• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

“Gerçek anket 19 Nisan’da belli olacak”

Bağımsız Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, halkın algı yaratmaya yönelik anketlere itibar etmediğini söyledi.
“Gerçek anket 19 Nisan’da belli olacak”

Akıncı 14 Ocak’ta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Rotası gecesinde yaptığı çağrıyı yineleyerek, tüm adayların birlikte TV programlarında halkın karşısına çıkmasının, seçim sürecinde yurttaşların daha sağlıklı bir değerlendirme yapmasına katkı koyacağını kaydetti.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, halkın algı yaratmaya yönelik anketlerin gerçekleri yansıtmadığını gördüğünü kaydederek, bu tür anketlerin halkı kesinlikle yönlendiremeyeceğini vurguladı.

Akıncı dün (26 Ocak Pazartesi) akşam Kanal T’de Dilek Kırıcı’nın hazırlayıp sunduğu, “Dilek Kırıcı ile Açık Oturum” adlı programa katıldı.

Bir soru üzerine 1995 ve 2000’de de Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunu kaydeden Akıncı, ancak bu adaylıkların, parti adına üstlendiği bir görev olduğunu söyledi. Akıncı, Nisan 2015’teki seçimde ise halktan gelen mesaj ve talep doğrultusunda aday olduğunu ifade ederek, “Benim için en önemli fark şu; geçmişte partim ve ben karar verirdik, bu sefer ise halkın isteğine uyarak karar verdim. Şu anda sokağın ve toplumun nabzı çok olumlu. Kazanma şansım olduğunu halkla kurduğum bağda görüyor, o enerjiyi alıyorum” diye konuştu.

Anketlerle ilgili değerlendirmesinin istenmesi üzerine Akıncı, son zamanlarda yapılan bazı anketlerin algı yaratmaya yönelik yanıltıcı anketler olduğunu kaydederek, anketlerin Lefkoşa Belediye Başkanı seçilen Mehmet Harmancı’yı seçime üç gün kala üçüncü sırada gösterdiğini anımsattı. Gerçek anketin sokakta olduğunun altını çizen Akıncı, ortada dolaşan bazı anketlerin sonuçlarının insanları gülümsettiğini, halkın bunlara artık itibar etmediğini vurguladı. Akıncı, “Gerçek anket 19 Nisan’da belli olacak” dedi.

“‘Tırtıl operasyonu’ tutmadı”

Kapalı Maraş’ın BM gözetiminde her iki toplumun yararına açılması görüşünü programda dile getiren bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, geçmişte bunun olmasına ramak kaldığını, ancak yeterli iradenin olmamasından ötürü gerçekleşemediğini hatırlattı. Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetiminde açılmasının mümkün olmadığının da altını çizen Akıncı, 90’lı yıllarda ‘tırtıl operasyonu’ denilerek birkaç evin açılmaya çalışıldığını, ancak BM’nin müdahalesiyle evlerin boşaltıldığını anımsattı. Maraş’ın bütünlüklü çözümün parçası olmaktan çıkarılıp Ercan Havaalanı’nın doğrudan uçuşlara açılması ve Mağusa Limanı’ndan direkt ticaretin başlatılmasıyla birlikte çözümü tetikleyici unsur haine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Akıncı bunların yanında GSM sistemlerinin birbirine bağlanması, gençlerin sportif etkinlikler veya çalışmalarda buluşması gibi konuların da gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti.

“Güçlü bir ekibim var”

Bir soru üzerine, seçim sürecinde birlikte çalıştığı 30 civarında akademisyen ve farklı disiplinlerden oluşan güçlü bir ekibi olduğunu anlatan Akıncı, göreve gelmesi durumunda bu ekibin zenginleşerek devam edeceğini söyledi. Akıncı, hangi siyasi görüş ya da partiden olursa olsun değer katmak ve katkı koymak isteyen herkese, halen Cumhurbaşkanlığı’nda görevde bulunanlar da dahil, Cumhurbaşkanlığı kapısının açık olacağını sözlerine ekledi.

“Cumhurbaşkanı’nın görevi kamu düzeninin kesintisiz yürütülmesini sağlamaktır”

Son zamanlarda siyaset dünyasını da içine alan yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine Akıncı, toplumda rahatsızlık yaratan her konunun bir cumhurbaşkanını da rahatsız etmesi gerektiğini vurguladı. ‘Dört Boyutlu Siyaset’inde yer alan bir maddenin de ‘toplumsal konularda duyarlılık’ olduğuna işaret eden Akıncı, temiz siyaset, hesap verebilirlik ve şeffaflık; yolsuzlukla mücadele için uğraş vereceğini kaydetti.

Lefkoşa Türk Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunun hala çıkmadığını ve seçime kadar da çıkmayacağı konusunda duyum aldığını ifade eden bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, “eğer poliste, Sayıştay’da aksama varsa, Cumhurbaşkanı’nın ‘ne oluyor’ diye sorma hakkı var?” dedi.

“Asıl olan sorun biriktirmek, değil çözüm üretmektir”

Makamlar arasındaki kopukluğa da programda dikkat çeken Akıncı, Cumhurbaşkanı’nın Dışişleri Bakanıyla birlikte çalışmadığına işaret etti. Akıncı, “Göreve, hükümetlerle kavga etmek, sorun biriktirmek için değil çözüm üretmek için geleceğim. Seçim bittikten sonra tek görev, toplumun, memleketin daha iyiye, daha güzele gitmesi için hükümette kim olursa olsun iç ve dış konularda diyalog içinde hareket etmek olmalıdır. Dışişleri bakanı her kimse, örneğin şu anki Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yle çalışmaktan bir sıkıntım olmaz. Ülkenin geleceği için herkesle ortak paydada buluşmanın yolunu bulmalıyız” dedi.

Adaylara çağrı

Akıncı programın sonunda 14 Ocak’ta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Rotası gecesinde yaptığı çağrıyı yineleyerek, tüm adayların birlikte TV programlarında halkın karşısına çıkmasının seçim sürecinde yurttaşların daha sağlıklı bir değerlendirme yapmasına katkı koyacağını kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler