• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Ölüm Tuzağı

Yollara kontrolsüz şekilde doldurulan reklam panoları tehlike yaratıyor.
Ölüm Tuzağı

“ÖLÜMCÜL OLABİLECEK BOYUTLARA ULAŞTI”: Anayollara doldurulan reklam panolarının, araçlar için ölümcül olabilecek boyutlara ulaştığı görülüyor. Güçlü ve hareketli led ışıklı reklam panolarının sürücülerin dikkatini çekerek, gözlerini kamaştırdığı ve ışıksız trafik levhalarının görülmesini zorlaştırdığı dikkat çekiyor. Son zamanlarda reklam panosu diken ve buna izin verenlerin tehlikenin dozunu artırarak, yol banketi üzerine kadar uzanan devasa reklam diktikleri görülüyor.

“MUHATAP BİR MERCİ YOK”: Lefkoşa- Boğaz Yolu’nda ve Alayköy mevkiinde bulunan gece kulüplerinin reklam tabelalarının yanı sıra, bir gece kulübünün yeni büyük bir ışıklı ve özellikle hareketli panoyu yol kenarına yerleştirdiği görüldü. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, trafikte kaza riskini artıran ve vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atan reklam panoları ile ilgili KKTC’de muhatap bir merci olmadığına dikkati çekti ve tüzüğe aykırı olan bu uygulamaların suç teşkil etmesine rağmen önüne geçilemediğini anlattı.

Rana SARRO

Anayollara doldurulan reklam panolarının, araçlar için ölümcül olabilecek boyutlara ulaştığı görülüyor. Güçlü ve hareketli led ışıklı reklam panolarının sürücülerin dikkatini çekerek, gözlerini kamaştırdığı ve ışıksız trafik levhalarının görülmesini zorlaştırdığı dikkat çekiyor. Son zamanlarda reklam panosu diken ve buna izin verenlerin tehlikenin dozunu artırarak, yol banketi üzerine kadar uzanan devasa reklam diktikleri görülüyor.

Alayköy mevkiinde bulunan gece kulüplerinin reklam tabelalarının yanı sıra, bir gece kulübünün yeni büyük bir ışıklı ve özellikle hareketli panoyu yol kenarına yerleştirdiği görüldü. Yolun kenarına kurulan hareketli panonun, geceleyin sürücülerin gözlerini kamaştırdığı ve tehlike arz ettiği dikkati çekti.

Öte yandan, şehir içi bazı yerlerde de, özellikle trafik ışıklarına kurulan yine dev reklam televizyonları da sürücülerin dikkatini dağıttığı ve kaza riskini artırdığı görülüyor.

Konuyla ilgili görüşlerini gazetemize aktaran Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, reklam panolarının anayol ve şehir içi yerlerde sürücülerin dikkatini dağıttığı ve kaza tehlikesi yarattığını belirtti.

mehmet avciAVCI: “KKTC’DE MUHATAP BİR MERCİ YOK”

Trafikte kaza riskini artıran ve vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atan reklam panoları ile ilgili KKTC’de muhatap bir merci olmadığına dikkati çeken Avcı, tüzüğe aykırı olan bu uygulamaların suç teşkil etmesine rağmen önüne geçilemediğini anlattı. Mehmet Avcı, konuyla ilgili gazetemize şöyle konuştu:

“TABELALAR KALDIRILAMIYOR”

“KKTC’nin toprağı altın gibidir, havası da altın gibi olmaya başladı. Reklam panolarının belediyelere gelir kaynağı gibi görülmesi doğru değildir. Yol güvenliğini tehlikeye sokacak boyutta ve tüzüğe aykırı tabela dikmek suç olması gerekir. Bizim yaptığımız tespitlerde tüzüğe aykırı dikilen tabelalar bile, yerinden kımıldatılmadı. Ve bu konuda KKTC’de yetkili makam yok. Yanlış yere dikilse bile kimse onu sökemez.”

IMG_6262“TABELANIN SÖKÜLEBİLMESİ İÇİN MAHKEME KARARI GEREKİR”

“Yıllar önce yapılan Reklam Tüzüğü’ne göre bir tabelanın sökülmesi için mahkeme kararı gerekir. Dolayısıyla reklamcılar veya belediyeler bu haklarını kullanarak, görüşü engelleyecek veya arabanın yoldan kaçması durumunda ölümcül etki yapabilecek reklamları dikmekten çekinmiyorlar.”

ÖLÜMCÜL SONUÇ DOĞURABİLİR

“Özellikle Lefkoşa- Boğaz Yolu’nda bunları görebilmekteyiz. Yolun dibine konmuştur. Araç yoldan kaçması durumunda ölümcül sonuç doğurabilir. Led ışıklar, dikkati üzerine çekmekte ve trafik levhalarını görünmez kılmaktadır. İşaretten daha parlak yanıp sönen lambalar konarak, veya sinevizyon dediğimiz hareketli reklam koyarak, sürücülerin dikkatini çekmeye uğraş veriyorlar. Bunlar da tehlikeli yerlere konuyor. Ya çember veya kavşaklar üzerine konuyor.”

“KKTC’DE BİR MUHATAP YOK”

Örneğin Lefkoşa Şehir içinde, bir gazetenin tam köşenin üzerindeki reklam tabelası tehlike arz ediyor. Bu konuda belediyeler sırf para alsınlar diye bu reklam tabelalarının konmasına katkı sağlıyor. Ama bu konuda KKTC’de bir muhatap yok. Kaldırılması isteniyorsa, mahkemeye gitmesi gerekiyor. Elimizde polisin tüzüğe aykırı olduğuna dair yazdığı yazılar olmasına rağmen, Dikmen Belediyesi reklam panolarını kaldırmadı.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler