• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

“Lefke’ye bu kötülüğü yapmayın”

Halkın Partisi, Lefke'deki CMC madenleriyle iligli açıklamada bulundu...
“Lefke’ye bu kötülüğü yapmayın”

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, CMC maden atıklarının temizlenmesi için 2008’de devletin bir şirket ile sözleşme yaptığına ama aradan sekiz yıl geçmesine rağmen bu bölgenin temizlenmesi için kayda değer hiç bir adım atılmadığına dikkat çekildi ve “verilen sözlerin gereği yapılmadığı gibi şimdi de kısa süre önce iptal edilen bu sözleşmenin yeniden geçerli kılınmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Lefke halkına bu kötülüğü yapmaya kimsenin hakkı yoktur” denildi. Açıklamada ayrıca “bölge halkını ve bu memleketi bahse konu maden atıklarının zehirlediğini herkes biliyor. O zaman bu ne vurdumduymazlıktır? Temizliğin takvimlendirileceği ve bir yandan belediyenin diğer yandansa sivil toplum örgütlerinin de denetleyebileceği bir yapıyla bölge bu zehirden arındırılmalıdır” ifadelerine de yer verildi.

 

Halkın Partisi yetkilileri Lefke bölgesini ziyaret ederek vatandaşların sorunlarını dinledi ve Lefke Ceviz Festivali etkinliklerine katıldı. Güzelyurt İlçe Yönetimi tarafından organize edilen ziyaret ertesinde Halkın Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada Lefke halkının CMC maden atıkları konusunda çok tedirgin olduğuna, son günlerde geçmişteki taahhütlerini yerine getirmeyen bir firmanın yeniden temizlik işini yürütmek üzere görevlendirilecek olduğu yönündeki haberlerin bölge insanının huzurunu bütünen kaçırdığına dikkat çekildi. “Bu, siyasi bir mesele olarak görülmemeli, birilerinin rant elde edecekleri bir proje olaraksa hiç görülmemelidir. Bu bölgedeki çevre kirliliği doğrudan doğruya Lefke ve çevresinde ikamet eden insanımızın can güvenliği, sağlığıyla ilgilidir. Bu kadar yıldır, temizlenmesi işini verdikleri özel firmaları denetlemeyen hükümetlerde yer alan siyasilerin umursuzluğu ve vurdumduymazlığı kabul edilebilir değildir. Kimsenin bu kötülüğü Lefke’ye yapmaya hakkı yoktur” denilen açıklamada Lefke ziyaretinde Genel Başkan Kudret Özersay, Güzelyurt-Lefke İlçe Başkanı Naim Pınar ve Güzelyurt ilçe yönetimi üyelerinin hazır bulunduğu belirtildi.

 

“Şeffaf Bir Sürece İhtiyaç Var”  

Halkın Partisi’nin parti programında CMC çevre kirliliğine değinen tek siyasi oluşum olduğuna da vurgu yapılan açıklamada “Bundan sonraki süreçte şeffaflık çok önemli. Bu konuda yaşanan sıkıntıların büyük bölümü yapılanların hep gizli kapaklı ve kapalı kapılar ardında kotarılmasıdır. Biz kendi programımızla hem şeffaf olma, hem de bu kirliliğin derhal rehabilite edilmesi taahhüdünü halka vererek yola çıktık. Kendi Parti Programımızda belediye ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla CMC’den kalan zehirin temizlenmesi için bir vizyon ortaya koyacağımızı ve buranın temizlenmesinin önceliğimiz olduğunu söyledik. Sekiz yıldır bu bölge kendisine verilenlerin ne yaptığını devlet nasıl olur da denetlemez? Bu kadar yıl boşa geçmiş, belki de bu süre zarfında insanımızın sağlığı açısından geri dönülmez zararlar da verilmiştir. Kısa süre

 

 

 

 

 

önce iptal edilen ve bugüne değin kayda değer bir ilerleme kaydedilmemiş olan bu sözde ‘temizleme’ faaliyetini yeniden geçerli kılmaya dönük gelişmeler kabul edilemezdir. Sözünde durmayan, taahhütlerini zamanında yerine getirmeyenlere güvenmenin manası nedir? Vatandaşın sorduğu sorular bunlardır. Bu konu halihazırda çok gecikmiş ve bu bölgeye, ülkeye çok ciddi bir zarar verilmiştir. Buraya bir neşter vurulması şarttır. Biz Halkın Partisi olarak burada devletin ilk yapması gereken şeyin bu bölgenin takvimlere bağlanmış, ihlal edildiğinde de iptal edilecek ve sorumluluk üstlenenlerin ciddi şekilde tazminat ödeyecekleri bir modele geçilmesi olduğunu düşünüyoruz. Göreve geldiğimizde denetleme sürecine sivil toplum örgütleriyle belediyenin de dahil olabileceği bir model ile derhal buranın temizliğini başlatacağız. Bundan daha öncelikli bir şey olamaz. Kimsenin Lefke ve civarında yaşayan insanımızı daha fazla huzursuz etmeye hakkı yoktur”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler