• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 30 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

SALİH İZ-BU-LA-MA-DI

Sağlık Bakanlığı’nda bir KKTC klasiği daha yaşanıyor. Sağlığı düzenlemek ve denetlemek ana görevi olan Bakanlığın ülkedeki klinik ve doktor sayılarından haberi yok. Sağlık Bakanı Salih İzbul’un müsteşarının bakanlıkta özel doktor ve klinikler ile ilgili i
SALİH İZ-BU-LA-MA-DI
DEVLET DOKTOR SAYISINI BİLMİYOR: Detay Gazetesi’nin Sağlık Bakanlığı’ndan talep ettiği bazı bilgiler ışığında bakanlığın ülkedeki ne doktor, ne de klinik sayısını bilmediği ortaya çıktı. Ülkede sağlık konusundaki en yetkili merci olması gereken Sağlık Bakanlığı’nın özel doktor ve özel klinik sayılarını toparlayabilmesi için ise 70 gün zamana ihtiyacı olduğu da öğrenildi. Üstelik bu çalışmanın yapılabilmesi için 2015 yılı için 268 bin 597 bin 20 TL olarak onaylanan Sağlık Bakanlığı bütçesinde kalem olmaması ve bu araştırma için 345 TL’lik ödeme yapılması gerektiği ifade edildi.
BAKANLIĞIN KLİNİKLERDEN HABERİ YOK: Sağlık Bakanlığı’nın kendi doktorlarının ve kliniklerinin sayısını bilmemesine ülkenin sağlık yönünde hizmet veren iki toplum örgütü tarafından da tepkisiyle buluştu. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr.Filiz Besim ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu bakanlığın bu yönde bir çalışma yapmamasını “üzücü”diye nitelendirdi. Bakanlığın ülkedeki kliniklerden bihaber olduğu ve yasada olmasına karşın denetim bile yapılmadığı vurgulandı.

Ülkede sağlık sisteminde yaşanan kaos farklı yönleri ile devam ederken Sağlık Bakanlığı’nın ülkedeki doktor ve kliniklerden bihaber olduğu ortaya çıktı. Bilgi Edinme Hakkı Yasası çerçevesinde 26 Eylül 2015 tarihinde bakanlıktan talep edilen bir dizi bilgiye karşılık dün Detay Gazetesi’ne yazılan skandal nitelikli resmi yazı ile ülkedeki sistemsizlik ve denetimsizlik gözler önüne serildi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr.Ömer Gür imzası ile Detay Gazetesi’ne gönderilen yazıda ülkemizdeki özel doktor ve özel kliniklerin kayıt altında olmadığı öğrenildi. Üstelik bakanlığın bu bilgileri ancak günde 1 saatlik bir çalışma ile ancak 70 gün içerisinde sağlayabileceği de açıklandı.

[gallery ids="100137"]

Bakanlıktan gelen yazıda;

“Özel doktor ve özel klinik sayıları ile ilgili bilgilerin düzenlenebilmesi için, her gün bir saatlik çalışma yapılacağı ve bu çalışmanın toplam 70 iş gününü bulacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle, hazırlanacak bilgiler için 345 TL ödeme yapılacaktır. Bilgiler hazır olunca bilahare tarafınıza bildirilecektir” denildi.

Sağlık sistemini denetlemesi ve düzenlemesi misyonu olması gereken Sağlık Bakanlığı’nın, sağlığın en temel öğesi olan doktorlar ve klinikler hakkında bilgi sahibi olamaması ise şaşkınlık yarattı.

Bu bilgilerin hali hazırda bakanlığın bünyesinde olması gerekirken, bilginin günde 1 saat çalışma ile takriben ancak 70 günde toparlanabilecek olması üstelik, konunun araştırılması için ise Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılı için 268 milyon 597 bin 20 TL olarak onaylanan bütçesinden araştırtamaması ve bilgilerin araştırılabilmesi için 345 TL’lik ödeme yapılması gerektiği de traji komik şekilde gün yüzüne çıktı.

SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN ELEŞTİRİ

Konuyla ilgili görüşleri sorulan ülkenin önde gelen sağlık örgütleri Sağlık Bakanlığı’nın elinde bu verilerin olmamasının “acı verici olduğunu” kaydetti. Sağlık örgütleri özellikle klinik sayılarının bilinmemesinin sağlık alanındaki denetimsizliğin boyutunun da böylece ortaya çıktı.

Kıbrıs Türk Tabipler Odası Başkanı Filiz Besim Detay’a yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı bünyesinde böylesi bir bilginin olmamasını ciddi bir eksiklik olarak değerlendirdi. Besim “Sağlık bakanlığı bütün ülkenin sağlık bakanlığıdır. Sağlık Bakanlığı sadece devletin sağlık banklığı değil. Özel klinik ve özel hastanelerden de sorumludur. Eğer bu özel klinik ve hastaneleri tescillemek gibi bir görevi varsa ki böyle bir görevi de var o zaman bunu bilmemek çok ciddi bir eksikliktir” dedi. Filiz besim böylesi bir verinin bakanlığın elinde olmamasının bir yerde ülkemizdeki kayıt dışılığın ne kadar vahim boyutlarda olduğunu gösterdiğini kaydetti. Besim denetimsizliğe dikkat çekti ve “bunun özellikle sağlık sektöründe olması sağlık hizmeti veren kliniklerin denetlenmemesi açıkçası bizi endişelendiriyor” yorumunda bulundu.

DENETİMSİZLİK VAR

Yasal anlamda Sağlık Bakanlığı’nın ülkede bulunan klinikleri denetlemesi ve tescil etmesi görevi olduğunu da kaydeden Besim, “Bir kliniğin Sağlık Bakanlığından izin almadan klinik açılmaması gerekiyor. Burada bir gariplik yok mu?

Kliniklerin tümünün Sağlık Bakanlığı’nda kaydı olması lazım, tıpkı her doktorun Tabipler Birliği’nde kaydı olması gerektiği gibi…”

Besim ülkedeki kliniklerin izinsiz açıldığını ve devletin denetim yapmadığını da kaydetti ve “bu kliniklerin izinsiz çalıştığı anlamını taşıyor. Devlet eğer kaç klinik olmadığını bilmiyorsa, bu devletin denetim yapmadığı anlamını taşıyor.

Biz devletin gerekli denetimleri yapmamasından şikayet ediyoruz ve sürekli bunu vurguluyoruz. Bunun ciddi bir eksiklik olduğunu, sağlıkta mutlaka denetim olması gerektiğini söylüyoruz.”

CİDDİ EKSİKLİK

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği başkanı ülkede sağlık anlamında ciddi bir denetimsizliğin olduğuna vurgu yaptı ve “Sağlık Bakanlığı özel sektörü denetlemiyor, artı vermesi gereken izin verirken yapması gereken tescili de yapmıyor. Sayıyı bilmiyorsa bu o anlama geliyor. Eğer ki tescil yapılsa o kliniğe gider ve Sağlık Bakanlığı’ndaki defterde yerini alır. Bakanlık elemanları da yasadaki şekli ile gider ve gerekli denetlemeleri yapar. Bakar, tamadır der ve izin verir”.

BİZİM KAYITLARIMIZ TAMAM

Filiz Besim ülkedeki doktor sayısının Tabipler Birliği tarafından kayıt altında olduğunu, hem devlette hem de özelde çalışan, KKTC vatandaşı daimi üyelerin ve özel izin verilen birlik üyeleri ile bu rakamın binin üzerinde olduğunu da vurguladı.

Filiz Besim, yasalara göre, Tabipler Birliği’nden izin almadan hiçbir doktorun ülkede doktorluk meleğini icra edemeyeceğini de kaydetti.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu ise “Çok acıdır ki, ülkede bir sağlık bakanlığı var ve kendi doktorları kendisine kayıtlı değil” yorumunu yaptı. Gardiyanoğlu hekimlerin Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ne kayıt olduğunu ve birlik üzerinden mesleklerini icra ettiklerini kaydetti. Gardiyanoğlu, “dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir uygulama yoktur. Ülkedeki sağlık bakanlığının kendi hekiminin nerede çalıştığını, çalıştığı adresi, nerede olduğunu bilmemesi kabul edilebilir” dedi. Gardiyanoğlu bakanlığın elinde bu verilerin olmadığının altını çizerken, “Maalesef Sağlık Bakanlığının elinde bu verilerin olmaması acı bir şeydir” dedi.

“DEVLET BİLMİYOR Kİ…”

Sağlık Bakanlığı’nın gazeteye ilan vererek bu verilerin çok hızlı toplanmasını sağlayabileceğini kaydettiği açıklamasında Gardiyanoğlu, “Yarın çıkar gazeteye ilan verir ve der ki şu tarihe kadar, ülkede serbest çalışan hekimler KKTC sağlık bakanlığına gelip çalıştıkları yerin adresini ve bilgilerini verecektir, bu şekilde doktorunun nerede ne yaptığını da bakanlık öğrenmiş olacaktır. Sağlık Bakanları yıllardır bu ülkede serbest hekimlerin bakanları olmadılar. Sağlık Bakanlığı ülkedeki hekim açığından bahsediyor ama bu ülkede o branşlarda hekim olup olmadığı da bilinmiyor. Sağlık Bakanı dışarıda kaç tane dahiliye doktoru, kaç tane kardiyoloji doktoru, kaç tane çocuk doktoru var bilmiyor. Sonra da ülkedeki hekim açığı oluşundan şikayet ediliyor. Böylesi bir çalışma yapılmadan bunlar bilinemez.”

KLİNİK NASIL KURULUYOR?

Klinikler konusunda da ciddi bir sistemsizlik olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, bir an önce Sağlık Bakanlığı’nın kliniklerle ilgili çalışma yapması ve denetimlerine yoğun şekilde başlaması gerekliliğine vurgu yaptı. Gardiyanoğlu kliniklerin nasıl kurulduğu hakkında da bilgi verdi.

Dr. Remzi Gardiyanoğlu, “Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ne diplomanızı verirsiniz, Kıbrıs Türk Tabipler birliği ‘evet tamamdır, senin diploman bizim kabul ettiğimiz yerlerden, hekim burada eğitim almıştır’ der. Ondan sonra onaylanır ve prosedür tamamen Sağlık Bakanlığı dışından gerçekleşir. Siz belediyeye, oraya, buraya ‘işyerimi açıyorum, kliniğimi açıyorum’ dersiniz ve açarsınız. Tüm sağlık kuruluşları ve kliniklerin Sağlık Bakanlığı tarafından rutin olarak denetlenmesi gerekir. Bu sağlık kuruluşları ve kliniklerin hem açılırken hem de rutin şekilde denetlenmesi gerek. Tabii ki bu da yapılmıyor” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler