• BIST 9888.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Juncker’in “Taahhüt mektubu” iddiası Güney’i karıştırdı

.
Juncker’in “Taahhüt mektubu” iddiası Güney’i karıştırdı

Hafta sonunda gerçekleşen AB-Türkiye Zirvesi sonrasında tarafların özellikle sığınmacı krizi konusunda anlaşmasının yankıları halen sürerken, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini canlandırma amacı da taşıyan toplantıdan önemli iddialar gelmeye devam ediyor.

Kıbrıs sorununun çözümünü de çok yakından ilgilendiren AB-Türkiye Zirve toplantısı sonrasında, AB Komisyonu Başkanı Juncker’in Türkiye’ye Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uzun yıllardır veto etmesi nedeniyle açılmayan birçok başlığın mart ayından itibaren, Kıbrıslı Rumların vetosuna aldırış edilmeden başlayacağı yönünde bir taahhüt mektubu gönderdiği iddia ediliyor.

Güney basınında Brüksel kaynaklarına dayandırılarak verilen haberde, Türkiye’nin Avrupa’da yaşanan sığınmacı krizine paravan olmasına karşılık olarak, AB’ye üyelik süreci için önemli olan 5 başlık için görüşmelere yakın bir zamanda başlanacağı taahhüdünde bulunduğu bilgilerini içeriyor.

ARKA KAPI İMASI

Rum basınında konuyla ilgili çıkan haberde, AB-Türkiye Zirve toplantısında alınan kararlar çerçevesinde Rum tarafının tek taraflı olarak dondurma kararı aldığı fasılların resmi olarak açıklanmamasına rağmen, Komisyon Başkanı Juncker’in Türkiye’nin özellikle sığınmacı krizindeki desteğini alabilmek için “arka kapıdan” Türkiye’ye hediyeler vermeye hazırlandığı ifade edildi.

Gazete Juncker’in bu hareketinin, veto hakkını koruyan üye ülkeleri bağlamamasına rağmen “ilkeleri, değerleri ve AB üyesi devletlerin egemenlik haklarını ihlal ederek Türkiye’ye hediyeler ve karşılıklar verme mantığıyla hareket ettiğinden” Rum yönetiminin başını ağrıttığına dikkat çekildi.

Davutoğlu’nun zirve sırasında yaptığı konuşmada “Kıbrıs Adası’yla ilgili pozisyonumuzu biliyorsunuz” dediğine, bu sözüyle de Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanımadığını ima ettiğine işaret eden Rum basını tutumun Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in tepkisini çektiğini yazdı.

MART AYI TARİHİ MANİDAR BULUNDU

AB Komisyonu Başkanı Juncker’in Türkiye’ye gönderdiği taahhüt mektubunda üyelik müzakereleri için önemli olan 5 başlığın mart ayında görüşülmeye başlanmasının tesadüf olmadığı vurgulanıyor.

Rum basını, başlıkların açılma tarihinin mart ayı olarak belirlenmesinin, AB yetkilileri ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide’nin de hali hazırda devam eden müzakere sürecinde çözüme ulaşma konusunda zikrettiği tarih olduğu ifade ediliyor. Juncker’in Türkiye’ye gönderdiği iddia edilen taahhüt mektubunda da fasılların görüşülme tarihinin mart ayında başlayacak olmasının da bu anlamda manidar olduğu ima edildi.

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini yeniden canlandırması amacıyla gerçekleşen görüşmelerde, sığınmacı krizini önelemek için Türkiye’nin desteğini almanın şart olduğuna inanan Almanya Başbakanı Merkel’in, Türkiye’ye verilen “hediyelerin” arkasındaki kilit isim olduğunun altını çizen Rum basını, Kıbrıslı Rum yetkililerin veto kararlarına rağmen, Türkiye’nin üyelik sürecinde önünün açılmaya çalışıldığının açıkça görüldüğü iddia edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler