• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Erdoğan'dan KKTC heyetine vatandaşlık ayarı

Türkiye'de yayın yapan Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre KKTC Cumhuriyet Meclisi Sibel Siber ve heyeti ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kıbrıs görüşmelerini yakından takip ettiğini belirterek "Kıbrıs'ta dik durun, geri adım atma
Erdoğan'dan KKTC heyetine vatandaşlık ayarı

Milliyet'in edindiği bilgilere göre, Siber'i kabulünde önemli mesajlar veren Erdoğan'ın, "Avrupa Birliği'nin verdiği sözlere güvenilmemesi gerektiğine" vurgu yaptığı belirtildi. Erdoğan'ın Kıbrıs'ta 2004'te yapılan referandumda Rumların "hayır" oyları nedeniyle kabul edilmeyen Annan Planı'ndan geri adım atılmaması gerektiği üzerinde durduğu ve "Geri adım atmak yanlış olur" dediği ifade edildi. Annan Planı döneminde Rumlara verilecek yerler arasında bulunan Güzelyurt ilçesine yönelik de konuşan Erdoğan'ın, "Güzelyurt'un Rumlara verilmemesi lazım. Annan Planı kabul edilmediği için orada olanlar geçerli değil" sözlerini kullandığı bildirildi. Erdoğan'ın, "Rumlara verilmemesi lazım" dediği Güzelyurt, Ada'nın en verimli topraklarına sahip bölge.

12674669_10207087491680626_1633335267_n

Neden vatandaş yapmıyorsunuz?

KKTC'de vatandaşlık hakkı elde eden, ancak hâlâ vatandaş olamayan yaklaşık 10 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sorununa da dikkati çeken Erdoğan'ın, KKTC heyetine, "Vatandaşlıkları neden yapmıyorsunuz? Bu konuda adım atılması gerekir" dediği kaydedildi. KKTC heyetinin ise, "Vatandaşlıklar için bir yasa çalışması var" dediği, ancak Erdoğan'ın da, "Biz Türkiye olarak 2 milyon 500 bin Suriyeli'yi ülkeye kabul ettik. Neden siz vatandaş yapmıyorsunuz ki? Niçin vatandaşlıktan korkuyorsunuz" ifadesini kullandığı belirtildi. KKTC'deki reform hareketlerinin yavaşlığına da dikkati çeken Erdoğan'ın, "Halkın refahı için gerekli adımların atılması lazım" diye konuştuğu öğrenildi.

Davutoğlu da tepkili

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da görüştüğü Siber ve heyetine "vatandaşlıklar" konusunda sitem ettiği belirtildi. KKTC'li bir milletvekilinin, "AB ve Rumların vatandaşlıklara karşı çıktığı" yönünde konuştuğu Davutoğlu'nun da, "başkalarına bakarak bu olmaz" dediği öğrenildi. Türkiye'li işadamlarına vatandaşlık verilmesi konusunda da Davutoğlu'nun, "Küçük devletsiniz, kapıları açın" dediği kaydedildi. Davutoğlu'nun Kıbrıs görüşmelerinde, "Toprak" başlığının önemli olduğunu da belirttiği ifade edildi. Ankara'nın görüşmelerde gündemde olan, "vatandaşlık sınırlamasına" da sıcak bakmadığı belirtildi.

Siber'in ise, "görüşmelerde iyimserlik havasının olduğunu" anlattığı bildirildi.

En zor vatandaşlık

KKTC'de yasal olarak 5 yıl çalışma izni olanlar vatandaş olma hakkı kazanıyor. Ancak ülkedeki mevcut CTP-UBP koalisyon hükümeti 12 yıl çalışma izinli olanlara vatandaşlık veriyor. Meclis komitesine gelen yasa taslağında ise bu rakam 15 yıl. KKTC Meclisi'nde bulunan yasa şuanki haliyle yasallaşırsa, KKTC dünyanın en zor vatandaş olunan ülkesi olacak. ABD ve İngiltere'de bile vatandaş olmak için 5 yıl şartı var.

Kaynak: Milliyet Gazetesi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler