• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Eide nabız tuttu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide hem Kıbrıs’ın kuzeyinde hem de güneyinde liderler ile bir araya geldi. Eide yaptığı açıklamalarda bu ay gerçekleşen yoğunlaştırılan müzakerelerde bazı konularda ilerleme kayded
Eide nabız tuttu

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth ilk ziyaretini Rum Başkanlık Sarayında Nikos Anastasiades ile yaptı. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Eide, “ileriye doğru devam ediyoruz. Ancak ele alınması gereken meseleler var” şeklinde konuştu. İki liderin bugün günü bir araya geleceklerini anımsatan Eide, çarşamba günkü görüşme sırasında Kasım ayında yapılan yoğun görüşmelerin ilk turunun değerlendirileceğini söyledi.

  

Eide, liderler “"yarınki görüşmede şu ana kadarki çalışmalarını değerlendirecekler ve Aralık ayında daha çok görüşmeler yapılacak” dedi. Kasım ayındaki yoğun aşamada liderlerin daha önce ele alma fırsatı olmadığı için bir dizi konuları birbirine bağlı bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Eide, söz konusu aşama “geleneksel olarak yurt dışında yer alacaktı. Ancak yoğun aşamanın Kıbrıs'ta yapılmasını ısrar ettik” şeklinde konuştu. Uluslararası toplum tarafından gösterilen önemli ilgiye değinen Eide, adaya bir dizi önemli ziyaretlerin gerçekleşeceğini ve gelecek hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Kıbrıs'ı ziyaret edeceğini söyledi.

 

Eide, Lavrov'un ziyaretinin ardından ABD ve Çin dışişleri bakanlarının adada temaslarda bulunacaklarını söyledi. “Uluslararası toplumun desteğinden daha da faydalanmamız için görüşüyoruz” diyen Espen Barth Eide, “”çünkü Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması durumunda bunun hem Uluslararası hem de BM boyutları olacak” dedi. Görüşmeler hakkında Eide, bunların iyi bir atmosferde yapıldığını ve “zor bir iş” olduğunu vurguladı. Eide, “ileriye doğru devam ediyoruz; ancak daha ele alınması gereken konular var” dedi.

AKINCI’YI ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti. Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmenin çıkışında basına yaptığı açıklamada, kasım ayı başında yoğunlaştırılan müzakerelerde bazı konularda ilerleme kaydedildiğini belirtti. Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin olumlu geçtiğini, yarın kasım ayında öngörülen 6’ncı liderler görüşmesinin yapılacağını, aralık ayının programının ise görüşülmekte olduğunu söyledi.

“BAZI KONULARDA İLERLEME KAYDEDİLDİ”

Yoğunlaştırılmış görüşmelerin, müzakerelerdeki başlıklar altındaki konuların birlikte ele alınmasını kolaylaştırdığını ifade eden Eide, “Bazı alanlarda ilerleme kaydedildi, bazı konularda da nasıl organize olmamız gerektiğini gördük” dedi.

“AÇIKLAMA BUGÜN”

Somut ilerleme konusunda kendisinin açıklama yapmasının doğru olmadığını, bunun liderlerin tasarrufunda olduğunu kaydeden Eide, “Yarın bir açıklama olacak, yarınki görüşmede zaten yapılacak açıklama da görüşülecek” dedi.

“İHTİYAÇ DUYULACAK KAYNAK KONUSUNDA HENÜZ BİR SONUÇ YOK”

Bir çözümü finanse edecek kaynaklar konusundaki çalışmalara da değinen Espen Barth Eide, öncelikle neyin finanse edileceğinin ortaya çıkmasının gerektiğini, mülkiyet ve kilit konular sonuçlanmadığından şu anda ihtiyaç duyulacak kaynak konusunda ellerinde bir sonuç olmadığını kaydetti.

Çözümü finanse etmek isteyen ülkelerin bulunduğunu, özel şirketlerden de finansman gelebileceğini kaydeden Eide, zaman içerisinde çözümün yaratacağı olanakların çözüm maliyetini karşılayacağına inandığını da söyledi.

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò äÝ÷åôáé ôïí Åéäéêü Óýìâïõëï ôïõ Ãà ôïõ ÏÇÅ ãéá ôçí Êýðñï ê. Espen Barth Eide, Ëåõêùóßá 24 Íïåìâñßïõ 2015.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler