• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Harmancı : “Çağlayan Kapısı’nın açılması konusunda ısrarcıyız”

Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) Başkanı Mehmet Harmancı başkentin tüm bölgelerini kapsayacak ikinci tur “Bölge Bölge Lefkoşa” toplantılarının ikincisini 24 Mart Çarşamba gecesi Çağlayan Bölgesi’nde gerçekleştirdi.
Harmancı : “Çağlayan Kapısı’nın açılması konusunda ısrarcıyız”

Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB)  Başkanı Mehmet Harmancı başkentin tüm bölgelerini kapsayacak ikinci tur “Bölge Bölge Lefkoşa” toplantılarının ikincisini 24 Mart Çarşamba gecesi Çağlayan Bölgesi’nde gerçekleştirdi. Yenicami Spor Külübü’nde gerçekleşen toplantıda Asbaşkan Akın Aktunç, meclis üyeleri Alev Denizgil, Bülent Çıraklı,Çelen Çağansoy, Müdür Mustafa Korucu ve belediye yetkilileri de başkan Mehmet Harmancı’ya eşlik etti.  Toplantı Çağlayan,Selimiye,Karamanzade, Kafesli,Kızılay, Mahmutpaşa ve Yenicami bölgesi sakinlerinin gerek evlerine gerekse de sosyal medya üzerinden  yapılan duyuru ile gerçekleşti.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı toplantı sırasında belediyenin bölgede gerçekleştirdiği ve önümüzdeki 2 yılda gerçekleştireceği çalışmalar hakkında detaylı bilgi verirken bölge halkından gelen fikir ve öneriler doğrultusunda da yeni bazı projeleri de hayata geçirmek için çalışmaya başlayacaklarını ifade etti. Toplantıya Karamanzade Muhtarı Hüsamettin Çello ve Çağlayan Muhtarı Gültekin Karsu da katıldı.
“Daha güzeli hep beraber nasıl bulabilirizi konuşmak istiyoruz”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı mahallesine geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında toplantıya katılan tüm muhtar ve bölge halkına teşekkür etti. Göreve başladığı iki yıla yakın bir zamanda Lefkoşa’da daha güzeli nasıl bulabiliriz konusunu Lefkoşalılar ile sürekli istişare ederek ilerlediklerini belirten Harmancı belediyenin idari ve mali yapısıyla ilgili bilgiler verdi.

 Belediyenin  kendinden önceki dönemde 40 milyon olan bütçe açığını 2015 bütçesinde 31 milyon liraya düşürdüklerini ve %22’lik bir iyileşme yaşadıklarını ayrıca yine 2015 yılında  belediye gelirlerini % 16 arttırdıklarını ifade eden Harmancı hükümetin 2015 Kasım  ayında sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve gelir vergileri ile ilgili aldığı karar ile, iyileşme sürecine giren LTB’nin adeta serum desteğini kestiğini buna rağmen ayakta kalma mücadelesi verdiklerini dile getirdi. 2 aydır Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve Gelir Vergisi olarak yatırımlarını yaptıklarını ama bunun sürdürülebilir olmadığını belirterek, hükümete yurttaşlara ek yük getirmeden belediyenin gelirlerini artırma konusunda yaptığı çağrıların da yanıtsız kalmasını eleştirdi.

“Çağlayan Parkı’nın bu yıldan itibaren fonksiyonları geliştirilecek”

Geçtiğimiz yıl 5 yeni çöp arabası aldıklarını ve 6 parkı düzenlediklerini kaydeden Harmancı, “ Çağlayan Parkı’nı bu yıl sivil toplum örgütleri ile birlikte canlandırmaya çalışacaklarını,  2017 yılında da bütçe olanakları çerçevesinde iyileştirme çalışmaları gerçekleştireceklerini belirtti. KTOEÖS ile ortak olarak Çağlayan’da bir festival yapacaklarını, yaz aylarında yapılacak folklor festivalinin bir etkinliğini de Çağlayan’da yapmayı planladıklarını, bu bölgedeki ihtiyaçlı kişilerin  de yararlanabileceği “Paylaşım Mutfağı”nı Nisan’da Bandabuliyada hizmete koymaya hazırlandıklarını belirten Harmancı, bölgede futbol turnuvası, ikinci el pazarı ve Salı pazarı yapılması için de çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

“Suyun işletmesi konusunda şirkete ne hak tanınıyorsa belediyelere de aynısını istiyoruz”

Türkiye’den getirilen suyla ilgili de son gelişeleri katılımcılarla paylaşan Harmancı, bu suyun gelmesine en çok sevinen kesimin belediye başkanları olmasına rağmen suyun işletmesini alacak özel şirket ile belediyelere dağıtım anlamında eşit şartlar sağlanmamasının belediyeleri çok zor şartlarla karşı karşıya getireceğini söyledi. Hükümetin belediyeleri sürecin dışında tutmasını ve zamanında adım atmamasını da eleştiren Başkan Harmancı, suyun Lefkoşa’da dağıtımı konusunda eğer şirket ile şartlar eşitlenirse alınacak karar ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde refarandum dahil bir çok seçeneği Belediye Meclisine sunmayı da düşündüğünün altını çizdi.

 “Önceliğim Çağlayan Kapısı’nın açılmasıdır”

Lefkoşa’da bazı yeni kapılar açılmasının önemine değinen Harmancı kendisi için öncelikli olarak Çağlayan Kapısı’nın karşılıklı araç geçişlerine açılması konusunda Güney Lefkoşa Belediye Başkanı Yorgacis ile uzlaştıklarını ve konuyu iki liderin yürüttüğü komitenin gündemine sunduklarını vurguladı. Kapının açılması durumunda bölgedeki ekonomik faaliyetlerin artacağına vurgu yapan Harmancı bölge esnafının da bundan büyük bir fayda sağlayabileceğinin altını çizdi. Çağlayan Kapısı konusunda ısrarcı olduklarını ve her iki liderin Derinya ile Aplıç Kapısının açılması ile birlikte bu konuda adım atacağına ilişkin inancı olduğunu belirtti.

“İmar yetkisi belediyelere devredilsin, hükümet de denetleyici pozisyona geçsin”

Dünyanın bir çok yerel yönetimi ile aralarında bir çok fark olduğunu belirten Harmancı, maalesef ülkede gerek bürokrasi gerekse anlayışın hala 1940’larda kaldığını belirterek, belediyelerin güçlenebilmesi için imar uygulamalarının belediyelere devredilerek merkezi hükümetin denetleyen pozisyona geçmesinin daha sağlıklı bir ilerleyişe yol açacağına olan inancını belirtti.

Ülkede leasing ve benzeri uygulamaların noksanlığına dikkat çeken Harmancı, Belediyeler Birliği’nin hala Sayın Mustafa Akıncı’nın Belediyeler Birliği Başkanı olduğu  döneminde oluşturulmuş şartlarla hareket ettiğini belirterek “Yıl olmuş 2016, farklı beklentiler ve farklı ihtiyaçlar var, kurumların da bu doğrultuda evrim geçirerek bu beklentileri karşılar hale gelmesi gerekiyor” dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler