiyatif içerisindedir” düşüncesiyle Türkiye yönetimine hayranlık duyabileceğin dile getirdi.

“GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLERLE İLGİLİ GÜNEY’DE YETERLİ İSTEK YOK”
Her iki tarafında kalıplaşmış bürokrasileri ve algıları nedeniyle güven yaratıcı önemlerin uygulanmasında her iki tarafta da zorluklar ve zorunluluklar çıktığını söyleyen Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bu zorlukları aşmak için ilgili makamlarla görüştüğünü ve bu sorunları aştığını ifade etti. Güven yaratıcı önlemlerle ilgili alınan kararlarda Kıbrıs Türk tarafında hiçbir sorun olmadığını kaydeden Barış Burcu, aynı düzeyde isteklilik ve kararlılığın Güney Kıbrıs’ta görülmediğini söyledi.  Mobil telekomünikasyon hatlarının birleştirilmesi konusunun Güney Kıbrıs’ta yasalara takıldığını hatırlatan Burcu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu konuda elinin çok güçlü olduğunu dilediği takdirde kolayca gerekli yasal düzenlemeyi yaptırarak bu sorunu aşabileceğini fakat elini bu konuda taşın altına koymadığını vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler