• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

İlkokullarda alkol ve madde kullanımı var mı?

Çakıcı: “Çalışmadan rahatsız olanlar oldu…”
İlkokullarda alkol ve madde kullanımı var mı?
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, KKTC’deki ilkokullarda alkol ve madde kullanım yaygınlığıyla ilgili araştırma yaptı.

KKTC’de ilk kez yapılan ve 2 bin 345 ilkokul 5’inci sınıf öğrencisinin katıldığı “İlkokul Öğrencileri Arasında Psikoaktif Maddelerin Kullanım Yaygınlıkları ve Risk Faktörleri” konulu araştırmada, ülkedeki psikoaktif madde kullanma yaşının düştüğü saptanırken, önleme programı geliştirmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Araştırmada, “sigara kullanımına ilkokul yaşlarından itibaren başlandığı”, “KKTC’de “yaşam boyu en fazla kullanılan psikoaktif maddenin alkol olduğu” ve “ilkokul öğrencileri arasında hayat boyu “diğer psikoaktif madde kullanım” sıklığının yüzde 1,2 olarak belirlendiği kaydedildi.

75 DEVLET VE 2 ÖZEL İLKOKULDAN 2 BİN 345 TANE 5’İNCİ SINIF ÖĞRENCİSİ KATILDI

KKTC’deki ilkokul 5’inci sınıf öğrencilerinin ev ve okul yaşantılarının incelenmesi, bu yaş grubunda psikoaktif madde kullanım sıklığını, nedenlerini ve risk faktörleri araştırmak üzere yapılan çalışmaya 2 bin 883 ilkokul öğrencisinden 5’inci sınıfta öğrenim gören 2 bin 345 öğrenci katıldı. Çalışma 75 devlet ilkokul ve 2 özel ilkokul ziyaret edilerek yapıldı.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yaptığı “KKTC’de İlkokul Öğrencileri Arasında Psikoaktif Maddelerin Kullanım Yaygınlıkları ve Risk Faktörleri” adlı araştırmanın sonuçları Başbakan Ömer Kalyoncu’nun da katılımıyla Golden Tulip Otel’deki basın toplantısında açıklandı.

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar ile Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün de katıldığı basın toplantısında ilk sözü Başbakan Kalyoncu aldı.

1443625188

KALYONCU: “HÜKÜMETİN BU ALANDA ADIM ATMAYA KARARLI OLDUĞUNU BELİRTMEK ÜZERE BURADAYIZ”

Başbakan Ömer Kalyoncu, “Tahmin etmediğimiz düzeyde, anne ve babaların bile fark etmediği biçimde çocuklar bu işe bulaşabilir. Zamanında tedbir ve eğitim önemli. Devlet üzerine düşeni yapmalı. Biz hükümetin bu alanda adım atmaya kararlı olduğunu belirtmek üzere buradayız” dedi.

Özkan Yorgancıoğlu’nun başbakanlığı döneminde kurulan Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun çalışmalarına işaret eden Kalyoncu, Yorgancıoğlu’na, Komisyon Başkanı Karaokçu’ya, araştırmayı yapan Mehmet Çakıcı’ya ve ekibine teşekkür etti.

Ömer Kalyoncu, gençlerin öldüğü bazı trafik kazalarında madde kullanımına rastlanabileceğini de söyleyerek, dünkü trafik kazasında hayatını kaybeden gencin cenazesine katılacağını söyledi, üzüntüsünü dile getirdi.

1443625215

DÜRÜST: “UYUŞTURUCUYA SAVAŞ AÇACAĞIMIZI HER FIRSATA DİLE GETİRİYORUZ”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst basın toplantısındaki konuşmasında, uyuşturucunun kişilerin değil, toplumun sorunu olduğunu kaydederek, “Ötelemek, görmezden gelmek, bizim çocuğumuza sirayet etmez diye düşünmek olmaz” dedi.

“BİZİM İŞİMİZ CEZA DEĞİL, BİLGİLENDİRME…”

“Bizim işimiz ceza değil, bilgilendirme, farkındalık uyandırma” ifadesine yer veren Dürüst, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak uyuşturucuya savaş açacağımızı her fırsata dile getirdik. Kim rahatsız olursa olsun, biz çocuklarınıza sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

Uyuşturucuyla mücadelede toplumun her kesiminin işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Bakan Dürüst, “Bu parti meselesi değil, el ve gönül birliği önemli” dedi.

Uyuşturucuyla mücadelenin şubattan sonra eğitim müfredatına alınacağını, ders adının ve içeriğinin uzmanların uygun gördüğü şekilde düzenleneceğini söyleyen Kemal Dürüst, öğretmenlerin de bu konuda bilgilendirileceğini kaydetti.

“ÇOCUKLARIMIZIN NEREYE GİTTİĞİNİ BİLMELİYİZ”

Bakan Dürüst, konuşmasında ailelere bir çağrı yaparak, “Ben dahil, hepimiz, çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmeliyiz. Kiminle arkadaşlık kurdukları, nereye, hangi kafeteryalara gittiklerini bilmeliyiz” dedi.

1443625214

KARAOKÇU: “UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYİ KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK”

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da basın toplantısındaki konuşmasında, “Başka alanlarda mücadeleyi kaybetme lüksümüz olabilir ama uyuşturucuyla mücadeleyi kaybetme lüksümüz olmadığına inanıyorum” vurgusu yaptı.

“KABULLENMEK ÖNEMLİ…”

“Bugün en fazla konuşulan ve tartışılan ilkokullarda madde kullanımı konusuyla şeffaf olarak yüzleşme günümüz” diyen Karaokçu, yüzleşmenin kabullenmek ve çözüm üretmek için önemli olduğunu söyledi.

Karaokçu şunları da kaydetti:

“Bazı dönemlerde olduğu gibi bu sonuçları “aman duyulmasın” diyerek kendi bünyemizde tutarak kendimizi kandırma tutumunu sergileyebilirdik ama bizler kadar toplumumuzun da sonuçlarla yüzleşmesi ve kabule geçmesi gerektiğine inanıyoruz.”

“LİSE VE ORTAOKULLARLA İLGİLİ ÇALIŞMADA SONA GELİNDİ”

Hasan Karaokçu, KKTC genelinde lise ve ortaokullarda yaptıkları 2 araştırmayla ilgili çalışmaların son noktaya geldiğini duyurarak, bu iki araştırma sonuçlarının önümüzdeki hafta halkla paylaşılacağını söyledi.

Karaokçu, çocuklarla gençlerin geleceği için tüm kurumlarla ve halkla işbirliği halinde ilerleme kararlığında olduklarını vurguladı.

1443625216

ÇAKICI: “BAZI ÖZEL OKULLAR BU ÇALIŞMAYA KATILMADI, YÖNETİCİLERİ İÇİN ÜZGÜNÜM”

Araştırmayı yürüten uzmanlardan biri olan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ise basın toplantısındaki konuşmasında, ilkokul düzeyinde yapılan bu araştırmanın KKTC’de bir ilk olduğunu söyledi.

Araştırmada yalnız yüzdeliklerin değil, risk faktörlerinin de değerlendirdiğini söyleyen Çakıcı, özel okulların bu araştırmaya katılmak istemediğine dikkat çekti.

Çakıcı, “Özel kolejler bu araştırmalara girmek istemiyor, sanki özel kolejlerde sorun yok, devlette varmış gibi... ‘Ya adımız çıkarsa’ diye düşünüyorlar. Bu okulların yöneticileri için çok üzgünüm. Bilim ve bilgi değerlidir. Bence bilimden anlayanlar yöneticilik yapmalı” dedi.

Çakıcı, bu konularda yürüttükleri bilimsel çalışmalarla ödül aldıklarını, ödüle aday gösterildiklerini de belirterek, “Daha önce uyuşturucu ile ilgili 3 komisyon kuruldu. Hepsi kapatıldı. Bu da kapatılır mı derken ortaya ciddi, değerli işler çıktı. Bizi motive ettiler. Motivasyonumuz yok olmuştu” dedi.

“ÇALIŞMADAN RAHATSIZ OLANLAR OLDU…”

“Garip olan bu çalışmalardan rahatsız olanlar oldu. Ben bunu Kıbrıs’taki hastalıklardan biri olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuşan Mehmet Çakıcı, “Bilimsel veriler olmadan eğitim olmaz. Amerika’nın Türkiye’nin değil, ülkemizin verileri doğrultusunda hareket etmeliyiz” ifadesini kullandı.

Mehmet Çakıcı, uyuşturucuyla mücadele konusunun müfredata dahil edilmesine değindiği konuşmasında şunları belirtti:

“15 yıl önce bu konuda bir eğitim programı hazırladık, gelen giden eğitim bakanlarına bunun ders olması gerektiğini anlattık, ‘liseler tehlikeli, tedbir alınmalı’ dedik. Dinletemedik.Şimdi Başbakan ve Eğitim Bakanı konuya sahip çıktı. Müfredata geçilmesi için kararlı bir duruş sergiledi. Oluşturulan ekiple elimizde eğitim programını revize ediyoruz.”

Konuşmasında ilkokullardaki araştırmanın daha çok sigara ve alkol kullanımıyla ilgili olduğunu, 55 soruluk ankette madde kullanımıyla ilgili tek bir soru sorulduğunu belirterek, “Ne yazık ki 11 yaşında bir çocuk ucucu madde kullanımı yüzünden ailesi tarafından bize getirildi. Bunlara da şahit oluyoruz” şeklinde konuştu.

1443625189

SİGARA KULLANIMININ İLKOKUL YAŞLARINDAN İTİBAREN BAŞLADIĞI SAPTANDI

California Healthy Kids anketi temel alınarak hazırlanan ve KKTC ilkokul öğrencilerine uyarlanan ankette, ilkokul 5’inci sınıf öğrencilerinin çoğunun meraktan dolayı sigara içtikleri tespit edildi.

Öğrencilerin çoğunlukla sigarayı aynı yaşlardaki arkadaşlarından aldıkları ve genelde dışarıda, sokakta, parkta veya açık havada sigara içtikleri kaydedildi.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 63,5’İNİN AİLESİ SİGARA İÇİYOR

Bu öğrencilerden elde edilen verilere göre, çocukların yüzde 63,5’inin ailelerinde en az bir birey sigara içiyor.Ankete göre, öğrencilerin yüzde 10,9’u hayatları boyunca en az 1 kez sigara kullandı. Bu oran kız öğrencilerde yüzde 10, erkek öğrencilerde yüzde 11,8 olarak saptandı.

Öte yandan Çakıcı ve arkadaşları tarafından yapılan diğer araştırmalarda KKTC’de yaşam boyu sigara içme yaygınlığı ortaokul öğrencileri arasında yüzde 19,7; lise öğrencileri arasında yüzde 26,8; 18-65 yaş grubu yetişkinleri arasında ise yüzde 62,7 olarak tespit edilmişti.

Araştırma sonucunda, “Sigara kullanımının KKTC’de her yaş grubundan insanı etkilediği ancak ilkokul yaşlarından itibaren kullanımın başladığı söylenebilir” ifadesine yer verildi.

KKTC’DE YAŞAM BOYU EN FAZLA KULLANILAN PSİKOAKTİF MADDE ALKOL

Çalışmada, öğrencilerin yaşam boyu alkol kullanma oranı yüzde 23,5 olarak bulundu. Bu oran kız öğrencilerde yüzde 19,8, erkek öğrencilerde yüzde 27,2 olarak saptandı.Sigara ve diğer psikoaktif madde kullanımı ile karşılaştırıldığında alkol, genel olarak KKTC’de yaşam boyu en fazla kullanılan psikoaktif madde olarak rapor edildi.

Elde edilen veriler ışığında, KKTC’de genel olarak yaşam boyu alkol kullanım sıklığının yüksek olduğu ve ilkokuldan başlayarak bu oranın yüzde 23,5, ortaokulda yüzde 61,9, lisede yüzde 75,6- 69,7, yetişkinler arasında yüzde 72,1’e kadar yükseldiği ortaya kondu.

Yapılan çalışmada, alkol kullanan öğrencilerin genellikle evde veya arkadaşlarının evinde alkol içtikleri belirtildi.

ALKOL DA MERAKTAN KULLANILIYOR

Öğrenciler, alkol kullanma nedenini sigara kullanma nedeniyle paralel olarak, çoğunlukla merak ve bir kısmı eğlenmek olarak ifade etti.

Çakıcı ve arkadaşlarının yaptığı diğer araştırmalar sonucu, KKTC’de ilkokul öğrencileri arasında hayat boyu diğer psikoaktif madde kullanım sıklığı 1,2 olarak bulunurken, bu oran ortaokul öğrencileri arasında yapılan çalışmada yüzde 5,8; lise çalışmasında ise yüzde 10 olarak saptanmıştı.

KKTC’de 2015’te yetişkinlerle yapılan çalışmada herhangi bir madde kullanma oranı yüzde 13,2 iken, yasadışı madde kullanma sıklığı yüzde 8 olarak bulundu.

“DİĞER PSİKOAKTİF MADDE” KULLANIMI İLKOKULDAN BAŞLAYARAK YÜKSELİYOR

Bu bulgular geçmiş çalışmalar ile karşılaştırıldığında Diğer Psikoaktif Madde kullanımının ilkokul çağlarından itibaren başlayarak giderek yükseldiğini ortaya koydu.KKTC’de diğer yaş gruplarında yapılan çalışmalarda da son yıllarda giderek popüler olan bonzai ve uçucu maddelerin en çok kullanılan maddeler olduğu bildirildi.

KKTC’de psikoaktif madde kullanma yaşının dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi düştüğünü ve gerekli önleme programlarının geliştirmesinin kaçınılmaz olduğunu ortaya kondu.

Araştırmaya göre, psikoaktif madde kullanımı KKTC’de ilkokul öğrencilerini de sağlık ve sosyokültürel açıdan tehdit ediyor. Bu tehdit karşısında ilkokul öğrencileri arasında psikoaktif madde kullanımını önlemeye yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğu da vurgulandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler