• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Felçte Erken Müdahale Hayat Kurtarır

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde “Felçte Erken Müdahale Hayat Kurtarır” Sloganı İle SeminerBağlantı düzenlendi
Felçte Erken Müdahale Hayat Kurtarır

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Sağlıkla İlgili Halkın Bilinç Ve Farkındalığını Artırmak Amacıyla Gerçekleştirilen Seminer ve Söyleşiler Devam Ediyor. 

10 Mayıs’ın “Dünya İnme Önleme Günü” Olarak Kabul Edilmesi Dolayısıyla, 13 Mayıs Cuma Günü “Felçte Erken Müdahale Hayat Kurtarır” Sloganı ile Seminer Düzenlendi. 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Seminerde, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu ve Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut tarafından, halk arasında genellikle felç olarak adlandırılan İnmede, Erken Müdahalenin Önemi ve Erken Dönem Pıhtı Eritici (Trombolitik) Tedavi Hakkında seminerde katılımcılara bilgiler verildi.

İnme

İnme beyine giden kan akımının aniden azalması veya durması sonucu beyin fonksiyonlarının lokalize kaybının olduğu bir süreçtir.  Daha az sıklıkta beyin damarlarından birinin yırtılıp kanın beyin dokusu veya beyin zarları içine kanaması ile oluşabilir. Bu da “beyin kanaması” olarak bilinmektedir. Beyinin değişik bölgeleri vücudun değişik bölgelerini ve fonksiyonlarını kontrol ettiğinden, genelde inmenin oluştuğu beyin bölgesi ve yakın çevresi etkilenir.  Etkilenen beyin bölgesine göre konuşma, kas gücü, koordinasyon-denge, görme veya hafızada kayıp ortaya çıkar.  Bu durumdaki bazı hastalar tam olarak iyileşirken, bazı hastalar ağır özürlü olarak yaşamlarına devam eder.

İnmede Erken Dönem Pıhtı Eritici (Trombolitik) Tedavi

Bugün için, akut tıkayıcı inmede yararı kanıtlanmış tek tedavi rekombinan doku plazminojenaktivatörü (rt-PA) ile ilk 3-4,5 saatte yapılabilen trombolitik tedavidir.  Sonuçları 1995 yılında açıklanan NINDS (TheNationalInstitute of NeurologicalDisordersandStroke) çalışması, kriterlere uygun tıkayıcı inmede ilk 3 saatte trombolitik tedavi uygulanmasıdurumda, 90 gün sonunda bağımsız yaşayan hastaların oranının, tedavi uygulanmayanlara göre %30 daha fazla olduğunu gösterdi.  Bir başka ifade ile ilk 3 saatte trombolitik tedavi uygulanan her 6-8 hastadan bir tanesi, 3 ay sonunda yaşamını bağımsız olarak sürdürebilmiştir. İlaç ilk kez 1996 yılında Amerika’da, akut inme kullanımı için ruhsatlandırılmıştır.  Avrupa ülkelerinde 2001 yılında,  Türkiye’de ise ancak 2006’da kullanımı onaylandı.  Kıbrıs’ta da2011’den beriYakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde akut tıkayıcı inmede kullanılmaktadır.

İnme Belirtilerin Tanınması ile Erken Müdahale Hayati Önem Taşımaktadır

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne inme belirtilerini fark ettikten sonra erken dönemde başvuran (İlk 4,5 saat) hastalarındeğerlendirmesi nöroloji uzmanı eşliğinde acil serviste büyük bir hızlayapılmakta, eş zamanlı olarak kan tetkikleri gerçekleştirilmekte, beyin tomografisi, MR ve anjiografi ile tıkalı damar ve beyinde yarattığı etkiler incelenmektedir. Yapılan birçok çalışmada tedavinin ne kadar erken uygulanırsa o kadar etkili olduğunu özellikle vurgulanmaktadır.  Tedavi ilk 90 dakikada uygulandığında her 3 hastadan biri, ilk 3 saatte uygulandığında her 6 hastadan biri, 3 – 4,5 saatte uygulandığında ise 14 hastadan biri tedaviden yararlanabilmektedir.  Akut inme belirtilerinin tanınması ve hastanın tedavi verebilecek organizasyona sahip merkezlere hızlı ulaştırılması hayati önem taşımaktadır. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler