• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Siyasi partiler Anastasiadis’i topa tuttu

Rum siyasi partileri doğalgaz konusunun müzakerelerde -sürecinin son aşamasında- görüşülmesini kabul etmesi nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i topa tuttukları bildirildi.
Siyasi partiler Anastasiadis’i topa tuttu

Rum siyasi partileri doğalgaz konusunun müzakerelerde -sürecinin son aşamasında- görüşülmesini kabul etmesi nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i topa tuttukları bildirildi.

Haravgi “Başkanlık Açıklamasından Çifte Musibet” başlığıyla yansıttığı haberinde Anastasiadis’in geçen Pazartesi günü yaptığı beyan-açıklamanın ardından Türkiye’nin yeni Navtex ilan ettiğini, doğalgazın da artık müzakere masasında olduğunu belirterek bunları “musibet” olarak niteledi, siyasi partilerin tepkilerini aktardı.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, bir kez daha maksatları Rum halkının çıkarlarının önünde tutmakla suçladığı Anastasiadis’in, siyasi parti başkanları toplantısının ardından yaptığı bu açıklama üzerine hem Türkiye’nin yeni Navtex yayımladığını hem de artık Rum tarafının, doğalgazı toprakla ilişkilendiren bir beyanı bulunduğunu vurguladı.

DOĞALGAZ ARTIK MÜZAKERE MASASINDA...

Kiprianu Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda yürüttüğü icraatlar nedeniyle Rum tarafının iki olumsuz sonuçla karşılaştığına işaret ederek bunları şöyle izah etti:

“1-Başkanlığı devralmasından iki yıl sonra, Kıbrıs sorununda özlü müzakereler yapmayı halen başaramadık. Türkiye yayımladığı iki Navtex ile daha önce hiç olmadığı kadar atak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin daha önce hiç sorgulanmayan bölgelerini sorguluyor ve kendi taleplerini kabul etmezsek doğal zenginliğimizi değerlendirmemize izin vermeyeceği şantajında bulunuyor. Uluslararası toplum da Türkiye’nin bu faaliyetlerine müsamaha noktasında ılımlı tepki gösteriyor.

2-Müzakerelerin batağa saptanmasıyla birlikte –ki bu çok tehlikelidir- Türkiye, Kıbrıs sorunu çözülmezse doğal zenginliğimizi değerlendirmede işimizi zorlaştırmaya çalışacak. En kötüsü de Türkiye’nin, Kıbrıslı Türklerle Rumlar olarak Kıbrıs sorununu çözemediğimiz ve taksimden çok da uzak olmayan çözümün bize dıştan dayatılması gerektiği mesajını vermesinin kolaylaştırılmasıdır.

Maalesef son iki yıldır yaptığımız bütün icraatlar bizi bu kötü duruma getirdi.

Başkan Anastasiadis geniş tabanlı hükümet propagandası yapıyor olmasına karşın Kıbrıs sorunundaki icraatları tek taraflı yapıyor. Ülkeyi meşgul eden bu çok büyük meselelerde de siyasi partilerle istişare etme, bir uzlaşı çözümü bulma gereği duymuyor, sadece DİSİ’nin desteğiyle tek taraflı ilerlemeyi yeğliyor.

Başkan Anastasiadis’i, 1977’den beridir uluslararası topluma ve Kıbrıs Türk toplumuna karşı taahhüt ettiklerimiz uygun bir çözümü gündeme getirecek inisiyatifleri en azından şimdi almaya çağırıyoruz”

“TÜRK TARAFINA YENİ KAZANIMLAR SAĞLADI...”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’i “Kıbrıs sorunu çözülmeden doğalgazı müzakere etmeyeceği” tezini terk edip “doğalgazı Kıbrıs sorununun çözümünden önce görüşme tezini benimseyerek, kendi çizdiği kırmızıçizgilerden geri adım atmakla suçladı. Papadopulos “Anastasiadis’in stratejisinin ve ‘uslu çocuk’ politikasının başarısızlığa uğramakla kalmayıp Türk tarafına yeni kazanımlar sağladığı maalesef bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Vatandaşlar İttifakı, Başkanı Yorgos Lillikas aracılığıyla Rum Yönetiminin yeni Navtex’e göstereceği tepkiyle ilgili önerilerini iletti. İttifak, Türkiye’nin bu son hareketiyle “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin işlevsiz olduğu ve tasfiyesinin, herhangi bir çözümün temel şartı olduğu mesajını verdiğine dikkat çekti.

Simerini siyasi partilerin tepkilerini okurlarına “Tavizkarlıkla Suçluyorlar... Tehlikeli Gelişmelerden Söz Eden Partilerden Ağır ‘Suçlama’” başlığıyla aktardı.

ANASTASİADİS “GÜVENLİK KONSEYİ’NE BAŞVURUYU YENİDEN MASAYA KOYMALI”

Gazeteye göre EDEK, Anastasiadis’in inisiyatifini, Rum Yönetiminin ve “Kıbrıs Helen tarafının” geçmişteki gerileme davranışının aynı ve “trajik geri adım” olarak niteledi. Parti tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’nin elinde artık doğalgaz konusunun müzakerelere eklenmesi kazanımı var. Başkan Anastasiadis BM Güvenlik Konseyi’ne başvuruyu müzakere masasına yeniden getirmeli ve AB’den yaptırım uygulamasını istemelidir” iddiasında bulundu.

EURO.KO Anastasiadis hükümetine katılıyor olmasına karşın Anastasiadis’in Pazartesi günü açıkladığı inisiyatifine karşı çıktı ve Rum Başkanlık Köşkü’ne şu mesajı verdi:

“Bizim taraf sadece müzakerelerin yeniden başlaması için bir formül bulmakla kalmamalı, Kıbrıs MEB’indeki Türk enerji projelerinin engellemelidir. Kıbrıs’ın enerji planları, parsellerde yeni ruhsatlar verme prosedürü hızlandırılmalı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anlaşmaları ve stratejik işbirlikleri tamamlanmalıdır.”

“SON 40 YILDAN DERS ALINMADI...”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi yeni Navtex yayımlanmasının Anastasiadis hükümetinin Kıbrıs sorununda izlemekte olduğu tavizkarlığına cevap teşkil ettiği görüşünü ortaya koydu ve Rum Ulusal Konseyi’nde kararlaştırılan Türkiye aleyhine önlemlerin uygulanıp uygulanmayacağını sordu. Hareket “Maalesef son 40 yıldan ders alınmadı böylece vatan, bir kez daha Türkiye’nin iştahına bırakıldı” ifadesini kullandı.

Habere göre Anastasiadis’in inisiyatifine sadece DİSİ tam destek verdi. Parti Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu Türkiye’nin yeni hareketini kınadı ve Rum siyasi partilerini, Ankara’ya karşı mücadelede birlik olmaya çağırdı. DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun meseleyi Avrupa Halk Partisi’ne götüreceğini, hükümetin ise Türkiye aleyhine hukuki önlemler incelemek niyetinde olduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler