• BIST 10267.09
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

Derinya Kapısı’nda sorun çözüldü

Gelecek ay açılacak
Derinya Kapısı’nda sorun çözüldü

Derinya Sınır Kapısı’nın açılması noktasında yaşanan krizin sona erdiği, Kıbrıs Türk ve Rum liderlerin uzlaştığı kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu Derinya’da mevcut yol üzerinde mayın arama çalışmalarının 24 Ekim’den sonra UNMAS’ın yapacağı testlerin ardından kesinlik kazanacağını kaydederken Güney Kıbrıs kaynakları, BM’nin iki tarafa, yapılan bir ön araştırmada bölgede etkin mayın tarlası olmadığını belirttiği savunulurken geçiş noktasının açılışının ise gelecek ay içinde gerçekleşmesinin beklendiği iddia edildi.

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasına yönelik aldıkları karardan sonra her iki bölgede de BM mayın arama ekiplerince (UNMAS) başlatılan çalışmaların halen sürdürüldüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, dün öğleden sonra yaptığı yazılı açıklamada, Derinya’da mevcut yol üzerinde mayın arama çalışmalarının 24 Ekim’den sonra UNMAS’ın yapacağı testlerin ardından kesinlik kazanacağını; yolun geçiş emniyeti sağlandıktan sonra yol genişletme, telleme ve diğer alt yapı çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

Burcu’nun açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Sayın Nikos Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasına yönelik aldıkları karardan sonra her iki bölgede de BM mayın arama ekiplerince (UNMAS) bir çalışma yapma zarureti ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalar halen sürdürülmektedir.

Bilindiği üzere mayın tarama çalışmaları sürerken her iki kapı için alternatif güzergahlar gündeme gelmiştir. Özellikle Derinya kapısı için Sayın Cumhurbaşkanımızın aldığı inisiyatif ve ilgili taraflarla yaptığı temaslar sonucunda Aplıç kapısında olduğu gibi her iki taraftaki halkın istencine de uygun olarak Derinya kapısında da mevcut yolun kullanılmasına karar verilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu girişimleri sonucu ortaya çıkan bu karar, daha önce kamuoyuyla paylaşıldığı gibi son New York ziyaretinde BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-moon ile de paylaşılmıştır.

24 EKİM’DEN SONRA KESİNLİK KAZANACAK

Derinya’da mevcut yol üzerinde yapılan mayın arama çalışmaları 24 Ekim’den sonra UNMAS’ın yapacağı testlerin ardından kesinlik kazanacaktır. Yolun geçiş emniyeti sağlandıktan sonra yol genişletme, telleme ve diğer alt yapı çalışmalarına başlanacaktır”.

ASKERİ NÖBET KULÜBESİ KALKACAK

Güney Kıbrıs’ın devlet haber ajansı Kıbrıs Haber Ajansı ise Kıbrıs'ta yeni geçiş noktalarının açılması ile ilgilenen iki toplumlu Teknik Komite, çarşamba günü, Derinya bölgesindeki geçiş noktasının açılmasına ilişkin bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Ajansın edindiği bilgilere göre, anlaşma Kıbrıs Rum tarafının eski Maraş yolunun kullanılmasına ilişkin  önerisi temelinde sağlandı. Bu çerçevede, Türk askerinin bir nöbet noktası  bölgeden kaldırılacak.

GELECEK AY AÇILACAK

Kıbrıs Haber Ajansı'nın ilgili bir sorusunu yanıtlayan Teknik Komite'ye  katılan Kıbrıs Rum tarafının Başkanı Sotos Zackheos, Komitedeki Kıbrıs Türk tarafının temsilcilerine, Kıbrıs Rum tarafının önerisinin kabul edilmesi için siyasi talimat verildiğini belirterek mutabakata varıldığı yolundaki  bilgiyi doğruladı. Aynı bilgilere göre, anlaşmaya vardıktan sonra, yolu yenilemek ve genişletmek için, teknik çalışmalar başlayacak.

 

MAYIN YOK

Bu arada KHA açıklamasında, Birleşmiş Milletler, iki tarafa, yapılan bir ön araştırmada bölgede etkin mayın tarlalarının olmadığını gösterdiğini bildirdi. Geçiş noktasının açılması gelecek ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı bilgilere göre, anlaşmanın iki toplumun liderleri, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve Kıbrıslı Türk lideri Mustafa Akıncı tarafından onaylanması gerekmiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler