• BIST 9548.09
  • Altın 2491.062
  • Dolar 32.4591
  • Euro 34.4682
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Dürüst; "Gönyeli Çemberi aşamalı olarak rahatlatılacak"

Bakan Dürüst, katıldığı bir televizyon programında Gönyeli Çemberi ile ilgili açıklamada bulundu...
Dürüst; "Gönyeli Çemberi aşamalı olarak rahatlatılacak"

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Diyalog TV’de canlı olarak yayınlanan ve Çiğdem Aydın’ın sunduğu Güne Merhaba adlı programına katılarak, Ankara temasları, Gönyeli Çemberi’nin rahatlatılması projesi ile Bakanlık icraatları ile ilgili olarak birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Dürüst ilk olarak, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Ankara’daki temasları hakkında bilgiler verdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ankara temasları çerçevesinde, Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile bir araya geldiklerini belirtti.

Bakan Dürüst, her iki görüşmenin de çok verimli ve samimi bir havada gerçekleştirildiğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile yaptıkları ikili görüşmenin ardından, geniş katılımlı heyetler arası toplantının da gerçekleştirildiğini, toplantıda da projelerin ve bir süreden beridir devam eden ancak tamamlanamayan konuların ele alındığını söyledi.durust1-001.jpg

“Hayata geçirilmesi elzem olan ve vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştıracak, çağdaşlaşmayı getirecek projelerimizle birlikte gittik. Uzun süreden beridir, ötelenen ve hayata geçirilemeyen projeleri görüştük, yeni projelerimize teknik anlamda işbirliği ve destek istedik” diyen Bakan Dürüst, “ortaya koyduğumuz projelerin hayata geçirilmesi anlamında da kararlı olduğumuzu da belirterek, işbirliği ve destek anlamında da bir kez daha olumlu bir sonuçla döndük” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile de yaptıkları görüşmeye değinerek, aynı konuların görüşüldüğünü ve özellikle Ercan Havaalanı konusundaki Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin hassasiyetinin bir kez daha altının çizildiğini belirtti.

“Beni tanıyanlar bir şeyin peşini bırakmayacağımı da iyi bilirler” 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, televizyon programında yaptığı açıklamalarında, Gönyeli Çemberi’ne yönelik olarak yapılan proje ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu.

Bakan Dürüst, “Beni iyi tanıyanlar bilecekler ki, bir şeyin peşini asla bırakmam. Yaptığım açıklamaların her zaman için arkasındayım. Gönyeli Çemberi ile ilgili bir süre önce, bir düzenlemenin mutlaka yapılması gerektiğini belirtmiştim. Yaklaşık olarak her gün 48 bin aracın geçiş yaptığı çemberin bir an önce rahatlatılması gerekliliği üzerinde kararlıyız” diyerek, “Gönyeli Çemberi’nin rahatlatılması ile ilgili olarak, iki aşamalı bir proje hazırladık. İlk olarak yaklaşık 2 Milyon TL.’ye mal olacak kaçış yollarının projelendirilmesi ile ilgili olarak, Türkiye Karayollarından teknik destek talep ettik” dedi.

KKTC Karayolları Dairesi’nin böylesi projelerin hazırlanmasında yetersiz kaldığını belirten Bakan Dürüst, bu noktada TC Karayolları Plan Proje ve Etüd Başkanlığı’ndan teknik destek talep ettiklerini belirterek, KKTC Karayolları ile Plan Proje Müdürlüğü’nün teknik ekip anlamında geliştirilmesi ve daha etkin hale gelebilmesini sağlayabilmek adına, mimar ve mühendis alımı için de çok yakın bir zamanda münhal açılacağını da belirtti.durust2-002.jpg

Bakan Dürüst, Gönyeli Çemberi’nin rahatlatılmasına yönelik olarak taslak projelerin hazırlandığını, ilk açama olan kaçış yollarının yapımı için en kısa süre içerisinde çalışmaların başlatılacağını, ikinci aşama olarak da uzmanların görüşlerini alarak, ya yonca ya da üst geçitlerin yapımı yönünde çalışmaların başlatılacağının altını çizdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ankara temasları çerçevesinde, teknik ve maddi destek istedikleri projelerin arasında, KKTC’deki tüm çift şeritli yolların ışıklandırılması projesi olduğunu bu kapsamda Metehan yolunun ışıklandırma projesinin de gündemde olduğunu belirtti.

“Ada Ülkesi olmamıza rağmen, denizi yeteri kadar kullanamıyor”

Bir diğer önemli konu olan ve 1974’den bu yana işlevini yerine getiremeyen ancak hayata geçirilmesi durumunda bölgeye ve özellikle KKTC ekonomisi ile trafiğin rahatlatılması anlamında büyük katkı sağlayacağına inandıkları Gemikonağı Limanı’nın yeniden hayata geçirilmesi projesinin de gündeme gelerek, görüşüldüğü ve bu noktada teknik incelemelerin en kısa sürede başlatılma kararının alındığını belirtti.

Bakan Dürüst, “Bu hafta içerisinde, bölgenin teknik anlamada incelenmesi için teknik ekipler adamıza gelerek, limanla ilgili teknik incelemelerde bulunacaklar. Biz Limanın hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı ciddi anlamda başlattık. Amacımız, Turistik bir kent olan Girnemiz’de bulunan turistik limanı ile yük limanını ayırmak. Yaklaşık olarak Güzelyurt ve Lefke bölgesinde yetişen 200 bin tonluk bir narinciye ve tarım ürünü vardır. Hem ulaşım kolaylığı, hem trafiğin rahatlatılması hem de Turistik Kentimiz olan Girnemiz’i yük taşımacılığından kurtaracaktır. Aynı zamanda, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin cazibesini artırmak adına, Gemikonağı limanının açılması ile birlikte, haftada bir ya da 15 günde bir de olsa deniz ulaşımının da sağlanmasının, öğrenciler için büyük kolaylık ve ekonomiklik sağlayacaktır” dedi.  

“Ada ülkesi olmamıza rağmen, denizlerimizden yeteri kadar yararlanamıyoruz” diyen Bakan Dürüst, denizlerin verimli bir şekilde kullanılmasının KKTC ekonomisine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. Bakan Dürüst, bu anlayış ile denizcilik sektörünün geliştirilmesi ile birlikte denizlerimizin ekonomiye katkısının arttırılması adına Bakanlık olarak çalışmalar başlattıklarını belirterek, özellikle Gemikonağı limanının açılması ile birlikte, hem turizmin gelişmesi hem de taşımacılığın hem ekonomik hem de trafiği de rahatlatacak bir noktaya getireceğinin altını çizdi.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin suyun yönetimi konusundaki geç kalmışlığımıza yönelik hoşnutsuzluğu vardır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ankara temasları çerçevesinde yaptığı görüşmelerde Asrın Projesi ile ilgili olarak da konunun gündeme geldiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümet yetkililerinin, Asrın Projesi ile ilgili olarak, suyun yönetimi konusundaki geç kalınmışlığımıza yönelik olarak huzursuzlukları vardır” dedi.

Bakan Dürüst, suyun yönetimi konusunda, bir önceki hükümetlerin plansız tutumunun, projenin hayata geçirilmesinde gecikmelere ve bununla birlikte hoşnutsuzluklara neden olduğunu belirterek, “Bu proje ile ilgili olarak plan ve projenin görüşülmemesi ve bundan dolayı ortaya çıkan yönetim karmaşasından dolayı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin hoşnutsuzluğu söz konusudur. Ancak şu an her şey yoluna girme noktasındadır” dedi.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye bahşettiği bu nimeti, tamamen reddetmek değil belki ama geciktirmenin, ötelemenin kime ne fayda sağlayacağını anlamak mümkün değildir. Kuraklık içerisinde kıvranan, ülke topraklarının susuzluktan verimliliğini her geçen gün kaybeder noktaya gelen ve kalitesiz ürün yetiştirme noktasına gelen bir ülke olarak, böylesi nimet olarak nitelendireceğimiz bir projeyi geciktirmek ve önemsizleştirme çabaları içerisinde olmanın kime fayda sağlayacağını anlamak mümkün değildir” diyen Bakan Dürüst, su ile birlikte, KKTC’de kaliteli ürünlerin yetiştirilmeye başlanacağını, bugüne kadar yetiştirilemeyen ürünlerin yetiştirilmeye başlanacağını belirtti.

“Mobese kameralar gündemimizdedir”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yol güvenliği ile ilgili olarak da yaptığı açıklamalarında, Bakanlık olarak tüm yollara hız ölçer kameralar yanında, mobese kameralar yerleştirerek, hem yol güvenliğini hem de kaçak ve yasal olmayan tüm suçların da saptanmasına yardımcı olacak uygulamaların gündemde olduğunu belirtti.

Bakan Dürüst, “çağdaşlaşmak adına insanlarımızın can ve mal güvenliğini koruyacak, yaşamlarını kolaylaştıracak olan projeler üzerinde yoğun çalışmalarımız vardır. Çağdaş ülkelerin, insanlara yönelik olarak, can ve mal güvenliğini koruyacak, daha yaşanabilir bir ülke yaratmak adına, ama öncelikle vatandaşlarımızın siyasilere ve siyasetlere olan güveninin yeniden yerine getirilmesine yönelik olarak projeler geliştiriyoruz. Bu noktada halkımızın biraz daha sabırlı olmasını ve devlete olan inançlarını diri tutmalarını hassasiyetle rica ediyorum” dedi. Bakan Dürüst, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin her şeyin üstesinden gelen güçlü bir devlet yapısına çok kısa bir süre içerisinde geleceğine vurgu yaparak, bunun sadece bir çözüm ile mümkün olabileceği düşüncesinin de terk edilmesi gereken bir düşünce olduğunu belirtti.

Bakan Dürüst, Kıbrıs’ta iki toplumun da eşit bir şekilde yaşayabileceği, adil bir çözümün arzusu içerisinde olduklarının altını çizerek, bu konudaki istencimiz yanında, KKTC’nin güçlü bir devlet yapısına kavuşturulmasının, Kıbrıs meselesinin çözümüne endekslenemeyeceğine vurgu yaptı.

    

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler