• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Rum basınında Müzakereciler...

Rum basınında Müzakereciler...

Kıbrıs sorununun çözüm müzakereleri çerçevesinde dün bir araya gelen Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, görüş birlikleri, ayrılıkları ve her iki tarafın yakın olduğu konulara ilişkin bir belgenin hazırlanması üzerinde çalıştıkları belirtildi.

Rum basını, müzakereciler arasında dün gerçekleştirilenve 4 saat süren görüşmenin yanı sıra Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami’nin, Kıbrıs gazetesine yapmış olduğu “7 adet yakınlaşma kağıdı hazırladıkları”  şeklindeki açıklamasına da geniş bir yer verdi.

Müzakerecilerin gerçekleştirdiği görüşme haberini  “Nami: “7 Görüş Birliği Belgesi Hazır” başlığıyla aktaran Alithia gazetesi, her iki müzakerecinin, iki toplum lideri arasındaki özlü müzakerelerin gerçekleştirileceği zemini teşkil edecek görüş birlikleri ve ayrılıklarının yanı sıra her iki tarafın yakın olduğu konulara ilişkin bir belgenin hazırlanması üzerinde çalıştığını yazdı.

Müzakerecilerin yarın da tam gün sürecek bir görüşme gerçekleştireceğini yazan gazete, müzakerecilerin, 15 Haziran tarihinde de tam gün görüşeceklerini belirtti.

Gazete liderlerin, 17 Haziran tarihinde yapacakları görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunacağını, Eide’nin bir gün önce ise, sabahleyin liderlerle ayrı ayrı görüşme yapacağını da yazdı.

Fileleftheros gazetesi, Türk tarafının, müzakerecisi aracılığıyla, 7 yakınlaşma kağıdının hazırlandığını ifade ettiğini; Kıbrıs Rum tarafında ise yapılan şeyin görüşme olduğu ve tezlere ilişkin belgelerin büyük bir bölümünün, her iki taraftaki farklı görüşlere atıfta bulunan  kırmızı ve mavi olmak üzere iki rengi kapsamakta olduğunun söylendiğini belirtti.

Habere göre, bir yabancı diplomatik kaynak ise 11 Şubat 2014 ortak açıklama ışığında Talat-Hristofyas belgesinin görüşülmekte olduğunu ifade etti.

HRİSTODULİDİS

Alithia gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dünkü görüşmenin olumlu bir havada gerçekleştirildiğini; liderlerin Kıbrıs sorununun çözüm çabaları konusunda nerede bulunulduğuna dair net bir görüntüye sahip olabilmesi için, her iki tarafın görüşlerinin listelenmesi amacıyla Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, bugüne kadar üretilen çalışma hacminin, değerlendirilmesine devam edildiğini ifade etti.

Hristodulidis, Alithia gazetesine yaptığı açıklamada, iki müzakerecinin, şu anda, bütün başlıklara ilişkin, tüm kağıtları ele almaya uğraştığını; amacın ise liderlerin 17 Haziran’da gerçekleştireceği görüşmeye kadar müzakerenin üzerinde başlayacağı bütünlüklü belgeyi tamamlamak olduğunu belirtti.

TEKNİK KOMİTE UZMANLARI DA MÜZAKERECİLERLE

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in ayrıca, müzakerelerin özlü, Güven Yaratıcı Önlemlerin ise daha sonuç verici olması amacıyla, Teknik Komitelerdeki uzmanların, gerekli olduğuna karar verildiği zaman, kendileri ile birlikte çalışması konusunda da uzlaşmaya vardığını yazdı.

ANASTASİADİS-CAMERON GÖRÜŞMESİ

Alithia gazetesi, AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi için Brüksel’de bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam Kıbrıs saati ile saat 22:15’te, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Kıbrıs sorunu ve AB konularını ele aldığını belirtti.

Gazete görüşme hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler