• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Sigara Bırkma Polikliniği açılıyor

Sigara Bırkma Polikliniği açılıyor

“SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ, KISA SÜRE İÇİNDE HİZMETE GİRECEK”

“TOPLAM 2 BİN 68 DENETİM YAPILDI. ALO 184 SİGARA İHBAR HATTI İLE DAHA ETKİN DENETİM YAPILACAK”

“SİGARA İÇMEYİN, BULUNDUĞUNUZ ORTAMLARDA SİGARA İÇİLMESİNE İZİN VERMEYİN, İÇİLEN ORTAMLARDAN UZAK DURUN”

“SİGARA, BAŞTA KANSER VE DAMAR SERTLİĞİ OLMAK ÜZERE, BEYİN VE KALPTE DAMAR TIKANIKLIĞI, KALP KRİZİ GİBİ BİRÇOK HASTALIĞIN NEDENİDİR”

Sağlık Bakanlığı, içerdiği 4 bin zararlı madde nedeniyle başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan sigarayı bırakma çağrısı yaparak, hastane bünyesinde “sigara bırakma polikliniğinin” kısa süre içinde hizmete gireceğini açıkladı.

Geçen yıl 2 bin 68 denetim yapıldığını ve 103 ceza kesildiğini açıklayan Bakanlık, “Alo 184 İhbar Hattı”nın da devrede olduğunu; 44/2008 Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası’nda AB müktesebatı uyarınca bir takım tadilatlar yapılacağını da bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla Bakanlık adına yayımladığı mesajda, sigaranın zararlarına dikkat çekti; hem sigaranın zararlarından korunma yöntemleri, hem de 44/2008 Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası uyarınca Bakanlık eliyle yürütülen denetimler ve koruyucu önlemler hakkında bilgi verdi.

“DENETİMLER ARTTI”

Bakanlık Basın Bürosu vasıtasıyla yayımlanan mesajda, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere farklı kanser türleri ve pek çok ciddi hastalığın birinci nedeni olduğu vurgulanarak, Sağlık Bakanlığı’nın bir yıllık sürede, denetimleri artırdığı belirtildi.

BİR YILDA 2 BİN 68 DENETİM

Bakanlık mesajında, tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu kapalı alanlarda, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bağlı ekiplerin, 1 Ocak 2014- 15 Aralık 2014 tarihleri arasında tüm bölgelerde toplam 2 bin 68 denetim gerçekleştirdiği ve 103 ceza kestiği belirtildi.

“SİGARA İÇMEYİN, BULUNDUĞUNUZ ORTAMLARDA SİGARA İÇİLMESİNE İZİN VERMEYİN, İÇİLEN ORTAMLARDAN UZAK DURUN”

Sağlık Bakanlığı mesajında, kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve yasa maddelerinin başarıyla uygulanabilmesi için artırılan denetimlerin yanı sıra, toplumun konuya duyarlılığının da önemli olduğuna dikkat çekerek, sigara kullanmayanlara şu çağrıda bulundu:

“Sigara içmeyin,  bulunduğunuz ortamlarda sigara içilmesine izin vermeyin, içilen ortamlardan uzak durun.”

ALO 184 DEVREDE

Sağlık Bakanlığı’nın son bir yıldan bu yana, 44/2008 Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası uyarınca yoğun ve titiz bir çalışma yürüttüğüne ve yeni uygulamaların devreye sokulduğuna vurgu yapılan mesajda, ilk kez bu dönemde devreye konulan “Alo 184” ihbar hattının, yeni uygulamalardan birisi olduğu kaydedildi.

“SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ KISA BİR SÜREYE KADAR HİZMETE GİRECEK”

“Alo 184 Sigara İhbar Hattı”ndan sonra, sigara bırakma polikliniğinin kurulmasına yönelik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğuna da değinilen mesajda, söz konusu polikliniğin kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.

YASADA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR

Bakanlık mesajında, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çalışmaları dâhilinde sürdürülen yasa çalışmaları kapsamında, 44/2008 Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası’nda bir takım tadilatların yapılacağına da değinilerek, yapılacak değişikliklerin, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulma aşamasına geldiği bildirildi.

“GÜNDE 1 SİGARA İÇMEK BİLE TİRYAKİLİKTİR”

Bakanlık mesajında, günde bir sigara içmenin bile bağımlılık anlamı taşıdığı ifade edilerek, “Dünya Sağlık Örgütü değerlendirmelerine göre sigara tiryakisi sayılmak için düzenli olarak günde 1 sigara içmek yeterlidir. Bağımlılık, kişinin madde alımı üzerindeki kontrolünü kaybetmesini ifade eder. Sigara içme veya dumanının solunması, zamanla kişide kuvvetli psikolojik ve zayıf fiziksel bağımlılık oluşturur” denildi.

SİGARADA, 4 BİNDEN FAZLA ZARARLI KİMYASAL MADDE VAR

Her bir sigarada 4 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunduğuna işaret edilen Bakanlık mesajında, tütünde esas bağımlılığa nikotinin sebep olduğunun farmakolojik kanıtlarla ispatlandığı belirtildi.

SİGARA KULLANIMININ YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI…

Bakanlık mesajında, aynı araştırmada, erkeklerin kadınlara oranla daha çok sigara tükettiğinin ortaya çıktığı kaydedilerek, sigara bağımlılığının yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekildi.

Buna göre; sigara kullanımının ağız kokusu yaptığı, diş ve diş eti hastalıklarına yol açtığı, gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep oluğu, mide ve yemek borusu kanserine yol açtığı, erken menopoz ve rahim kanseri gibi hastalıkların görülme oranının çok yüksek olduğunun görüldüğü belirtildi.

Sigara, başta damar sertliği olmak üzere, beyin ve kalpte damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi birçok hastalığın nedenini oluşturuyor.

Mesajında, sigara bağımlılığının ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, sigaranın başta damar sertliği olmak üzere, beyin ve kalpte damar tıkanıklığı,  kalp krizi ve tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara açık davetiye çıkardığını yineledi.

SİGARA, AKCİĞER KANSERİNİN YÜZDE 90 NEDENİ

Ayrıca sigaranın, tüm kanserlerin yüzde 30, kanserden ölümlerin de yüzde 50 sebebi olduğu belirtilen Bakanlık mesajında, sigaranın akciğer kanserinin de yüzde 90 nedeni olduğu belirtildi.

“SİGARAYI ANİDEN BIRAKIN”

“Araştırmalara göre, sigarayı aniden bırakmadaki başarı yüzde 80, yavaş yavaş bırakmadaki başarı ise ancak yüzde 6’dır” denilen Bakanlık açıklamasında bağımlılara, kararlı olup sigarayı aniden bırakmaları tavsiye edildi.

Sağlık Bakanlığı mesajında, sigaranın insan sağlığını olumsuz etkileyen diğer sağlık sorunlarını da şu şekilde sıraladı:

“Dilde tat alma duyusunda bozulmalara yol açar. Beyin hücrelerinin ölümüne neden olur. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunamaya neden oldur. Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani, katarakta sebep oldur. Cildin yapısının bozulmasına neden olur ayrıca, leke ve kırışıklıkların meydana gelmesine sebebiyet verir. Selüloite yol açar. Burunda koku alma duyusu azalmasına neden olur. Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar. Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir. Mesane kanserinin önemli nedenlerindendir. Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur. Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur. Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya yol açar. Kemik erimesine neden olur. Burger hastalığına sebep olur. (Bu hastalık el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir).

Nikotin yoksunluğu kriterleri hakkında da bilgi verilen Bakanlık mesajında,  kullanımın bırakılmasından veya azaltılmasının ardından geçen 24 saat içerisinde, aşağıda belirtilen bulgulardan dört veya daha fazlasının görülebildiğine dikkat çekildi.

Sigaranın bırakılmasından sonra 24 saat içerisinde görülebilecek bulgular:

“Disforik ya da depresif duygu durum. İnsomnia. (Uykusuzluk). İritabilite, sinirlenme ya da öfkelenme. Anksiyete. Düşünceleri yoğunlaştıramama. Huzursuzluk. Kalp hızında artma. İştah artması ya da kilo alma.”

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ BIRAKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER…

Mesajda Sağlık Bakanlığı, tütün ürünlerini bırakmak isteyenlere şu önerilerde bulundu:

“Neden bırakmak istediğinizden emin olun. Kendinize sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ancak bu takip eden 1 veya 2 hafta içinde olsun.  Karar verdiğiniz günde sigarayı bırakın; daha önceden sayıyı azaltmayı denemeyin. Arkadaşlarınızdan size sigara vermemelerini isteyin. Eğer içkiyle sigara içiminiz arasında ilişki varsa ilk birkaç hafta içki içilen yerlerden uzak durun. Tütün tüketen arkadaş ortamlarından uzak durun. Tekrar başlama genellikle ilk 4-6 hafta içinde görülmesine karşın ilk 6 ay boyunca iradenizi güçlü tutmaya çalışın. Karşılaşacağınız problemlerle (gerginlik, konulara yoğunlaşma güçlüğü) nasıl baş edeceğinizle ilgili yardım alın. Sigara için harcamış olacağınız parayı biriktirin ve kendinizi ödüllendirin. Spor yapın, bol su için, sakız çiğneyin, yaşadığınız ortamı sık sık havalandırın. Sigarayı çağrıştıran ortamdan uzaklaşın.”

SİGARANIN BIRAKILMASINDAN SONRA ORTAYA ÇIKACAK OLUMLU BELİRTİLER…

Sigarayı bırakmanın hemen ardından vücutta nelerin olabileceği konusunda da bilgi verilen Bakanlık mesajında, sigara bağımlısının, sigarayı bıraktıktan sonra kalp atışlarında düşmenin yaşanacağını, el ve ayaklarına daha fazla kan gideceğini, 8 saat sonra zehirli karbon monoksit kırmızı kan hücrelerinin temizlenip yerini oksijenin bırakılacağını, 2 gün sonra da tat ve koku alma duyusunun yeniden işlev göreceğini, 3 ay sonra akciğer kapasitesinde artış olacağını, 9 ay sonra bağışıklık sisteminin güçleneceğini, öksürükte azalma olacağını, 2 yıl sonra da koroner kalp hastalığı geçirme olasılığının azalacağını, 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riskinin azalacağını, 15 yıl sonra kalp krizine yakalanma riskinin sigara içmeyen birinin risk seviyesine düşeceğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler