• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Kanal Sim uyduya veda etti

Bu akşam gece yarısı itibariyle Kanal Sim’in uydu yayınları son bulacak ve yarından itibaren Kanal Sim, analog yayınlarından, DVBT’den ve internetten izlenmeye devam edilebilecek.
Kanal Sim uyduya veda etti

“TÜM KANALLAR UYDUDAN ÇIKMAK ZORUNDA KALACAK”
Uyduda yayın yapmanın ülkemizdeki TV kanalları için artık sürdürülebilir bir sistem olmadığının altını çizen Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, devletin Haziran ayında TV kanallarına verilen katkı payını sonlandırmasının ardından hali hazırda 30bin TL’nin üzerini tamamlayarak Turksat’a kira bedeli ödemekte güçlü çeken BRT haricindeki kanalların uydu yayınına devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

“YAYINLARIMIZA FARKLI MECRALARDAN DEVAM EDECEĞİZ”
Tüm dünyada internet üzerinden yayıncılığın yaygınlaşmaya başladığını belirten Sami Özuslu, uyduya verilecek frekans kirasının yerine bu konuda alt yapı çalışmalarının tamamlanabileceğini ve ülkemizdeki internet altyapınsın geliştirilebileceğini dile getirdi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yayın mecralarının sürekli değiştiğine vurgu yapan Özuslu, bunun haricinde analog yayın ve DVB-T yayınları aracılığı ile yayınlarının sürdüğünü belirtti.

AHMET VAMIK
Türk Lirası’nın Döviz karşısında önemli derecede değer kaybetmesi ve Devletin ülkemizdeki özel TV kanallarına yaptığı katkı payının Haziran ayında son bulacak olması Turksat üzerinden yayın yapan ülkemizdeki TV kanallarına maddi olarak büyük bir külfete neden oldu.

Ocak ayından itibaren TV kanallarına 6 aylık bir süre veren hükümet, özel TV kanallarına verilen Turksat katkı payını sonlandırma kararı almıştı. Detay Gazetesi’nin Şubat ayında açtığı özel televizyon dosyasında, ülkemizdeki TV kanallarının geleceği ele alınmış ve TV kanallarının yetkilileri gelinen noktada daha fazla Turksat platformunda kalmalarının mümkün olamayacağını açıklamışlardı.

Bu konuda cesur bir adım atan Kanal Sim televizyonu, Turksat platformundan çıkarak uydu yayınlarına son verme kararı alan ilk TV kanalı oldu. Bu akşam gece yarısı itibariyle Kanal Sim’in uydu yayınları son bulacak ve yarından itibaren Kanal Sim, analog yayınlarından, DVBT’den ve internetten izlenmeye devam edilebilecek.

12410537_1657171694551920_7780088825778430041_n.jpg

“DÖVİZ KURU FARKINDAN DOLAYI BİR YILDA 110 BİN TL ZARAR ETTİK”
Kanal Sim’in aldığı bu karar üzerine Detay Gazetesi’ne konuşan Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, devletin özel televizyon kanallarına yaptığı katkı payını sonlandırma kararı olmasa bile Turksat platformunda yayın yapmaya devam etmenin, ülkemizdeki kanallar için ciddi anlamda mali külfet olduğunu ve TV kanallarının bu mali külfet altında günden güne ezildiğini ifade etti.

Devletin TV kanallarına yaptığı katkı payının aylık 30bin TL olmasına rağmen TV kanallarının Turksat’a ödediği aylık uydu frekans kira bedelinin 45bin TL civarında olduğunu belirten Sami Özuslu, döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı son bir yıl içerisinde 110 bin TL civarında bir kayıp yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

“BİR AY ÖNCEDEN TURKSAT’A BİLDİRİM YAPTIK”
Uyduda yayın yapmanın ülkemizdeki TV kanalları için artık sürdürülebilir bir sistem olmadığının altını çizen Sami Özuslu, devletin Haziran ayında TV kanallarına verilen katkı payını sonlandırmasının ardından hali hazırda 30 bin TL’nin üzerini tamamlayarak Turksat’a kira bedeli ödemekte güçlü çeken BRT haricindeki kanalların uydu yayınına devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Sözleşme gereği, Turksat’a herhangi bir tazminat ödememek için uydu platformundan çıkma talebinin bir ay öncesinden Turksat’a bildirildiğini söyleyen Özuslu, Şubat ayı sonunda bu bildirimi yaptıklarını ve bir aylık sürenin yarın (bugün) sonlandığını kaydetti.

“TELEVİZYONLAR BİRLİĞİ DAĞILDI”
Kıbrıs Türk Televizyonlar Birliği’nin fiilen dağıldığını açıklayan Sami Özuslu, “birlik, örgüt dediğiniz, dün alınan kararlar işime yarardı, bugün alınan kararlar işime yaramaz, işime gelen kararlara uyarım ya da işime gelmeyen kararlara uymam şeklinde bir yapı ile yürümez. Dünya da böyle bir örgüt yapısı yoktur” diyerek örgütlenme anlayışının zafiyetinden dolayı birlikteliğin yitip gittiğini dile getirdi.

“ELİNDEKİ TÜM İMKANLARA RAĞMEN BRT’NİN AYLIK REKLAM GELİRİ 33 BİN TL”
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun 2016 bütçesinin geçtiğimiz günlerde mecliste onaylandığını hatırlatan Sami Özuslu, BRTK’nin 2015 yılı toplam reklam gelirinin 400 bin TL olduğunu belirtti. BRT’nin 2 TV kanalı, 5 radyo istasyonu, yüzlerce çalışanı ve kurumsal yapısı ile ayda sadece 33bin TL reklam geliri elde edebildiğinin altını çizen Özuslu, “BRT elindeki bu imkanlarla bu kadar reklam geliri elde edebiliyorsa varın özel TV kanallarının halini siz düşünün” dedi.

maxresdefault-001.jpg

“HAKSIZ REKABET ORTADAN KALKMADIĞI SÜRECE ÜLKEMİZDEKİ YAYINCILIK GELİŞMEZ”
Türkiye’de yayın yapan kanallar ile ülkemizdeki TV kanalları arasında ciddi bir haksız rekabet olduğunu vurgulayan Sami Özuslu, bu haksız rekabet ortadan kalkmadığı, ülkemizde ithalatı yapılan ürünler ve ülkemizde hizmet veren markalar Kıbrıs Türk televizyonlarına reklam vermediği sürece, ülkemiz yayıncılığının önünün açılamayacağını belirtti. Geçmişte bu haksız rekabeti Türkiye ile KKTC arasındaki bağ ve milliyetçi söylemler ile dile getirmekten çekinen kesimlerin bile bugün aynı konudan şikayetçi olduğunu kaydeden Özuslu, “medya olarak Türkiye’deki reklam pastasının kokusunu bile alamıyoruz” diyerek eleştiride bulundu.

“TÜRK HAVA YOLLARI GÜNEY KIBRIS’A REKLAM VERECEK”
Ülkemizdeki reklam pastasının boyutunun büyümediğini aksine zaman içerisinde küçüldüğünü söyleyen Sami Özuslu, pastayı bölüşenlerin sayısının ise her geçen gün arttığını ifade etti. Ülkemizde ulaşım sektöründe büyük bir pay sahibi olan Türk Hava Yolları’nın dünyanın birçok yerinde sponsorluk ve reklam anlaşmaları yapmasına rağmen, ülkemizde reklam verme ihtiyacı duymadığını kaydeden Özuslu, pek yakında Türk Hava Yolları reklamlarını Güney Kıbrıs medyasında görmeye başlayacağımız öngörüsünde bulundu. 

“TÜM DÜNYADA YAYIN MECRALARI DEĞİŞMİŞ DURUMDA”
Tüm dünyada internet üzerinden yayıncılığın yaygınlaşmaya başladığını belirten Sami Özuslu, uyduya verilecek frekans kirasının yerine bu konuda alt yapı çalışmalarının tamamlanabileceğini ve ülkemizdeki internet altyapınsın geliştirilebileceğini dile getirdi.

Özuslu, “TV kanalları insanların izleyebileceği kaliteli yayınlar yaptıktan sonra insanlar sizi izlemek için mutlaka bir yol bulur” dedi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yayın mecralarının sürekli değiştiğine vurgu yapan Özuslu, bunun haricinde analog yayın ve DVB-T yayınları aracılığı ile yayınlarının sürdüğünü belirtti.

“ANALOG YAYIN, DVB-T VE İNTERNET ÜZERİNDEN BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDEBİLİRSİNİZ”
Tüm TV kanallarının Kanal Sim’in öncülük ettiği bu yoldan ilerlemek zorunda kalacağını söyleyen Sami Özuslu, her şeyde olduğu gibi TV yayıncılığında da Türkiye’ye bağlı olduğumuzu vurgulayarak bu bağı artık koparma zamanın geldiğini sözlerine ekledi. Karasal anten aracılığı ile DVB-T yayınlarının izlenebileceğini belirten Sami Özuslu, birçok yeni model televizyonda DVB-T sisteminin mevcut olduğunu ve anteni TV’ye bağlamak suretiyle Güney Kıbrıs kanalları dahil olmak üzere ülkemizdeki tüm TV kanallarının karasal anten ile izlenebildiğini ifade etti. Özuslu, eski model dijital olmayan televizyonlarda ise ‘set top box’ denilen bir cihaza ihtiyaç olduğunu kaydetti.

“KÜÇÜLME DÜŞÜNCEMİZ YOK”
Kanal Sim’in küçülme gibi bir hedefi olmadığını vurgulayan Sami Özuslu, her zaman kaliteli yayın anlayışı ve hedefi ile yayınlarını yapmaya devam edeceklerini dile getirdi. Yeni yayın döneminde birbirinden kaliteli yapımlar ve programlar ile izlenmeye devam edeceklerini söyleyen Özuslu, “başta Kanal Sim ailesi olmak üzere, reklam veren yerli firmalar ve izleyicilerin bize desteklerinin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler