• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Özersay Rum tarafının kazılara başlayabileceğini iddia etti!

Başlamadılar ama belki başlarlar!
Özersay Rum tarafının kazılara başlayabileceğini iddia etti!

DAÜ öğretim üyesi  Prof. Dr. Kudret Özersay bir açıklama yaparak Kıbrıs Rum tarafının deniz alanlarında kazılara yeniden başlamak üzere olduğunu, bunun da müzakere süreci başladığında verilen sözün ihlali anlamına geldiğini söyleyerek yetkilileri bu konuda diplomatik girişim yapmaya davet etti.

Özersay “Biz doğal gaz konusunda müzakereler için çalışmalarımıza ara verirken Kıbrıs Rum tarafı müzakerelere rağmen bunu yapmaya devam ediyor, bu bize yapılan ciddi adaletsizliktir” diyerek bu yöndeki uyarısını iki buçuk ay önce yaptığını anımsattı. Özersay “Rum tarafına ve bu süreci detseklediğini söyleyen üçüncü taraflara baştaki uzlaşıyı bizim yetkililerimiz en kısa sürede mutlaka hatırlatmalıdır. Diplomatik biri girişim yaparak bunun Kıbrıs Türk tarafının bir nevi iyi niyetinin istismar edilmesi olduğuna dikkat çekilmeli. Müzakereler dursun ya da oraya hemen biz de gemi gönderelim demiyorum ancak eğer uzlaştığımız hususlara Rum tarafının dilediğinde uymayabileceği bu şekilde kanıksanırsa bu süreçte kim neye güvenebilir ki?” diye sordu.

Özersay tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu müzakere süreci Cumhurbaşkanlığı seçimi ertesinde üstü kapalı bir uzlaşı ile başladı: Hem Rum tarafı, hem de Türk tarafı doğal zenginlikler konusundaki çalışmalarına ara verecekti ve öyle de oldu başlangıçta. Rum tarafı kazıları devam ettirmeyecek Kıbrıs Türk tarafı da Navtex’in süresini uzatmayacaktı. Süreç başladıktan sonra 29 Mayıs’ta yetkililerimizi uyardım ve Rum tarafının bu konudaki çalışmalarını Mısır, İsrail ve Yunansitan ile devam ettirmesinin adil olmayan bir durum ortaya çıkardığını hatırlattım, diplomatik girişimin gerekli olduğunu vurguladım.

Bugün görüyoruz ki Kıbrıs Rum tarafı bir adım daha ileri giderek KAZILARA DEVAM ediyor. Evet, Rum tarafı doğal gaz konusunda kazıları yeniden başlatıyor.

Bakın bunu, “biz de hemen TPAO’dan gemi göndermesini isteyelim” diye söylemiyorum, ancak müzakerelerin yeniden başlaması için daha en başta iki taraf da bu süreçlere ara verecek dediysek, şimdi Kıbrıs Rum tarafının bunu yeniden başlatması ciddi bir adaletsizliktir, Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetini istismar etmektir. Özetle bu yaklaşımın doğru olmadığını muhataplarımıza anlatmaz ve tepki göstermezsek, sırf müzakereler devam ettiği için Kıbrıs Türk tarafının haklarını aramaya ara vermek zorunda olduğunu, ama Kıbrıs Rum tarafının ise müzakereler devam ederken dahi doğal gaz konusunda burada normal olmayan bir durum yokmuş gibi çalışmalarını sürdürmeye hakkı olduğunu kabul etmiş oluruz.

Yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyorum, bu konuda girişim yapın. Rum tarafı bunları yapabildiği sürece müzakerelerde her iki tarafın da kabul edebileceği bir uzlaşmaya yakın durmayacak, bizimle paylaşmaya sıcak bakmayacaktır.

29 Mayıs’ta Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nde yer alan açıklamamda şu ifade yer alıyordu: “Müzakerelerin devam edebilmesi için Türk tarafı doğalgaz faaliyetlerini durdurdu, Rum tarafı devam ediyor! Rum tarafının bu konuda devam etmeye hakkı var mıydı? Burada ciddi bir adaletsizlik var”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler