• BIST 9079.97
  • Altın 2325.078
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.9427
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kalem oyunları ile sabit radar gelirine göz diktiler

Ülkemizdeki sabit hız radarlarından elde edilen gelirin sadece yol güvenliği altyapısı için kullanılması gerekirken, CTP-DP hükümeti döneminde yapılan yasa değişikliği ile bu kalemden elde edilen gelirlerin farklı alanlarda kullanıldığı ortaya çıktı.
Kalem oyunları ile sabit radar gelirine göz diktiler

“GELİRİN SADECE YARISI YOL GÜVENLİĞİ İÇİN HARCANDI”
Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, 2006 ile 2015 yılları arasında sabit radarlardan 45Milyon TL gelir elde edildiğini açıkladı. Bu rakamdan yol güvenliği amacıyla harcanan miktarın sadece 26Milyon TL olduğunu kaydeden Gündüz, geriye kalan 19 Milyon TL’nin ise farklı alanlarda kullanıldığını ifade etti.

“VEKİLLER HİÇ FARKETMEDEN BU DEĞİŞİKLİĞİ ONAYLADILAR”
konuyla ilgili Detay’a açıklamada bulunan TKÖD Başkanı Dr. Mehmet Avcı ise, 50 milletvekilinin hiç fark etmeden sabit radarlardan elde edilen gelirin kullanımı ile ilgili değişikliği onayladığını dile getirdi. Avcı, “biz karşı çıktığımız halde o dönemde bu değişikliğe hiç umursamadan onay veren vekiller şimdi bu durumdan şikayet ediyor” diyerek milletvekillerini yasaları yap boz haline getirmekle suçladı.


AHMET VAMIK
Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı yasasında yer alan “sabit görüntülü radar sistemi cihazı ile tespit edilmiş olan suçlardan tahsil edilen sabit para cezaları”ndan elde edilen gelirin kullanımı ile ilgili yapılan değişikliğin eski haline döndürülmesi için meclise öneri sunan, Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, Detay Gazetesi’ne konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Sabit radarlardan elde edilen gelirin sadece yol güvenliği altyapısı için kullanılması gerekirken CTP-DP hükümeti döneminde yapılan yasa değişikliği ile bu kalemden elde edilen gelirin farklı alanlarda da kullanılmasının önünün açıldığını belirten Gündüz, bu yanlışlığın önüne en kısa zamanda geçmek ve söz konusu gelirin doğru amaçla kullanılması için ivedilik önerisi sunduğunu belirtti. Hükümeti sabit radarlardan elde edilen gelire bile göz koymakla eleştiren Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada söz konusu yasa değişikliğine sorumsuzca onay veren tüm milletvekillerini suçladı.

MİLLETVEKİLİ MENTEŞ GÜNDÜZ, “SABİT RADARLARDAN ELDE EDİLEN GELİR SADECE YOL GÜVENLİĞİ AMACIYLA KULLANILMALI”
Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle komitede görüşülmesi için dün Meclis Genel Kurulu’nda öneri sundu.  Önerisiyle ilgili söz alan Gündüz, yol güvenliğindeki sorunlara ve kazalara işaret ederek, halkın yol güvenliğinin artırılmasını istediğini vurguladı. Gündüz, önerisinin amacının sabit kameralardan elde edilen gelirlerin direkt yol güvenliği alt yapısına kullanılması olduğunu söyledi.

“BİR MADDEDE YAPILAN KELİME DEĞİŞİKLİĞİ İLE SABİT RADAR GELİRLERİNİN BAŞKA ALANLARDA KULLANILMASINI SAĞLADILAR”
Konu ile ilgili olarak Detay Gazetesi’ne açıklama yapan Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, sabit radarlar ülkemizde kurulduğu dönemde bu radarlardan elde edilecek gelirlerin sadece yol güvenliği alt yapısı amacıyla kullanılması için yasal düzenleme yapıldığını fakat Özkan Yorgancıoğlu hükümeti döneminde bu maddenin değiştirilerek “Sabit görüntülü radar sistemi cihazı ile tespit edilmiş olan suçlardan tahsil edilen sabit para cezaları ile bunlara ilişkin bir kat artırılmış sabit para cezaları ve sair cezalar, Devlet Bütçesinde açılacak ilgili kaleme gelir olarak kaydedilir. Bu kalemdeki gelirler, bu Yasa amaçlarına öncelik verilerek kullanılır” şeklini aldığını ifade etti.

“TRAFİKTE EN BÜYÜK ÖNCELİK YOLLARDA SEYREDEN VATANDAŞLARIN GÜVENLİĞİDİR”
Bu yapılanın büyük bir hata olduğunu dile getiren Menteş Gündüz, meclise sunduğu ivedilik önerisinin bu hatanın en kısa zamanda düzeltilmesi ve sabit radarlardan elde edilecek gelirin eski yasada olduğu gibi sadece yol altyapısı ve yıl güvenliği amacıyla kullanılması yönünde olduğunu kaydetti. Bu gelirin karayollarına araç alınması, polis genel müdürlüğüne cihaz alınması vs. gibi alanlarda değil sadece yol güvenliğinin artırılması amacıyla kullanılması gerektiğini savunan Gündüz, trafikte en büyük önceliğin yollarda seyreden vatandaşların can güvenliği olduğunu dile getirdi.

radar_hiz_kamerasi.jpg

“45 MİLYON TL’NİN SADECE 26 MİLYON TL’Sİ YOL GÜVENLİĞİ İÇİN KULLANILDI”
Söz konusu maddenin düzenlenmesiyle sabit radarlardan elde edilecek gelirin, yolların ışıklandırılması, bariyer konulması, korkuluklar yapılması ve altyapının iyileştirilmesi amacıyla kullanılacağını belirten Menteş Gündüz, 2006 ile 2015 yılları arasında 9 yılda sabit radarlardan 45Milyon TL gelir elde edildiğini açıkladı. Bu rakamdan yol güvenliği amacıyla harcanan miktarın sadece 26Milyon TL olduğunu kaydeden Gündüz, geriye kalan 19 Milyon TL’nin ise farklı alanlarda kullanıldığını belirtti.

mehmet-avci.jpg

TKÖD BAŞKANI DR. MEHMET AVCI, “YASA DEĞİŞİKLİĞİNE UMURSUZCA ONAY VEREN VEKİLLER ŞİMDİ BU DURUMDAN ŞİKAYETÇİ”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, CTP-DP hükümeti döneminde trafik ile ilgili tüm birimler Ulaştırma Bakanlığı altında toplanırken bu madde değişikliğinin yapıldığını ifade etti. O dönemde 50 milletvekilinin hiç fark etmeden bu değişikliği onayladığını dile getiren Avcı, “biz karşı çıktığımız halde o dönemde bu değişikliğe hiç umursamadan onay veren vekiller şimdi bu durumdan şikayet ediyor” diyerek milletvekillerini yasaları yap boz haline getirmekle eleştirdi.

“BU YASA DEĞİŞİKLİĞİNE ONAY VEREN TÜM VEKİLLER SUÇLUDUR”
Gelmiş geçmiş hükümetlerinin trafiği hiçbir zaman öncelik olarak görmediğini söyleyen Mehmet Avcı yasada yapılan madde değişikliği ile de sabit kameralardan elde edilen gelire bile göz koyduklarını dile getirdi. Sabit radarlardan elde edilen tüm gelirin sadece yol güvenliği amacıyla kullanılması gerektiğini vurgulayan Avcı, “söz konusu gelir doğru yerlere harcanmış olsaydı belki de birçok kazanın önüne geçilebilirdi bu yüzden bu yasa değişikliğine onay veren tüm vekiller eşit derecede suçludur” dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler