• BIST 10174.38
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Koordinasyon Ofisi Davalık

Koordinasyon Ofisi Davalık

TDP, BKP VE ZEKİ ÇELER YÜKSEK İDARE MAHKEMESİNE DAVA DOSYALADI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve TDP Milletvekili Zeki Çeler, TC-KKTC arasında imzalanan ve TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın KKTC’de koordinasyon ofisi açmasını öngören protokolün iptali için Bakanlar Kurulu aleyhine dava açtı. Dava dosyası, Av. Boysan Boyra, Av. Mustafa Asena, Av. Ağur Çulhaoğlu, Av. Serkan Mesutoğlu, Av. Aslı Murat ve Av. Olcayta Seyis imzalarıyla bugün saat 11.00’da Yüksek İdare Mahkemesine dosyalandı.

- Cemal Özyiğit –

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler—Demokrat Parti Ulusal Güçler (CTP-BG—DPUG) koalisyon hükümetinin anayasayı hiçe sayarak, kurumlarımızı devretmeye çalıştığını kaydetti.

Hükümet edenler yaptığı icraatlar ile adeta ‘alt yönetim’ olduğumuzu kabule zorluyor’ diyen Özyiğit, bunun kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarını yönetmesinden yana olduklarını ve bu uğurda mücadele verdiklerini ifade eden Özyiğit, buna önce bizi tanıdığını deklare eden devletin saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulumu, açılımı ve faaliyetlerine ilişkin protokolün de kendi kurumlarımızın devrini öngördüğünün altını çizen Özyiğit,  hem bu anlayışa dur demek, hem de hukuka aykırı olan bu protokolün iptali için bu başvuruyu yapma kararı aldıklarını kaydetti.

Özyiğit, bir yandan hukuk mücadelesi verirken, diğer yandan da toplumsal duyarlılığın daha da artarak, kendi kurumlarımıza sahip çıkma mücadelesinin yükseltilmesi gerekliliği üzerinde durdu ve bu davanın açılmasına destek veren yaklaşık 70 örgüte teşekkür etti.

TDP-BKP- ÇELER DAVA 1

-Zeki Çeler-

TDP Milletvekili Zeki Çeler, yaklaşık 2 yıldan beridir Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulumu, açılımı ve faaliyetlerine ilişkin protokolün anayasaya uygun olmadığına dair hükümete uyarılarda bulunduklarını, ancak hükümetin bu uyarıları dikkate almadığını kaydetti.

TBMM’de 5 yıllık olarak kabul edilen anlaşmanın KKTC’de meclise getirilmeden Bakanlar Kurulu’nda 1 yıllık olarak kabul edildiğini belirten Çeler, bunun da hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

CTP Milletvekili Tufan Erhürman’ın da bu protokolün hukuka aykırı olduğunu dile getirdiğini, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da Başsavcılıktan görüş alacaklarını söylediğini anımsatan Çeler, “Sn. Başbakan ve hükümete aylardır  nerede olduklarını sormak isterim” ifadelerini kullandı.

Protokolün hukuka aykırılığının yanı sıra içerik açısından da tehlikeli olduğunu dile getiren Çeler, ülke gençliğinin sosyal yaşamı ile kültürüne etki edebilecek, kurumlarımızın devredilmesine yol açacak içerikte olduğunu söyledi. Çeler, gelinen aşamada 70’e yakın sivil toplum örgütünün de desteği ile bu davayı açma kararı aldıklarını belirtti.

-İzzet İzcan-

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ise, meclis ile hukuka saygılı olmayan hükümetin dayatmalarla icraat yapmaya çalıştığını vurguladı.

Ülkemize ‘vilayet’ muamelesi yapılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren İzcan, “Bu protokole toplumun büyük çoğunluğu, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri karşı çıkıyor, hükümet partisine mensup milletvekili bile hukuka aykırı olduğunu söylüyor” diye konuştu.

CTP-DP Koalisyon hükümetinin meclisi de bypass ederek, halkı hiçe sayarak ülkeyi despotça yönetmeye çalışması karşısında hukuka başvurmaktan başka çareleri kalmadığını söyleyen İzcan, “Halktan aldığımız destekle birlikte, sokakta, mecliste her platformda bu hukuk tanımaz iktidar anlayışı ile mücadele edeceğiz” dedi.

Bu konuda birlikte hareket ettikleri, TDP ve sivil toplum örgütlerine de teşekkür eden İzcan gerekli hukuki kararın çıkacağına inanç belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler