• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Kumcuoğlu Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde Konuştu...

"Amerika Birleşik Devletleri’nin Önceliği Kıbrıs’ta ve Türk Yunan İlişkilerinde İstikrar"
Kumcuoğlu Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde Konuştu...

Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi Sertifika Programı kapsamında  Emekli Büyükelçi Ortadoğu’daki dönüşümlerin bölgesel güvenliğin yeniden yapılanmasındaki yeri ile bu dönüşümlerin Türkiye’ye ve KKTC’ye yansımaları hakkında bir seminer verdi.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre güvenlik kavramının ve uygulamalarının tüm boyutlarıyla irdelendiği ve toplamda 12 hafta süren Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü  “Güvenlik Akademisi Sertifika Programı”’nda konuşan Doç. Dr. Şaban Kardaş Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da (MENA) yaşanan bölgesel dönüşüm sürecinin temel dinamikleri ve parametreleri hakkındaki görüşlerini program katılımcılarıyla paylaştı. 

 

Amerika’nın Kıbrıs’a Bakışının Temel Noktası Adada ve Türk Yunan İlişkilerinde İstikrar

Kıbrıs meselesinin çözümünde birisinin hakemlik  ve yönlendiriciliği üstlenecekse  bunun Avrupa Birliği  yerine Amerika Birleşik Devletleri’nin  olmasının daha tercih edilir olduğunu kaydeden Kumcuoğlu, ABD’nin Kıbrıs’a bakış açısının adada istikrarlı yaşam ve  Yunanistan’la Türkiye arasındaki statükonun devamlılığı temelleri üzerine kurulduğunu ifade etti. Avrupalıların Kıbrıs sorununa bakışının hem duygusal olduğunu hem de  hemde güney  Kıbrıs Avrupa Birliği üyesi olduktan sonra AB karar alıcılarının Rumların istekleri dışında bir şey yapmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Kumcuoğlu,  Amerikada geniş halk kitlelerinin Kıbrıs’a ve Yunanistan’a bakış açısının Avrupalılar kadar duygusal olmadığını belirtti. ABD’nin her zaman taraflar arasındaki müzakerelerde barış yolunda çözümcü olduğunu belirten Kumcuoğlu, İngilizlerin ise adada iki tane üslerinin varlığına, ittifak antlaşmasında imzası bulunmasına ve  Kıbrıs tarihinde önemli bir ağırlıkları olmasına rağmen  Kıbrıs sorununa çözüm arayışında  etkin bir rol oynamadığını dile getirdi.

 

Amerika’nın  ve Batının gözünde Kıbrıs Ortadoğu’nun değil Avrupa’nın Bir Parçası:

Amerika Birleşik Devletleri ile  Batılı dış politika yapıcılarının ve uygulayıcılarının gözünde Kıbrıs’ın Ortadoğu’nun değil Avrupa’nın bir parçası olarak görüldüğünü belirten Kumcuoğlu, bu yaklaşımın bu ülkelerin Kıbrıs’a yönelik dış politikalarına da doğrudan etki ettiğini belirtti. ABD’ninBüyük Ortadoğu projesi içinde de Kıbrıs’ın Avrupa içinde mütalaa edildiğini kaydeden Kumcuoğlu, ABD dış politikasının KKTC’ye yönelik yaklaşımlarını incelerken bunu göz önünde bulundurmanın önemine işaret etti.  ABD ve İngiltere’nin Monroe Doktrini’nden bu yana mutlak bir işbirliği içinde olduğunun altını çizen Kumcuoğlu, bunun Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili yapılan çözümleme ve değerlendirmelerde dikkatle değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

Koldaş: Amerika Birleşik Devletleri’nin Dünya Güvenlik Mimarisinin Tek Mimarı Değil

Güvenlik Akademisi programını yürüten Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü’nün Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Amerika Birleşik Devletleri’nin yalnızca bölgenin değil dünyanın yeniden yapılanmasında kendine özgü bir gündeminin olduğunu ve bölgesel, ulusal ve yerel aktörleri de bu gündem çerçevesinde yönlendirme yönünde uluslararası yöntem ve araçları en  etkin bir şekilde kullanmaya çalıştığını ifade etti. Amerika Birleşik Devletleri’nin her şeyin arkasında olduğu ve dünya düzeninin tek kurgulayıcısı olduğu gibi bir yaklaşımın komplo teorilerine varan kolaycı ve indirgemeci bir bakış açısını beslediğini belirten Koldaş, ancak bu önemli dünya gücünün bölgesel ve yerel dönüşüm süreçleri üzerindeki etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye ve KKTC’ye yönelik politikalarını doğru anlamlandırabilmek için bu ülkenin güvenlik önceliklerini hem dünya sistemi hem de bölgesel güvenlik bağlamında değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Koldaş, ABD’nin güvenlik politikalarının yalnızca hedef ülkelere yönelik olarak tasarımlanmadığını ve bu nedenle analiz edilirken diğer ülkelerle olan güvenlik ilişkilerinin ve bölgesel güvenlik dinamiklerinin de göz önünde bulundurulmasının elzem olduğuna vurgu yaptı.

 

Bektaş: Kumcuoğlu’nun KKTC’nin yeniden yapılanmasındaki öncü rolü hep hatırlanacak

Güvenlik Akademisi kapsamında her hafta önemli ve değerli konuşmacıları konuk ettiklerini ifade eden Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, bu hafta da Kıbrıs Türk toplumunun tarihinde önemli bir yere sahip emekli büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu’nu Yakın Doğu Üniversitesi’nde konuk etmekten büyük mutluluk ve onur duyduklarını dile getirdi. Ertuğrul Kumcuoğlu’nun yalnızca değerli bir diplomat olmadığını aynı zamanda çok önemli bir çevre dostu olduğunu hatırlatarak kendisinin öncülüğünde yapılan ormanlandırma çalışmasının bugün Kıbrıs Türk toplumu tarafından şükranla anıldığını vurguladı. Ertuğruloğlu’nun KKTC üniversitelerinin oluşumunda ve gelişmesinde önemli bir öncülük ettiğini ifade eden Prof. Dr. Bektaş kendisinin yaptıklarının Kıbrıs Türk toplumu tarafından hep hatırlanacağını belirtti.

 

Serakıncı:  Kumcuoğlu yaptıkları ve öncülük ettikleri ile KKTC’nin tarihinde müstesna bir yere sahip

Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, KKTC’nin tarihinde ve bugününde önemli izleri olan Emekli Büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu’nu Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi Sertifika Programı kapsamında Yakın Doğu Üniversitesi’nde konuk etmekten büyük mutluluk ve onur duyduklarını belirtti. Kendisinin de bizzat tanık olduğu önemli bir dönüşüm sürecinin başmimarlarından olan Ertuğrul Kumcuoğlu’nun yaptıkları ve öncülük ettikleri ile Kıbrıs Türk toplumu için müstesna bir yeri olduğunu belirten Prof. Dr. Serakıncı,kendisinin düşünce ve görüşlerinin Kıbrıs Türk toplumuna bir çok alanda rehberlik etmeye devam ettiğini belirtti.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler