• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

Risk Kabul Edildi

Gazeteniz Detay’ın okuyucularına dün “Arşiv Taşıma Skandalı” başlığı ile manşet haberi olarak aktardığı Dışişleri Bakanlığı’nın arşivinin tır aracılığı ile Ankara’ya taşıması olayı hakkında resmi açıklama geldi.
Risk Kabul Edildi
RESMİ AÇIKLAMA GELDİ: Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Dairesi Genel Müdürü Kemal Köprülü imzası ile Detay’a iletilen resmi açıklamada, Bakanlığın arşivin yıllardan bu yana, kısıtlı imkanlar ile muhafaza edilmeye çalışıldığı ve bu evrakların yangın, sel baskını vb. felaketlere karşı korunmasız olduğu vurgulandı. Evrakların tır aracılığı ile Ankara’ya kadar taşınma işleminin mevcut durumdan daha az riskli olduğu savunuldu.
MAHKUMLAR HAKKINDA AÇIKLAMA YOK:Haberin gerçeği yansıtmadığı da iddia edilen Bakanlık açıklamasında, gizli evrakların Türkiye’ye taşınmayacağı, bu belgelerin KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın kendi imkanları ile dijital ortama geçirileceği kaydedildi. Öte yandan, evrakların TIR’a yerleştirilmesinin Bakanlığın etkin gözetim ve denetiminde yürütüldüğü ve diplomatik kargo olarak Ankara’ya taşınacağına vurgu yapılırken, Detay’ın haberinde belirtilen, Bakanlık bodrumundaki arşiv odasından tıra taşıma işlemini Merkezi Cezaevi’nin mahkumlarının taşınması skandalı hakkında ise açıklama yapılmaktan kaçınıldı.

Hanife Lefkaralı

KKTC ile TC arasında 25 Ağustos 2015 tarihinde Ankara’da imzalanan TC ve KKTC Dışişleri Bakanlıkları bilişim tenolojileri alanında işbirliği mutabakat zaptı sonucu KKTC Dışişleri Bakanlığı arşivinin Türkiye’ye bir tır aracılığı ile gönderilmesi ve bu evrakların dijital ortamına aktarılması ile ilgili Detay’ın dünkü “Arşiv Taşıma Skandalı” başlığı ile verilen manşet haberi hakkında Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Haberde tırda yaşanacak herhangi bir kaza, yolda gemi ile taşınması esnasında oluşabilecek herhangi bir ciddi olumsuzluk nedeni ile KKTC’nin tüm Dışişleri Bakanlığı arşivinin yok olabileceği vurgulanırken, Bakanlığın bodrum katında bulunan arşiv odasındaki evrakların tıra taşıma işlemini ise cezaevinde bulunan mahkûmların yaptığı ifade edilmişti.

ARŞİVİN TAŞINACAĞI KABUL EDİLDİ

Haberin yayınlanması sonrasında Gazetemiz Detay’ın Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı’ya Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Dairesi Genel Müdürü Kemal Köprülü imzası ile açıklama geldi. Açıklamada haberin kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğu ve gerçekleri yansıtmadığı iddia edilirken gizli evraklar dışındaki tüm evrakların tır ile Ankara’ya taşınacağı ve bunun risklerinin olduğu kabul edildi.

ARŞİV KORUMASIZ

Bakanlık açıklamasında, mevcut arşivinin, kısıtlı imkanlar ile muhafaza edilmeye çalışıldığı ve bu evrakların esasen yangın, sel baskını vb. felaketlere karşı korunmasız olduğu da resmi olarak teyit edildi. Taşıma işlemlerinde oluşabilecek risklere dikkat çekilen Detay’ın haberi sonrasında mevcut durumun taşıma işleminden daha az riskli olduğu savunuldu.

MAHKUM KONUSUNA DEĞİNİLMEDİ

Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Dairesi Genel Müdürü Kemal Köprülü imzası ile tarafımıza yapılan resmi açıklamada haberin gerçeği yansıtmadığı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğu savunulurken, evraklar, bakanlığın bodrum katında bulunan arşiv odasından tıra taşıma işleminde de yaşanan bir diğer skandal konumundaki Merkezi Cezaevi’nden görevlendirilen mahkûmların taşıma işlemini yapması olayı hakkında ise açıklama yapılmaktan kaçınıldı.

EKONOMİK TEDBİR

Bakanlığın ilgili açıklamasında, yürütülen çalışmaların, evrakların dijital ortama en hızlı şekilde aktarılması için gerekli teknolojinin ülkemizde bulunmadığı, en ekonomik ve en uygun yöntemin seçildiği ifade edildi. Gizli belgelerin elektronik ortama geçirilmesi işleminin ise Bakanlığın kendi imkanları dahilinde gerçekleştirileceği de Kemal Köprülü’nün açıklamasında vurgulandı.

EVRAKLAR NASIL TAŞINACAK?

Bakanlığı mevcut evraklarının bir kısmı hala bakanlık arşivinde bulunuyor. Ankara’ya gitmek üzere tamamı tıra yerleştirilecek evraklar diplomatik kargo olarak Ankara’ya taşınacak ve TC Dışişleri Bakanlığı’nın ileri teknolojideki tarayıcılarıyla çok kısa bir süre içinde elektronik ortama aktarılacak. Arşivin içinde bulunduğu TIR, özel diplomatik kargo olarak mühürlenecek ve Türkiye sınırları içindeki yolculuğu esnasında Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Güçleri tarafından etkin koruma altında taşınacak. TIR Ankara’da ilgili yere vardıktan sonra KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen 4 yetkili personel ile mühür açılacak ve Bakanlık personeli ile evraklar elektronik ortama aktarılacak.

Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Dairesi Genel Müdürü Kemal Köprülü imzası ile Detay’a gönderilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

12 Kasım 2015

Sayın Oshan Sabırlı,

Genel Yayın Yönetmeni,

Detay Gazetesi.

12 Kasım 2015 tarihli “Arşiv Taşıma Skandalı” başlığı ile gazetenizde manşetten verilen haberde yer alan iddiaların kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu ve gerçekleri yansıtmadığını üzülerek ifade etmek istiyorum.

Bakanlığımızın uzun zamandan bu yana arşiv evraklarının uluslararası standartlar uyarınca dijital bir ortama geçirilerek muhafaza edilebilmesi için yürütmekte olduğu çalışmalar kapsamında 25 Ağustos 2015 tarihinde KKTC Dışişleri Bakanlığı ile TC Dışişleri Bakanlıkları arasında bilişim teknolojileri alanında işbirliğine dair bir mutabakat muhtırası imzalanmış ve TC Dışişleri Bakanlığı’nın sağlayacağı destek ile Bakanlığımızın çağdaş haberleşme ve Belge Arşiv sistemlerine geçmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

Dünyadaki birçok ülkenin Dışişleri Bakanlıklarına kullandığı ileri teknolojideki arşiv belgeleme sistemi ile örnek olan ve bu alanda bilfiil lojistik destek sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Bakanlığımızda benzer çağdaş bir sistemin kullanılmasına imkan verecek ve belgelerin güvenli olarak saklanmasına fiziki açıdan elvermeyen mevcut ortamdan elektronik arşiv ortamına geçerek daha güvenli bir şekilde muhafaza edilmesine olanak sağlayacaktır.

Yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumsal hafızamızın ivedilikle taranabilmesini sağlayacak gerekli teknolojinin ülkemizde bulunmaması da gözönünde bulundurulduğunda en ekonomik ve en uygun yöntem seçilmiştir.  Bu çerçevede, evrakların TIR’a yerleştirilmesi Bakanlığımızın etkin gözetim ve denetiminde yürütülmekte olup diplomatik kargo olarak Ankara’ya taşınacak ve TC Dışişleri Bakanlığı’nın ileri teknolojideki tarayıcılarıyla çok kısa bir süre içinde elektronik ortama aktarılacaktır. Arşivimizin içinde bulunduğu TIR’a, özel diplomatik kargo olarak mühürlenecek ve Türkiye sınırları içindeki yolculuğu esnasında Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Güçleri tarafından etkin koruma altında taşınacaktır. TIR Ankara’da ilgili yere vardıktan sonra Bakanlığımızca görevlendirilmiş 4 yetkili personel tarafından mühürü açılacak ve Bakanlığımız personeli refakatinde elektronik ortama aktarılma işlemi yapılacaktır. Bu taşıma işlemine, haberde iddia edildiği gibi gizli belgeler dahil edilmemiştir.  Gizli belgelerin elektronik ortama geçirilmesi Bakanlığımızın kendi imkanları dahilinde gerçekleştirilecektir.

Yıllardan bu yana, Bakanlığımızın mevcut arşiv ortamındaki kısıtlı imkanları ile muhafaza edilmeye çalışılan bu evrakların esasen yangın, sel baskını vb. felaketlere karşı korunmasız olduğu gözönünde bulundurulduğunda, bu ortamın elektronik ortama alınabilmesi için gerekli taşıma işleminden daha riskli olduğu açık bir gerçektir.

Ayrıca, arşiv sisteminin elektronik ortama alınması çalışmalarının sonuçlanması ile birlikte Bakanlığımızın gizli olmayan ve kamuoyu ile paylaşılabilecek nitelikteki belgelerinin araştırmacılar, akademisyenler, basın ve diğer ilgili çevrelerle daha verimli bir şekilde paylaşılabilmesi de mümkün olabilecektir.

Bakanlığımızın bu konudaki görüşlerine gazetenizde aynı sütün ve puntolarla yayınlanmasını rica eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Kemal Köprülü

Genel Müdür

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler