• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Kumsal park yepyeni konseptiyle hizmete açıldı

Kumsal park engellilere uyumlu düzenlemesi ve tarihe gönderme yapan yepyeni konseptiyle yeniden hizmete açıldı
Kumsal park yepyeni konseptiyle hizmete açıldı

4Telsim ile Lefkoşa Türk Belediyesi arasında imzalanan Kumsal Parkı Yeniden Canlandırma ve Işıklandırma Projesi protokolü kapsamında tümüyle yenilenen Kumsal Park yeni temasıyla bölge halkının kullanımına açıldı. 1905’te Lefkoşa Mağusa arası sefer yapan ve 1907’den itibaren Güzelyurt’tan da seferlere başlayan tarihi tren yoluna gönderme yapılan parktaki oyun grupları “tren hattı” konseptiyle düzenlendi.

Cumhurbaşkanı’nın değerli eşi Meral Akıncı, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Telsim Genel Müdürü Rasim Karas ve Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar tarafından yeniden hizmete açılan parkın açılış törenine bölge halkı yoğun ilgi gösterdi.

14AKINCI: LEFKOŞALILAR BU GÜZELLİĞE SAHİP ÇIKIP, BU GÜZELLİĞİ AYNI ŞEKİLDE DEVAM ETTİRMELİDİR

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı’nın değerli eşi Meral Akıncı, 46 yıl önce eşi Mustafa Akıncı’nın belediye başkanı olduğu dönemde iki ana caddeyi birbirine bağlayan eski tren yolunun park olarak yapıldığını ve pakta birçok güzel anısının olduğunu kaydetti.. “Ben bu mahallede çocuklarımı doğurdum, bu parkta büyüttüm, bu salıncaklarda birlikte sallandık, birlikte eğlendik, bölge halkı ile birçok güzel şey paylaştık” diyen Akıncı, parkın yıllar sonra temizlenip, düzenlenerek yeniden Lefkoşalı’ya sunulmasının bir Lefkoşalı olarak kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Parkın engellilerin de kullanabileceği şekilde bir yol olarak değil, yeniden park olarak düzenlendiğine dikkati çeken Akıncı, “Bugün bize teslim edilen bu güzelliği, bölge sakinlerinin sahip çıkıp, bu şekilde devam ettirmelerini arzuluyorum” ifadelerini kullandı.

DSC_1861HARMANCI: PARKI ENGELLİLERLE BİRLİKTE ORTAK KULLANIMA AÇMANIN SEVİNCİ İÇERİSİNDEYİZ

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise parkın İngiliz döneminde tren yolu olarak kullanıldığını hatırlatarak, patkı yeniden düzenlerken, o değerleri de ön plana çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. Tüm oyun gruplarını çağdaş ve modern şekilde yenilediklerini söyleyen Harmancı sözlerine şöyle devam etti; “Çağımızın en önemli hastalığı daha çok bilgisayar, daha az dışarısı olmasıdır. Biz gençlerin ve çocukların daha çok dışarıda vakit geçirip, egsersiz yapmasını teşvik etmek istedik” Parkın en önemli yeniliğininin engelli vatandaşlara uyumlu olarak düzenlenmesi olduğuna dikkati çeken Harmancı, “Parkı engelli bireylerle birlikte ortak kullanıma açmanın sevincini yaşıyoruz. Hem spor aktivitelerinde, hem de oyun gruplarının tümünde buna özene dikkat edilmiştir. Aydınlatma sorunu çözüldü. Parkın bakımı için belediye olarak biz elimizden geleceğiz, böge halkı da aynı özeni gösterecektir”. Harmancı geçmiş yıllarda parkın yol olmaması için mücadele eden tüm bölge halkına özellikle teşekkür ederek, parkın bögle halkına hayırlı olmasını diledi.

KARAS: PARKI YENİDEN SAKİNLERİNE KAZANDIRMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Telsim Genel Müdürü Rasim Karas ise Kumsal Parkı’nın imece usulü ile yeniden Lefkoşa halkına ve Kumsal Parkı sakinlerine kazandırdıkları için mutlu olduğunu dile getirdi. Karas, en eski ve en değerli parklardan biri olan Kumsal Parkıyla ilgili olarak bölgede yaptıkları araştırma sonucu, parkta ihtiyaç duyulan güvenlik ve aydınlatma konularında gelişmeler yaptıklarını kaydetti. Karas sözlerine şöyle devam etti; “Parkta engelli vatandaşlarımızın da rahatça yürüyüp, eğlenebileceği bir ortam yarattık. Belediyemiz tüm imkanlarını seferber etmesinden dolayı teşekkür ederiz. Park herkesin parkıdır, parkın bakımı ve güvenliğinden herkes sorumludur. Daha güzel aktiviteler ve daha güzel programlarla her zaman birlikte olacağız”.

Lefkoşa Belediye Orkestrası ile Joker Brass Band’ın sahne aldığı açılışta çocuklara özel ikramlarda bulunuldu. Çocukların eğlenceli vakit geçirdiği, eskiye ait bir temaya gönderme yapılarak yeniden canlandırılan Kumsal Park’ta, engelli bireylerin, çocukların ve ailelerin birlikte vakit geçirebileceği teknolojiye uyumlu bir park yaratıldı. Lefkoşa Türk Belediyesi ile Telsim iş birliğinde yürütülen tadilat çalışmaları kapsamında eski oyun grupları ile spor aletleri çıkarılıp, yerine yenileri monte edildi.

7ENGELLİ BİREYLERE UYUMLU PARKTA TÜM ÇOCUKLAR ÖZGÜRCE OYUN OYNAYABİLECEK

Parkta mevcut parkelerin bir kısmı sökülüp, görme engellilerin yürüyüş yolu için engelli parkelerin montajı yapıldı. Parktaki engelli rampaları yenilendi ve spor alanına erişim için bir engelli rampası inşa edildi. Görme engellilere özel yürüme parkuru ve engelli bireylere özel oyun alanı yer aldı. Parkta engelli kullanımına uygun spor aletleri yerleştirilmesi ile engelli bireyler de spor alanında diledikleri gibi özgürce vakit geçirebilecek.

Parktaki oyun alanları kauçuk zemin ile yeniden düzenlendi. Oyun alanında; emniyetli salıncaklar, engelli çocuklar için özel salıncaklar, tırmanma oyun grubu, tahtarevalli ve sürpriz oyuncaklar yerleştirildi. Parkta ayrıca mevcut banklar kaldırılarak, yerine yenileri monte edildi ve dinlenme alanları arttırılarak, parkta vakit geçirecek kişilere geniş dinlenme alanları sağlandı.

Parkın duvarları da Beaz Tasarım Kreatif Direktörü Umay Yılmaz Kutay tarafından tren konseptinden yola çıkılarak boyanarak renklendirildi. Bunun yanısıra oluşturulan Şiir Sokağı’nda ise parkı ziyaret eden kişilerin duygu ve düşüncelerini duvara yazabilecekleri bir alan yaratıldı.

TARİHİ GÜZELYURT-LEFKOŞA-MAĞUSA TREN HATTI’NIN HATIRASI KUMSAL PARK’TA YAŞATILACAK

Lefkoşa’nın tarih anlamla en önemli parkları arasında yer alan Kumsal Park’ın yeni konseptiyle 1905 yılında ilk seferine başlayan Lefkoşa-Mağusa arasında bulunan tren hattına gönderme yapılıyor. 1907’de Güzelyurt’tan da seferlere başlayan tren aracılığı ile Güzelyurt’tan narenciye, Lefke’den bakır, krom ve asbest Mağusa Limanı’na taşınıyordu. Mağusa gümrüğüne gelen malların adaya dağıtılması, Trodos dağı kerestelerinin kentlere taşınması ve bazı istasyonlarda telefon, telgraf ve posta hizmetlerinin verilmesi gibi pekçok hizmet tren yolları aracılılığı ile yapılıyordu. 1951 yılında tren yolunun kapatılması kararı üzerine son seferine çıkan tren yolunun hatırası Telsim ve Lefkoşa Türk Belediyesi iş birliğinde yenilenen Kumsal Park’ta yaşatılacak.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler