• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Güney’deki üçlü Zirvenin ana konusu enerji oldu

Güney’deki üçlü Zirvenin ana konusu enerji oldu

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, önceki gün Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirdikleri görüşmenin ilk sıralarında enerji konusu yer aldı.

Fileleftheros gazetesi “Doğalgaz Nakli ve Üç Ülke Arasında Elektrik Bağlantısı… Yunanistan, Kıbrıs, İsrail 3’lü Zirvesinde Önemli Adımlara Karar Verildi” başlıklarıyla verdiği haberinde, üç liderin dün, Güney Kıbrıs’ın ev sahipliğini yapığı zirvede daha çok enerjiyle ilgili konularda anlaşmalara vardıklarını yazdı.

Yapılan görüşmelerden, doğalgaz nakli ve üç ülke arasında elektrik bağlantısının olmasına ağırlık verileceği sonucunun çıktığının görüldüğünü aktaran gazete, bunun yanı sıra Doğu Akdeniz denizindeki büyük hidrokarbon rezervleri nedeniyle Güney Kıbrıs’a doğalgaz sıvılaştırma terminali yapılması senaryosunun da gündeme geldiğini savundu.

Zirvede liderlerin ortak bir komitenin kurulup, boru hatlarıyla İsrail’den Güney Kıbrıs’a ve Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya doğalgaz taşınması (EastMed projesi) olasılığını incelemesine karar verdiğini aktaran gazete, ayrıca İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan elektrik ağlarının birleştirilmesine yönelik denizaltı kabloları oluşturulmasının (EuroAsia Interconnector) ileri götürüldüğünü kaydetti.

Dünkü temaslar çerçevesinde ilk aşamada Rum heyetin önce Yunanistan, ardından İsrail heyetleriyle bir araya geldiğini aktaran gazete, bu görüşmelerde ikili işbirlikleri ve Kıbrıs sorununun ele alındığını belirtti.

Gazete, haberinde, Yunanistan ve İsrail Başbakanları Çipras ile Netanyahu’nun önceki gün Kudüs’te görüştüğünü hatırlattı.

ANASTASİADİS ORTAK BİLDİRGE İÇİN “TARİHİ” NİTELEMESİNDE BULUNDU

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, üçlü görüşme sonrasında ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ortak bir bildirgeye; aralarında enerji, turizm, araştırma-teknoloji, çevre su yönetimi, terör ve göçmenliğin bulunduğu bir dizi konuda işbirliğinin temelini de teşkil eden “gerçekten tarihi” bir belgeye imza attıklarını belirtti.

Bu bahsettiği konularda sonuca ulaşılabilmesi amasıyla üzerinde anlaşmaya varılanların daha iyi takip edilebilmesi için üçlü bir Koordinasyon Komitesi’nin kurulmasına karar verildiğini söyleyen Anastasiadis, su kaynakları alanında dün imzalanan Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun bu çerçeveye dayandığını belirterek, bunun, işbirliğinin somut ve pratikte atılmış bir adımı ve örneği olduğunu vurguladı.

Doğu Akdeniz’de önemli hidrokarbon rezervlerinin keşfinin, bölgesel düzeyde işbirliklerinin oluşturulmasında katalizör rol oynayabileceğine dair ortak anlayışın yeninden teyit edildiğini aktaran Anastasiadis, bunun bölgede barış ve istikrara katkıda bulunacağından söz etti.

Anastasiadis, bu sebepten dolayı, enerji alanında ortak projelerin hayata geçirtilmesinde sıkı bir şekilde işbirliği yapma konusunda anlaşmaya vardıklarını söyleyerek, bu projelerle ülkelerinin enerji güvenliğinin güçleneceğine ve AB’nin enerji kaynaklarının değiştirilmesine yönelik stratejisine aktif olarak katkıda bulunacaklarına dikkat çekti.

ÇİPRAS, REFAH VE İSTİKRARA VURGU YAPTI

Yunanistan Başbakanı Çipras, güçlerini birleştirerek, ortak hedeflerin geliştirilmesi ve bölgenin avantajlarının değerlendirilmesiyle refah ve istikrarı ilerletebilecekleri mesajı verdiklerini belirtti.

Çipras, bu üçlü oluşumun, Yunanistan için ülkelerin olanaklarını güçlendirme hedefine sahip stratejik bir tercih olduğundan da söz etti.

NETANYAHU ANASTASİADİS VE ÇİPRAS’IN DOSTLUĞUNA İŞARET ETTİ

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, Anastasiadis ve Çipras’ın dostluğunun nadir görülen bir fırsat yarattığını söyledi.

Bu fırsatların, ortak hedeflerin hayata geçirilmesi olanağı sağladığını söyleyen Netanyahu, üç ülkenin ortak hedefinin istikrar, güvenlik, refah ve barış olduğunu vurguladı.

Netanyahu, tek başlarına çabalamak yerine, birlikte çalışarak bu hedefleri daha etkili bir şekilde gerçekleştirebileceklerini belirtti.

3’lü görüşmede ele alınan konulara da değinen Netanyahu, doğalgaz konusu ve doğalgazı Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşıyacak boru hattı oluşturulması olasılığını inceleyecek bir komitenin kurulmasına işaret etti ve bu planı “cesaretli” olarak niteledi.

Netanyahu, üzerinde çalışma yapılan bir başka konunun da İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan elektrik ağlarının birleştirilmesine yönelik denizaltı kablolarının oluşturulması olduğuna dikkat çekti.

Gazete, haberinde, Ortadoğu konusunun da dün gündemde yer aldığını belirtti.

Netanyahu’nun Anastasiadis ve Çipras’a konuyla ilgili bilgiler verdiğini aktaran gazete, her bir liderin Orta Doğu’daki barışçıl sürece destek verdiğini aktardı.

LAKKOTRİPİS İSRAİLLİ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Fileleftheros, haberleri arasında Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotirpis’in dün İsrailli mevkidaşı Yuval Steinitz ile görüştüğünü yazdı.

Bilgilere göre, görüşmede, üçlü zirvede enerji planlarıyla ilgili ele alınan konular ve Güney Kıbrıs ile İsrail’in arasında uzanmakta olan ortak yataklardan istifade konusunun konuşulduğunu kaydeden gazete, Lakkotripis’in bir ay içerisinde İsrail’e gitmesi konusunda da anlaşmaya varıldığını aktardı.

KIBRIS SORUNU

Haravgi gazetesi “Enerji Alanında Çalışmaların Hayata Geçirilmesi… Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan Boru Hattı Oluşturulmasını İnceliyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, dünkü zirvede üç liderin, gerek üç ülkenin enerji güvenliğine, gerekse AB enerji güç kaynağının değişmesine katkı sağlayacak ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Gazete “Garantiler ve Garantörler Gibi Geçmişe Yapışık Kalınmadan Çözüm” başlığıyla verdiği haberinde ise, Anastasiadis’in dünkü zirvede Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili bilgiler verdiğini kaydetti.

Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve AB değer-ilkelerine dayanacak çözüm bulunması için sarf ettikleri çaba karşısında destek ve anlayışlarından dolayı Çipras ve Netanyahu’ya teşekkürlerini sunduğu belirtildi.

Habere göre Çipras, 3’lü zirve öncesinde Anastasiadis’le yaptığı görüşmede, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının gerekliliği ve önemine işaret etti.

Çipras, böyle bir perspektife sahip olunabilmesi için garantiler ve garantörlere işaret ederek geçmişe yapışık kalmayan yapıların ileri götürülmesi gerektiğini savundu.

GAZETELER

Diğer gazeteler 3’lü zirve haberini şu başlıklarla verdi:

Politis: “Enerjide Derinlere… Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Altın Getirili İşbirliği İçin Temel Attılar”

Simerini: “Akdeniz’de İşbirliği Temelleri… Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Tarihi Enerji Anlaşmazına İmza Attılar… Ortak Projelerin Hayata Geçirilmesi İçin Üçlü Enerji Komitesi Kuruldu… Üç Ülke Başka Oyuncuları Da Kabul Etmeye Hazır”

Alithia: “Güçlü Bir Şekilde Yol Alıyorlar… Anastasiadis-Netanyahu-Çipras Üçlü Tarihi Görüşmesi… Kıbrıs-Yunanistan-İsrail Elektrik Kablosu ve Doğalgaz Boru Hattı”

Foto-- enerji

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler