• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle: “Sayıştaylık Toprak Ürünleri Kurumu’nun hesaplarına el koymalı”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 2016 yılının doğrudan gelir desteği ve hak edişlerinin de ödeme gününün geldiğini kaydetti
Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle: “Sayıştaylık Toprak Ürünleri Kurumu’nun hesaplarına el koymalı”

“İCRAAT HÜKÜMETİ OLMAYACAKLARSA HİÇ GÖREVE GELMESİNLER”
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 2016 yılının doğrudan gelir desteği ve hak edişlerinin de ödeme gününün geldiğini kaydetti. “Biz mazeret üreten değil icraat yapan bir hükümet istiyoruz. Eğer bu hükümet de icraat hükümeti olmayacaksa, şimdiden bu göreve hiç gelmesinler” diyen Kelle, 2016 yılının kurak bir yıl olduğunu bu yüzden bu yılın mazeretler ile geçiştirilebilecek bir yıl olmadığını vurguladı.

“SAYIŞTAYLIĞA SUÇ DUYURUSU YAPILMALI”
Siyasilerin bugüne kadar Toprak Ürünleri Kurumu’nu sömürdüğünü ve neredeyse kurumu batırdığını dile getiren Kelle, mevcut TÜK Yönetim Kurulu’nun kurumu iyi yönetemediğini ve yeni hükümetin göreve geldiği zaman, Sayıştaylığın kurumun hesaplarını ele alması gerektiğini vurguladı.

“ÜRETİM OLMAZSA TÜKENİRİZ”
Üretim desteklenmezse, köylünün yanında olunmazsa ve üretim olmazsa bir toplumun ayakta duramayacağını vurgulayan Hüseyin Çavuş Kelle, hükümetin özellikle tarım politikalarını oluştururken sivil toplum örgütlerinden görüş almaları, tarımı yönetecek kişilerin tarımdan anlayan ve üreticinin sıkıntılarını bilerek aynı dili konuşabilen kişiler olması gerektiğini dile getirdi.


AHMET VAMIK
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, yeni kurulacak olan UBP- DP koalisyon hükümetinden öncelikli beklentilerinin bütçe sıkıntısı ve başka bahaneler üretmemeleri olduğunu ifade etti. Bütçe sıkıntısının çiftçinin sorunu değil hükümet edenlerin sıkıntısı olduğunu belirten Kelle, “bu kişiler eğer hükümete talip olmuşlar ise ve ülkeyi yönetmek istiyorlarsa mazeret üretmesinler. Geçmiş hükümet sürekli mazeret üretiyordu, bu yüzden artık yeni kurulacak hükümetin mazeret üretme şansı yoktur” dedi.

Kelle, imzalanacak olan 2016-2018 Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü sonrası ülkemizdeki kurumların özelleştirilmesi halinde meclisin ve hükümetin de görev hacminin azalacağını belirterek, milletvekili ve bakanlıkların sayısının da özelleştirmelere paralel olarak azaltılması gerektiğine vurgu yaptı.

“2016 MAZERETLER İLE GEÇİŞTİRİLEBİLECEK BİR YIL DEĞİL, KURAKLIK YILI”
Çiftçilerin 2015 yılından kalan destek ve mazot alacakları olduğunu belirten Hüseyin Çavuş Kelle, 2016 yılının doğrudan gelir desteği ve hak edişlerinin de ödeme gününün geldiğini kaydetti. “Biz mazeret üreten değil icraat yapan bir hükümet istiyoruz. Eğer bu hükümet de icraat hükümeti olmayacaksa şimdiden bu göreve hiç gelmesinler” diyen Kelle, 2016 yılının kurak bir yıl olduğunu bu yüzden bu yılın mazeretler ile geçiştirilebilecek bir yıl olmadığını vurguladı.

“TARIM BAKANI SORUNLARIMIZI BİLEREK GÖREVE GELSİN”
Hızlı bir şekilde hükümetin kuraklığı ilan ederek çiftçinin ve üreticinin nasıl ayakta durabileceğine yönelik çalışmalar yapılması ve tarımda sürdürülebilirlik politikasının sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Hüseyin Çavuş Kelle, bu önlemlerin alınmaması halinde ciddi kaoslar yaşanacağı uyarısında bulundu. 2016 yılının tazminlerinin gecikmesi durumda 2017 yılında da bu yıl yaşandığı gibi üreticinin arazisini ekememe durumları ile karşı karşıya kalacağını belirten Kelle, özellikle Tarım Bakanlığı’na talip olacak olan kişinin bu sorunları bilerek bu göreve gelmesi gerektiğini kaydetti.

“BİZİM KAYBEDECEK ZAMANIMIZ KALMADI”
“Bizim kaybedecek bir zamanımız ya da hükümete bir süre tanıma olanağımız yoktur. Tarımda hiçbir şeyi erteleyemezsiniz. Tarlanın sürüleceği, ekileceği zaman bellidir” diyen Hüseyin Çavuş Kelle, özellikle kırsal kesimde yaşayan ve geçimini çiftçilikten sağlayan ailelerin ödemelerin gecikmesinden dolayı zor durumda kaldıklarını ifade etti. Kelle, “her şey bu kadar gecikmişken yeni hükümetin bizden süre talep etmek gibi bir şansı yoktur” dedi.

“SU EN KISA ZAMANDA ÜRETİCİYE ULAŞTIRILMALI”
Su konusunda Çiftçiler Birliği olarak bugüne kadar hiçbir beyanda ve açıklamada bulunmadıklarını kaydeden Kelle, siyasilerin su konusunu siyasi bir sorun haline getirdiklerini ve siyasi boyutta tartıştıklarını söyledi.

Suyun her damlasının çiftçiler için çok değerli olduğunu vurgulayan Hüseyin Çavuş Kelle, suyun en kısa zamanda çiftçinin ve üreticinin kullanımına verilmesi gerektiğini ifade etti. Kelle, “görünen odur ki, su tartışması bitmedi sadece ötelendi fakat bilinmelidir ki su sıkıntısı bu süreçten sonra başlayacaktır” dedi.

“BÜTÇE YOKSA REFORMDA YAPAMAZSINIZ”
2016 yılının geçmiş hükümet tarafından reform yılı olarak adlandırdığını hatırlatan Hüseyin Çavuş Kelle, reform yapabilmek için maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu fakat hükümetin bütçeyi bile denkleştiremediğini belirtti. Dünyanın her yerinde tarıma bir bütçe ayrıldığını fakat her zaman tarımda hesapların tutmadığını söyleyen Kelle, hükümetlerin üreticiyi ayakta tutmak için ek bütçe sağlaması gereken durumlar da olduğunu sözlerine ekledi.

“SAYIŞTAYLIK TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMUNUN HESAPLARINA EL KOYMALI”
 KKTC ile TC arasında imzalanacak olan 2016-2018 Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü çerçevesinde Toprak Ürünleri Kurumu’nun özelleştirilmesi gibi bir durumun asla kabul edilemeyeceğini ifade eden Hüseyin Çavuş Kelle, KKTC gibi küçük ülkelerde TÜK’ün özelleştirilmesinin çiftçinin ve üreticinin tek güvencesini ortadan kaldırmak olduğunu dile getirdi.

Toprak Ürünleri Kurumu’nun özelleştirilmesi yerine ilgili sivil toplum kuruluşlarının yönetebileceği şekilde özerkleştirilmesinin daha uygun olacağını da vurgulayan Kelle, Toprak Ürünleri Kurumu’nun bir şekilde elden çıkarılarak sermayeye peşkeş çekilmeye çalışıldığını belirtti. Siyasilerin bugüne kadar Toprak Ürünleri Kurumunu sömürdüğünü ve neredeyse kurumu batırdığını dile getiren Kelle, mevcut TÜK Yönetim Kurulu’nun kurumu iyi yönetemediğini ve yeni hükümetin göreve geldiği zaman Sayıştaylığın kurumun hesaplarını ele alması gerektiğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler