• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Müzakere süreci BM'yi endişelendiriyor

Kıbrıs'taki müzakereler ile ilgili BM'nin kaygılandığı öğrenildi. Eide yine bugün devreye giriyor.
Müzakere süreci BM'yi endişelendiriyor

 Birleşmiş Milletler’in (BM), önümüzdeki mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta yapılacak milletvekilliği seçimlerinin sonrasına dikkat kesilerek, Kıbrıs sorunundaki hareketliliği muhafaza etmeye çalıştığı belirtildi.

BM’nin hedefinin, süreçteki momentumun muhafaza edilmesi ve buna paralel olarak, belirsizliğini koruyan konulardaki görüşmelerin ilerlemesi olduğunu da kaydedildi. 

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, yarınki liderler görüşmesi öncesinde, yeni tur temaslarda bulunmak için bugün Kıbrıs’a gelerek liderlerle ayrı ayrı görüşeceğini yazdı.

Gazete, BM’nin, önümüzdeki Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta yapılacak milletvekilliği seçimlerinin sonrasına dikkat kesilerek, Kıbrıs sorunundaki hareketliliği muhafaza etmeye çalıştığını bildirdi.

Gazete iç sayfadan “BM Momentumu Muhafaza Etmek İstiyor… Eide Yarınki Akıncı-Anastasiadis Görüşmesi İçin Zemin Hazırlıyor” başlıklı haberinde de, BM’nin hedefinin, süreçteki momentumun muhafaza edilmesi ve buna paralel olarak, belirsizliğin sürdüğü konulardaki görüşmelerin ilerlemesi olduğunu ifade etti.

“Gerek BM, gerek Türk tarafının, 22 Mayıs’ta Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek milletvekilliği seçimleri ışığında, süreçte önemli gelişmeler yaşanmasının beklenmemesi gerektiğini düşündüğünü” ileri süren gazete, bu ifadelerin ise Rum hükümetini rahatsız ettiğini kaydetti.

Hükümetin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in en baştan, hiçbir seçim sürecinin Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmeleri etkilemediğini açıklığa kavuşturduğuna işaret ettiğini yazan gazete, “yetkili bir kaynağın” gazeteye, bunun milletvekilliği seçimleri olduğunu ve bilindiği üzere Güney Kıbrıs’ta parlamenter sistem bulunmadığını söylediğini aktardı.

“YARIN MÜLKİYET VE ANLAŞMAZLIK BULUNAN KONULAR GÖRÜŞÜLECEK”

Gazete, yarın gerçekleştirilecek liderler görüşmesinde, mülkiyet ve üzerinde anlaşmazlıklar bulunan diğer konular üzerindeki görüşmelerin sürmesinin beklendiğini de belirtti.

İki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in dün yine bu konuları ele aldıklarını kaydeden gazete, haberinin devamında, ABD’nin Avrupa Konularından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Viktoria Nuland’ın ise Yunanistan’da bulunduğunu belirtti.

Gazete, Nuland’ın Atina ziyareti konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak, Nuland’ın Atina’da aralarında mülteci krizinin de bulunduğu bir dizi ikili ve bölgesel konuyu ele alacağını, aynı zamanda uluslararası örgütlerin temsilcileriyle de görüşeceğini ifade etti.

Gazete, görüşmelerin gündeminde Kıbrıs sorununun bulunmasının beklendiğini de ekledi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler