• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

SDD, basında çıkan iddiaları yalanladı!

Sayıştay Denetçileri Derneği Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili çıkan haber için basın açıklamasında bulundu...
SDD, basında çıkan iddiaları yalanladı!

Açıklamanın tam metni şöyle:.. 

"KKTC Sayıştayının, denetim görevini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmesi, kamuda saydamlık ile hesap verme sorumluluğunun arttırılmasına yardımcı olabilmesi için dünyadaki tüm Sayıştayların üye olduğu Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatının (INTOSAI) belirlediği standartlar seviyesine ulaşması gerekmektedir.

Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatının (INTOSAI) belirlediği standartlara uygun birçok madde içeren Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın sadece belirli maddeleri 18 Mayıs 2016 tarih ve “Sayıştay Başkanı’ndan Tahsisat (Ödenek) Talebi” başlıklı haber ile yazılı basında ele alınmış, Sayıştay Başkanlığı ve denetçilerinin tarafsızlığı hakkında asılsız öngörü ve iddialarda bulunulmuştur.

Sayın Birikim Özgür’ün daha önce 20.11.2014 tarihinde basına yansıyan açıklamalarında Sayıştayın fonksiyonun önemli olduğunu ve imkanlar içinde güçlendirilmesi gerektiğini savunmuş olmasına rağmen Sayıştayın daha etkin faaliyet gösterebilmesi ve uluslararası standartlarda denetim yapılmasını öngören Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin 18 Mayıs 2016 tarihli yazılı basında yer alan açıklamaları tarafımızca talihsiz bir açıklama olarak değerlendirilmektedir.

Söz konusu haberde belirtilmemesine rağmen Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun iyileştirilmesine yönelik önemli maddeler yer almaktadır. Özellikle KKTC Yasalarında ilk kez kapsamlı bir kamu zararının tanımı yapılmakta ve kasıt, kusur veya ihmalden kaynaklanan nedenlerle kamu kaynağında artışa engel veya azalışa neden olan sorumlular hakkında sorumluluk getirileceği açıkça belirtilmektedir.  Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Sayıştay, mali ve idari yönden Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Standartlarının öngördüğü şekilde daha bağımsız bir Yüksek Denetim organı haline gelmektedir.

Ülkemizde hükümetler sürekli olarak değişmesine rağmen Sayıştay görevine tarafsız olarak devam etmekte ve sadece 30 Denetçi ile 200’ün üzerinde denetim yerinde toplamda her yıl 10 milyar TL üzerindeki gelir ve gider işlemlerinin denetimini ciddi personel sıkıntısına rağmen gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Son iki yılda Sayıştay Başkanlığı ve denetçileri tarafından gerçekleştirilen özverili çalışmalar sonucunda denetimlerde mevzuata aykırı olan 15 milyon TL üzerinde bir tutar için sorumlulara sorumluluk tesis edilmiş ve emeklilik, dulluk, kıdem tazminatı ve özlük işlerine ilişkin yaptığımız harcama öncesi denetimlerimiz ile de 900.000 TL tutarın üzerinde yersiz ödemeye engel olunmuştur. Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Sayıştay kadrolarının genişletilmesi, Sayıştay kadrolarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve mali ve idari bağımsızlığın güçlendirilmesi öngörülmektedir. Bu değişikliklerin gerçekleşmesi durumunda Sayıştay daha etkin ve verimli denetim yapma kabiliyetine kavuşacak ve yazılı basında yer alan iddiaların aksine kamuda daha fazla mali disiplin sağlanacaktır.

Anayasal bağımsız denetim organı olan KKTC Sayıştayı, bu güne kadar görevini bağımsızlık ilkesine uygun olarak devam ettirmiş bundan sonra da ayni şekilde devam ettirecektir. Konu Tasarının yasalaşması, Sayıştayın kapasitesinin arttırılması suretiyle kamu zararının önüne geçilmesi açısından elzem olup, tüm Siyasi Partiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve kamuoyunun, Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na destek vermesi gerektiği görüşünde olduğumuzu ve bu desteğin tüm toplum ve ülke menfaati için önemli olduğunu belirtmek isteriz.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.

 

KKTC SAYIŞTAY DENETÇİLERİ DERNEĞİ."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler