• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

"Onaylanırsa sokaklardayız!"

TDP Milletvekili Zeki Çeler ve Reddediyoruz Platformu’ndan Koordinasyon Ofisi konusunda basın toplantısı…
"Onaylanırsa sokaklardayız!"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler ve Reddediyoruz Platformu, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı”na karşı olduklarını vurguladı.

Çeler ve Reddediyoruz Platformu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma’nın, ülke gençlerinin geleceğini tehdit ettiğini savunarak, yasanın geçmesini engellemek için tüm halktan destek istedi. 

top1.jpg

Çeler ve Reddediyoruz Platformu, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” hakkında basın toplantısı düzenledi.

Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda yer alan basın toplantısında TDP Milletvekili Zeki Çeler, yasa tasarısının maddelerine ilişkin açıklamalarda bulundu, ardından Reddediyoruz Platformu sözcüsü Fezel Nizam bir basın bildirisi okudu.

ÇELER: “MADDELERİN İÇERİĞİYLE İLGİLİ BİLGİ VERİLMEDİ”

Basın toplantısında ilk sözü alan Zeki Çeler, özellikle son bir haftadır protokol için destek istendiğini belirterek, protokolle gençler için 13 milyon TL harcanacağının söylendiğini, protokol maddelerinin içeriği hakkında ise bilgi verilmediğini ileri sürdü.

Yasa tasarısının KKTC’deki spor ve gençlik dairelerini işlevsiz bırakacağını savunan Çeler,  ofisin başına TC’den bir başkan atanacağını ver ofiste çalışacak bütün personelin istihdamının TC tarafından yapılacağını kaydetti.

“DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIK VERİLECEK”

Anlaşmada başka ciddi bir sıkıntının ise, TC’den gelen yetkililere diplomatik dokunulmazlığın verilmesi olduğunu ifade eden Çeler, KKTC’nin hiçbir mercisinin ofisin çalışmalarını denetleyemeyeceğini vurguladı.

Tüm gençlik kampları, yeni yapılacak kamplar ve bu kampların işletmesinin de bu ofise devredileceğine dikkat çeken Çeler, tüm spor tesisleriyle yeni yapılacakların işletmesinin de bu ofise devredileceğini belirtti.

Çeler, yapılacak yeni projelerin KKTC tarafından sunulsa da, ofisin uygun bulduklarını uygulayacağını savunarak, KKTC’de var olan ve ileride yapılacak yurtların idare ve izinlerinin de bu ofis tarafından verileceğini kaydetti.

KKTC devletinin ofisin istediği tüm bilgileri vermekle yükümlü olacağını da ifade eden Çeler, projelere ve çalışanlara KKTC olarak hiçbir engelleyici şart konulamayacağını vurguladı.

Çeler, anlaşmanın bir tarafın iptal etmemesi halinde, her 5 yıl sonunda 5 yıl daha uzatılacağına dikkat çekerek, protokolün yürürlüğe girmesi ardından istenildiğinde, buna ek her türlü anlaşma ve protokollerin imzalanabileceğini ve Meclis onayı gerekmeden yürürlüğe girebileceğini belirtti.

top2.jpg

“GENÇLER ULUSLARARASI DEĞİL TÜRKİYE’DEKİ MÜSABAKALARA KATILABİLECEK”

Anlaşmayla gençlerin uluslararası müsabakalara katılabileceğinin söylendiğini, ancak bunun mümkün olmadığını savunan Çeler, gençlerin ancak TC’nin düzenleyeceği müsabakalara katılabileceğini kaydetti.

Bu anlaşmaya evet demelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Zeki Çeler, tüm halkı kendilerine destek vermeye çalıştı.

Konuyla ilgili komite toplantısının bugün olduğunu ifade eden Çeler, yasa için Başsavcılık’tan görüş istendiğini belirtti.

Çeler, yasa tasarısının komiteden geçmesi halinde ise, muhtemelen Pazartesi günü yasa tasarısının Meclis’te oylanacağını sözlerine ekledi.

REDDEDİYORUZ PLATFORMU: “ONAYLANIRSA HER GÜN SOKAKLARDAYIZ”

Çeler’den sonra söz alan Reddediyoruz Platformu sözcüsü Fezel Nizam da, platformun basın bildirisini okudu.

Bildiride, yasa tasarısının bugün Meclis komitesinde onaylanması halinde her gün sokaklarda olup, yasanın geçmesini engellemek için ellerinden geleni yapacakları vurgulandı.

Anlaşmanın Kıbrıslı Türklerin asimilasyonuna yönelik bir adım olduğu savunulan bildiride, “Bu yasa ile Kıbrıslı Türklerin kendi geleceği ile ilgili söz hakkı kalmayacaktır. Kurulması planlanan bu ofis kendi kurumlarımızı etkisiz hale getirecektir” denildi.

Bildiride, yasa tasarısında yer alan ve Çeler’in özetlediği maddelere yeniden değinilerek, “Bütün bu maddeler ışığında bizler, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan ve var olan bütün birey, örgüt, kurum ve kuruluşları partizanlıktan ve bireysel kaygılardan arınmış bir şekilde bu mücadeleden yana taraf olmaya çağırıyoruz. Meclis komitesinde bulunan vekilleri bu yasaya hayır demeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler