• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

New York’ta Kıbrıs baharı

Kıbrıs Müzakereleri bilgilendirme amacı ile ABD’ye taşındı. 24 Eylül’de Anastasiades’in gittiği New York’a bugün ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı gidecek.
New York’ta Kıbrıs baharı
ANASTASİADES BAN İLE GÖRÜŞTÜ

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile gerçekleştirdiği görüşmede, kendisinden Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında, yardım ve katkısını talep etti. Rum Lider görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, en kısa sürede Kıbrıs’ı tekrardan birleştirecek, işgal ordularından, garantörlerden ve garantörlüklerden kurtaracak bir çözüm bulunması için, tüm tarafların etkin bir şekilde katkı koymaları gerektiğini savundu.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler, Anastasiadis – Ban Ki-moon görüşmesi hakkında yaptığı açıklamada, müzakelerin gidişatı hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Ban Ki-moon, Anastasiadis’e, Mustafa Akıncı ile diyalog masasında kaydettiği ilerleme boyunca, göstermiş olduğu liderlik yetisinden dolayı övgüde bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kıbrıs’taki iki toplum liderinin, en kısa sürede bir çözüme ulaşılması adına gösterdikleri kararlılığı kutladı.

Kıbrıs Müzakereleri Çerçevesinde devam eden görüşmeler ile bağlantılı olarak Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir araya geldi. Öte yandan bugün adadan ayrılacak olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da New York temasları çerçevesinde Ban ile görüşecek.

BAN’DAN KATKI TALEBİ

Anastasiades Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile gerçekleştirdiği görüşmede, kendisinden Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında, yardım ve katkısını talep etti. Rum Lider görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, en kısa sürede Kıbrıs’ı tekrardan birleştirecek, işgal ordularından, garantörlerden ve garantörlüklerden kurtaracak bir çözüm bulunması için, tüm tarafların etkin bir şekilde katkı koymaları gerektiğini savundu.

Anastasiadis, çözümle birlikte, gelecekteki devletin, Avrupa Birliği üyesi olması ve o şekilde devam etmesi, Avrupa Birliği’nin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmesi ve aynı zamanda vatandaşlarının beklentilerine cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

CNA_Fcb591c7155014086a949953a506cc01a

YANLIŞLAR TEKRARLANMAMALI

Rum Lider, Ban Ki-moon’a geçmişteki yanlışların tekrar edilmemesi gerektiğini ve Kıbrıslı Rum tarafının zaman çizelgelerini kabul etmesinin söz konusun olmadığı ifade etti. Eğer pozitif irade ve kararlılık varsa, zaman çizelgeleri dayatmadan da gelişme kaydedilebileceğini belirtti. Anastasiadis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin de katılımıyla, iki liderin görüşme olasılığı var mı sorusuna, olumuz yanıt verdi.

Çözüm destek fonu ile ilgili soruya cevap olarak, herhangi bir açıklama yapılmadığını fakat tarafların, çözümden sonra ortaya çıkabilecek ekonomik yükümlülüklerle başa çıkılabilmesi adına böyle bir fon kurulması için çaba gösterdiğini ifade etti. Anastasiadis ve Ban Ki-moon’un, Doğu Akdeniz’deki bölgesel sorunlar, mülteci krizi ve sürdürülebilir kalkınma hakkında diğer konular üzerinde de konuştuğu belirtildi.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler, Anastasiadis – Ban Ki-moon görüşmesi hakkında yaptığı açıklamada, müzakelerin gidişatı hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Ban Ki-moon, Anastasiadis’e, Mustafa Akıncı ile diyalog masasında kaydettiği ilerleme boyunca, göstermiş olduğu liderlik yetisinden dolayı övgüde bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kıbrıs’taki iki toplum liderinin, en kısa sürede bir çözüme ulaşılması adına gösterdikleri kararlılığı kutladı. Aynı zamanda, bu kritik derecede önemli çaba için, Kıbrıslıları destekleyeceği konusundaki, güçlü kişisel bağlılığını tekrarladı.

AKINCI BUGÜN NEW YORK’A GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün New York’a gidiyor. Saat 09.45’te KKTC’den ayrılıp İstanbul üzerinden New York’a gidecek Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurulu çalışmaları çerçevesinde temaslarda bulunacak. Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ile Müzakere Heyetinden Sertaç Güven eşlik edecek.

NEW YORK TEMASLARI

Akıncı New York’ta bulunduğu süre zarfında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la da görüşecek. Akıncı’nın New York temasları çerçevesinde onuruna verilecek yemeğe katılması ve AB’den yetkililer ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Eşi Meral Akıncı’yla New York’a gidecek Akıncı’nın, New York temaslarının gelen hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

KERRY İLE GÖRÜŞME

New York temasları çerçevesinde Rum Lider Anastasiadis ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin New York’ta gerçekleştirdiği görüşmenin gündeminde de Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs – Birleşik Devletler ikili ilişkileri bulunduğu belirtildi. Anastasiadis, Kerry’yi Kıbrıs sorunu hakkındaki istişarelerin gidişatı hakkında bilgilendirdi ve Güvenlik konseyinin daimi üyesi olarak, Birleşik Devletler’in taraflara karşı desteğini talep etti.

Türkiye’nin her fırsatta kamuoyuna açıkladığı, Kıbrıs sorununun çözülmesi yönündeki isteğini, spesifik adımlarla ve eylemlerle kanıtlaması gerektiğine, özellikle dikkat çekildi. Hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis, ikili ilişkiler hakkında geniş kapsamlı görüşme gerçekleştirildiğini belirtti.

Birleşik Devletlerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’deki stratejik rolünü tanıdığını ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesiyle bu rolün daha da önem kazanacağını ifade etti açıklandı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin stratejik rolünün güçlendirilmesi konusunun, Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözülmesi gerektiğiyle ilgili de mesaj verdiğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler