• BIST 9548.09
  • Altın 2491.141
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.583
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

“Dünyamız küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle karşı karşıya”

UKÜ öğretim üyesi Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu
“Dünyamız küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle karşı karşıya”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolasıyla açıklamalarda bulundu.

Tasarrufu günümüzde ekonomik tutum, çeşitli kaynaklardan artırım yapma olarak tanımlayan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu, tasarrufun en çok enerjide, tüketimde, zamanda ve üretim aşamasında yapılabildiğini söyleyerek Sanayi Devrimi’yle birlikte ülke ekonomilerinin hızla büyüdüğünü, bununla birlikte insanların tasarufu pek önemsemeden içinde yaşadığımız dünyaya zarar vermeye başladığını söyledi. Enerji tasarrufuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Rüstemoğlu, “Çevre ve enerji iktisadi alanında çalışmalar yapan bilim insanı olarak enerji alanındaki tasarrufsuzluğun dünyamıza verdiği ağır zararları gözardı edemeyeceğiz.” dedi.

“Dünyamız küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle karşı karşıya”

Sanayi Devrimi ile birlikte hızla gelişen toplumlar nedeniyle dünyanın küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi küresel tehditlerle karşı karşıya kaldığını belirten Rüstemoğlu, günümüzde küresel ısınmayla ilgili ciddi adımlar atılması gerektiğinin altını çizerek yenilenebilir enerji kaynakları konusunda dünya genelinde ses getirecek adımların atılmadığını söyledi. Gelişmiş ülkeler için enerjide tasarrufa gitmenin ve yenilenebilir enerji kullanımının külfet sayılmadığını belirten Rüstemoğlu, gelişmekte olan ülkeler için bu durumun engel olarak görüldüğünü dile getirdi. Enerji tasarrufu konusunda Çin ve Hindistan’ın elde ettiği başarıları örnek gösteren Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu, her iki ülkede de yenilenebilir enerji konusunda çevre tahribatını önlemek için ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

“Kuzey Kıbrıs’ın enerji tasaruffu konusunda ciddi eksiklikleri var”

Kuzey Kıbrıs’ın enerji tasarrufu konusunda ciddi eksiklikleri olduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Rüstemoğlu, “Yükselen enerji faturaları sonucunda artan bir ekonomik yük ve çevre konusunda maalesef ciddi bilgisizlik hakim. Enerjide alınacak tasarruf önlemleri hem ekonomik yükü hafifletecek hem de çevrenin sürdürülebilirliğine katkı koyacaktır.” dedi.

“İhtiyaçlarımıza öncelik vermeliyiz”

Tasarrufun sadece enerjide değil ticarette de büyük önem arz ettiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu, alış veriş yapmadan önce ihtiyaçların netleştirilmesinin gereksiz harcamaları önleyeceğini, indirimleri takip ederek kişilerin tasarruf konusunda büyük adımlar atabileceğini ifade etti. Rüstemoğlu, “Çalışan, üreten bireyler olarak kazancımızın tamamını harcamamak önem kazanmakta, her ay elde edilen kazancın bir kısmını tasarruf edersek bu tasarrufun beklenmeyen bir sağlık sorunu, önlenemeyen küresel finansal krizi atlamamıza katkı sağlayacaktır.” dedi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu, “Ak akça kara gün içindir” ata sözünü hatırlatarak herkesin Dünya Tasarruf Günü’nü kutladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler