• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

İlahiyat Koleji konusunda YİM kararının akıbeti ne olacak?

KTÖS ve KTOEÖS'ten DP çıkarması...
İlahiyat Koleji konusunda YİM kararının akıbeti ne olacak?

Demokrat Parti Genel Sekreteri Mehmet Erol Aktoprak, Eğitim Bakanlığı’nın İlahiyat Koleji konusunda Yüksek İdare Mahkemesi’nin aldığı kararı dikkate alacağını dile getirerek, kararın Bakanlık uzmanları tarafından incelendiğini kaydetti.

Aktoprak, İlahiyat Kolej’inde YİM kararı doğrultusunda yeni bir düzenleme yapmak için teknik çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ve beraberlerindeki heyet, Demokrat Parti Genel Sekreteri Mehmet Erol Aktoprak’ı ziyaret ederek görüştü.

Görüşmede, DP Genel Başkan Yardımcısı Ersin Görsay ve DP Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Hıfsıoğlu da hazır bulundu.

GÖKÇEBEL: “EĞİTİMİN ESASINI ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞANLARA FIRSAT VERİLMESİN”

Tahir Gökçebel konuşmasına “Türkiye’de yaşanan talihsiz olayın bir daha yaşanmaması için demokrasinin galip gelmesini umarım” diyerek başladı.

Eğitimin toplumların gelişmesi açısından önemli olduğunu kaydeden Gökçebel, nitelikli kamusal eğitime herkesin ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Eğitimle ilgili tespitlerini içeren bir yazıyı Aktoprak’a veren Gökçebel, Türkiye’de ve bölgede yaşanan olaylar incelendiğinde eğitimin nasıl silaha dönüşebileceğinin görüldüğünü dile getirdi.

Gökçebel “Eğitimin esasını ortadan kaldırmaya çalışanlara fırsat verilmemesini” istedi.

Eğitim Şurası’nda İlahiyat Koleji’nin kapatılması yönünde karar alındığını hatırlatan ve Yüksek İdare Mahkemesi kararlarına işaret eden Gökçebel, “Biz kapatılmasını değil şekil değiştirmesini öneriyoruz” dedi.

İlahiyat Koleji’ndeki eğitimin daha bilimsel daha modern bir noktaya çekilmesini istediklerini anlatan Gökçebel, kamu okullarına da gerekli fiziki ve personel desteğin verilmesi gerektiğini anlattı.

Devlet okullarını zayıflatan bir anlayışın var olduğunu ve bunu kabul edemeyeceklerini ifade eden Gökçebel, “Eğitimi daha iyi bir yere getirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

1468837487.jpg

ELCİL: “EĞİTİMİN GÜCÜ DİKKATE ALINMALI”

Şener Elcil de haftasonu Türkiye’de yaşanan olaylara değinerek, “bu tabloda yaşananlar, darbeyi yapmaya çalışanlar da bunu önlemeye çalışanlar da hepsi bir eğitim sürecinden geçerek bu noktaya gelmiştir” diye konuştu.

Yaşanan bu olayları şiddetle kınadıklarını ifade eden Elcil, eğitimin gücünü dikkate alarak, laik demokratik bilimsel eşit parasız eğitim verilmesi ilkelerinden taviz verilmemesini istedi.

“Türkiye’de ne varsa KKTC’de de olacak deniyor, biz orada yaşanan bu acı tabloların ülkemizde yaşanmasını istemiyoruz” diyen Elcil, bu açıdan eğitimin önemli olduğunu anlattı.

“Hala Sultan İlahiyat Koleji imam yetiştirmek için açıldı deniyor. Ancak bizim böyle bir ihtiyacımız yok. Ama eğer varsa da devlet burs verir. Zorunlu eğitim düzeyinde böyle bir yapılanmaya gerek yoktur” diyen Elcil, olayın yasal boyuta taşındığını hatırlatarak, bu konuda Demokrat Parti’nin desteğini istedi.

1468837488.jpg

AKTOPRAK: “EĞİTİM BİZİM İÇİN ÖNCELİKLİ KONULARDAN”

Mehmet Erol Aktoprak da konuşmasına, “Türkiye’de meydana gelen darbe girişiminin yarattığı travmatik ortamın en kısa zamanda ortadan kaldırılmasını” temenni ederek başladı.

Olayın Türkiye’nin basiretli yöneticileri, Türk halkının demokrasiye sahip çıkması ve TSK komuta kademesinin cumhuriyete sadakati sayesinde engellendiğini anlatan Aktoprak, “Umarız bir daha yaşanmaması için gerekli idari ve yasal tedbirler alınır” dedi.

Eğitimin DP için öncelikli konulardan olduğunu anlatan Aktoprak, geleceğin şekillenmesi bakımından eğitimin önemli olduğunu kaydetti.

“Eğitim çağdaş düşünebilen yaratabilen kendine yeterli bireyler yetiştirmeyi hedef almalıdır.

Kıbrıs’ta hedeflediğimiz var oluş mücadelesi ancak bu şekilde mümkün olabilir” diyen Aktoprak, aklı hür, vicdanı hür insanlar yetiştirmenin önemine değindi.

Aktoprak, DP’nin özel sektörün eğitim yatırımı yapmasına karşı olmadığını ancak devlet okullarının eğitimde öncü olması, parasız olması, iyi ve nitelikli eğitim vermesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.

“İLAHİYAT KOLEJİ KONUSUNDA YİM KARARI DİKKATE ALINACAK”

Aynı dili konuşan, aynı kültürü paylaşan Türkiye ile işbirliği yapmanın ve iki ülke arasındaki eğitimin paralel olmasının önemli olduğunu kaydeden Aktoprak, İlahiyat Koleji konusunda hukukun üstünlüğü ilkesiyle hareket ettiklerini belirtti.

“Elbette YİM’in kararı Eğitim Bakanlığı tarafından dikkate alınacaktır” diyen Aktoprak, kararın Bakanlık uzmanları tarafından incelendiğini kaydetti.

İlahiyat Kolej’inde YİM kararı doğrultusunda yeni bir düzenleme yapmak için teknik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Aktoprak, “İlgili arkadaşlar ulaştıkları kararı kısa sürede paylaşacak” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler