• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 32 °C
  • Mağusa 31 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 31 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Gemikonağı esnafı kan ağlıyor

Gemikonağı esnafı kan ağlıyor

Esnaf, potansiyel müşteri durumundaki öğrencilerin, bet ofislerde tüm paralarını kaybettiklerinden, alışveriş dahi yapamadıklarını dolayısıyla esnafın satış yapmadığını savundu.

 

Rana SARRO

Gemikonağı esnafı Lefke bölgesinde öğrencileri kıskacına alan bet ofis sorunundan nasibini aldı. Bölge esnafı, satışlarının oldukça düşük olduğundan yakınırken, bunu ekonomik krizin yanı sıra kumar oynamaya gidenlere bsunulan bedava ikramlara da bağlıyor.

Detay Gazetesi’ne konuşan Gemikonağı esnafı, işlerinin kötü olduğundan yakınarak bölgede faaliyette olan ve her türlü bedava yiyecek, içecek ikramı sunan üç bet ofisin, esnafı yok oluşa sürüklediğini savundu. İş yeri sahipleri, yetkililere seslenerek, esnafın korunması için gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

Gemikonağı esnafı ne diyor?

Bengi Oral (Bengi Giyim) : Son 6 yıldır işlerimiz kötü

“Şuanda dükkânımızda indirim olduğu için biraz satış var. Ama normal zamanda maalesef eski işlerimiz yok. Bundan yaklaşık 6 yıl önceki satışlarımız daha iyiydi. Bunun nedeni de bana göre hayat pahalılığıdır. Siftah etmeden kapatma gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak çok fazla veresiye durumu vardır.”

Evren Kahraman (Pastane) : Pastayı veresiye isteyenler var

“Satışlar eskiye göre çok düştü. Önceden pastanemize 10-15 pasta gelirdi şimdi, 8-10 pasta gelir. Okulun etrafına açılan kafeteryalar ve bet ofisler esnafı olumsuz etkiledi. Örneğin dün bir öğrenci geldi ve ‘parayı bette kaybettim. Kız arkadaşımın doğum günüdür. Bana veresiye pasta verir misin?’ dedi. Tabi ben de vermedim. Zaten iki üç tane pasta satıyoruz, bir tanesini de veresiye verirsek, biz bu işten ne anladık.  Okul parasını kumarda yiyip gelip bana telefonunu satmak isteyen var.”

Özay Candağ (Restoran) : Esnaf bet ofislere teslim!

“Yaklaşık 4 yıldır Gemikonağı yolu üzerine dükkân sahibiyim. Ayrıca Lefke’de de 18 yıl dükkân çalıştırdım. Bet ofislerin yakınında dükkânım var. Ancak sırf bet ofisler nedeniyle müşteri gelmiyor. Bet ofislerden ötürü işlerimiz geriye gitti. Burada üç tane bet ofis var. Cebinde parası olan öğrenci, oraya gidiyor. Dolayısıyla esnaf çalışmıyor. Casinolar yasakken, buralarda milyonlar dönüyor fakat denetleyen veya sorgulayan yok. Esnafın yanı sıra öğrencilerin de bet ofisler nedeniyle durumu oldukça kötü. Lefke bölgesi, esnafı ile birlikte bet ofislere teslim oldu. Ben de esnaf olarak, gündelik yaklaşık 100-150 lira olan kazancımı, bet ofislerde kaybediyorum. Kumardan, defalarca vazgeçeceğime dair söz veriyorum, ancak sabah kalkınca farklı oluyor çünkü kumar eroinden beterdir. Bir kez annemin Rum tarafından gelen yüklü miktardaki maaşını alıp, kumarda kaybettim. İki bin TL maaşım var, tümü de bankadaki borcuma gidiyor. Dükkânımda günde 10 tane tavuk satıyorum ve günün sonunda kazandığım parayı, bet ofislerde kaybediyorum. Bet ofislerde, polis dâhil herkesimden insan kumar oynuyor. Bölge halkının büyük çoğunluğu bet ofislere teslim olmuş durumda.”

Gökcay Şeker (Şeker Kebap): Neyi beklersiniz?

“İşlerimiz her gün aşağıya aşağıya gide gide, bir gün kapatma safhasına geleceğiz. Bunun nedeni ise gayet açıktır. Birincisi ekonomik kriz, bir diğeri de gece kulüpleri ve bet ofisleridir. Bir örnek anlatayım, birisi buradan geçerken, dönüşte kebap yemek istediğini söyledi. Bir baktım geçip bet ofise gitti ve dönüşte düz geçmeye kalktı. Niye gelmediğini sordum, ‘abi paramı kaybettim, para kalmadı’ dedi. ‘Gel abim ben sana yapayım tuttuğun zaman ödersin’ dedim. Yedi ve gitti bir daha da gelmedi, çünkü cepleri para gördüğünde doğru bet ofislere gidiyorlar. Yani adam 3-5 lira tuttuğunda birinci tercihi karnını doyurmak değil, kumardır. Kumarda kazanırsa, karnını doyurmayı tercih eder. Gemikonağı’nda 3 tane bet ofis vardır, ben dua ederim 23 tane olsun. Tüm dükkanlar kapansın, bet ofisleri kalsın ve birbirimizi vurmaya başlayalım. Bakalım insanlar galeyana geldiğinde ne olacak. 23 yıllık bir esnaf olarak bunları söyledikten sonra bunun mukayeseni artık siz yapınız. Öğrencilerin de yüzde yüze yakını bet ofislere yakalanmış durumdadır. Kendi eşyasını satan öğrenciler var. Ben de kumar mağduruyum. Yani bu raddeye düştük. Bu bölgede özellikle savaştan daha büyük katliamlar olacak. Ben yetkililere sesleniyorum; ‘Neyi beklersiniz?’ Gazete olarak bu sorunun üzerine eğildiğiniz için sizi takdir ediyorum ve eğer üzerine giderseniz, sonsuz desteğimizi alırsınız.”

E.K. (Dönerci) : Kendi iş yerimde işçi oldum

“30 yaşındayım, bekarım. İşlerimiz oldukça kötü gidiyor. Bölge halkı, döneri gelip veresiye alırken, bet ofislerde kumar oynadıklarını görüyoruz. Ben şuanda dönerci dükkanında çalışıyorum. Bu iş yeri önceden bana aitti. Kendi iş yerimde işçi durumundayım. Satışlarım kötü olduğundan ve bet ofislere sarıldığımdan ötürü dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Bölgenin büyük çoğunluğu cebindeki parasını bet ofislerde kaybediyor. Vatandaşların büyük çoğunluğunun yiyecek türü alışverişlerinde dahi veresiye yapması biz esnafı olumsuz etkiliyor. Ayrıca, bet ofislere alışıp, yaklaşık 90 bin TL para kaybettiğim için, 7 yıl çalışıp para biriktirerek açtığım iş yerimi yaklaşık 2 ayda kaybettim. İtiraf etmek gerekirse, iş yerimi bet ofislerinde kaybettim diyebilirim. Ve şuanda kendi iş yerimde işçi olarak çalışmaktayım. Buna rağmen, hala daha bet ofislerde kumar oynamaya devam ediyorum. Size röportaj vermeden on dakika evvel, yine bet oynadım. Bana göre, bu bölgedeki bet ofislerin kapatılması lazım. Yasak da çözüm değildir, çünkü burada olduğu sürece, esnaf, öğrenciler dahil bölge halkı olarak her halükarda girip oynuyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler