• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Tartışılan anket şirketi iddiaları yanıtladı

Tartışılan anket şirketi iddiaları yanıtladı

Ülkemizde 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik yaptığı kamuoyu araştırması ile dikkatleri üzerine çeken, Gezici Araştırma Şirketi’nin Direktörü Murat Gezici kafalarda soru işaretlerini Detay’a açıkladı.

ANKET TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Türkiye merkezli, kamuoyu araştırma şirketi Gezici Araştırma tarafından yapılan ve servis edilen anket sonuçları ülkemizde ana gündem konusu oldu. Anket sonuçları birçok tartışmayı da beraberinde getirirken, bu anketin yapılış şekli ile ilgili sorulara şirketin direktörü detayları ile yanıt verdi.

 

İLK RESMİ ANKET

Gezici Araştırma’nın anketi Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili verileri ve detayları ile birlikte ülkemizde basına yansıyan ilk ve tek kaynağından resmi seçim anketi olma özelliği taşıyor. Zaman zaman kamuoyuna duyurulan anketlerde, kamuoyu araştırmaları için hayati öneme sahip, veri, şirket ismi, örneklem gibi bilgilerin ve firmaların detaylarının bulunmadığı göze çarpıyor.

 

 

Rana SARRO

 

19 Nisan’da KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Türkiye’nin kamuoyu araştırma şirketi Gezici Araştırma tarafından yapılan anket tartışmaları gündemin ilk sıralarına yerleşti. Bu kamuoyu araştırması sonuçlarının açıklanmasının ardından, anketin yapılış şekli ile ilgili de bir takım iddialar kamuoyunun tartışma konusu oldu. Anketin kahvehanelerde yapıldığı iddialarının yanı sıra, anketörlerinin Türkiye’den geldiği ve ülkede turistlerle de anket yapıldığı yorumları da ortaya atıldı. Bu gibi iddialar üzerine Detay Gazetesi, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik kamuoyu araştırmasını yapan Gezici Araştırma Şirketi Direktörü Murat Gezici’nin açıklamalarına başvurarak, ankete ilişkin iddialara ve akıllardaki sorulara yanıt aradı.

 

GEZICIMurat Gezici, ortaya atılan seviyesiz iddialarla ilgili yargı süreci başlatacaklarını belirterek, gazetemize anket çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gezici, birkaç gün sonra Kıbrıs’ta bir basın toplantısı düzenleyeceklerini de belirtti ve “bu yapılan haksız muameleye Gezici Araştırma sessiz kalmayacak ve orada bir basın açıklaması yapacaktır” diye konuştu. Murat Gezici, Detay Gazetesi muhabiri Rana Sarro’nun sorularını yanıtladı.

 

 

“KKTC’DEKİ SEÇİMİ DE BİLDİ DENMESİ İÇİN YAPTIK”

DETAY: BU ARAŞTIRMAYI NİYE YAPTINIZ?

Gezici Araştırma Şirketi Direktörü Murat “Gezici Araştırma, Türkiye’nin ve Avrupa’nın, en büyük araştırma şirketlerinden biridir” dedi. Gezici, “Nasıl ki Türkiye’de, yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimini en yakın bilen tarafsız araştırma şirketi olduğumuzu gösterdiğimiz gibi, ‘KKTC’deki bu sonuçları da bildi’ olarak tarihe geçmek için böyle bir hassas çalışma yaptık.”

 

“2 GÜNDE 3 BİN VATANDAŞLA YÜZYÜZE GÖRÜŞME”

“Bu araştırmayı, 14-15 Şubat 2015 tarihlerinde, 2013 ve 2014 seçim sonuçları, verileri dikkate alınarak yapıldı. Yani 5 ilçede, 84 farklı alanda, mahalle ve köylerde yapıldı. Yani kırsal alandaki vatandaşların da görüşlerinin temsil edildiği bir çalışma oldu. Toplam 3 Bin vatandaşla yüz yüze görüştük. Bu çalışma için 65 kişiyle, 2 gün çalışıldı”.

 

“TÜRKİYE’DEN ANKETÖR GÖTÜRMEDİK”

DETAY: GEZİCİ ARAŞTIRMA’NIN ANKETÖRLERİNİN TÜRKİYE’DEN GELDİĞİ DOĞRU MU?

“Bu araştırmada Türkiye’den herhangi bir anketör götürmedik. Orada tamamen Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızı çalıştırarak sahada araştırmaları yaptık. Tabi ki, 3 idari personel İstanbul’dan gelmiştir. Çok sağlıklı sonuçlar elde ettik ve çıkan raporu da dünya kamuoyuna ifade ettik.”

 

“BİZZAT BÖLGEDE BULUNDUM”

19 Nisan’da KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Gezici Araştırma tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının, bizzat kendisinin bölgede bulunarak yapıldığını belirten Murat Gezici, “projenin başında bizzat bulundum, tüm gün sahada çalıştık” dedi.

 

GEZICI1“ANKET FORMUNDA İBARE MEVCUTTUR”

DETAY: BU KAMUOYU ARAŞTIRMASINDA TURİSTLERLE DAHİ KONUŞULDUĞU YÖNÜNDEKİ İDDİALAR DOĞRU MUDUR?

“Anket formumuzda; ‘Bu anket, KKTC vatandaşı olmayan yani seçmeni olmayan kişiyle yapılmayacaktır” ibaresi vardır. Yani KKTC vatandaşı olmayanlarla bu anket gerçekleştirilmemiştir.”

 

“YASAL İŞLEM BAŞLATACAĞIZ”

Ülkemizde bazı kesimler tarafından ağır şekilde eleştirilen ve sosyal medyada da gündem konusu olan anket verileri hakkında yapılan yorumlar üzerine ise Murat Gezici, “Bununla ilgili yasal işlem başlatacağız. Bu hakaretleri ile ilgili yüce Türk adaleti önünde onlarla hesaplaşacağız. Öte yandan, kahvede görüşüldüğü ve anket yapıldığı iddia ediliyor. Bunlar da iftiradır. Bunların da hesabını Türk adaletinin önünde soracağız.”

 

“BU, BÖLGEDEKİ ÜÇÜNCÜ ARAŞTIRMAM”

DETAY: ANKETİN 25’İNCİ SORUSUNA DİKKAT ÇEKİLEREK, İKİNCİ TUR İÇİN ŞIKLARDA YALNIZ İKİ ADAYIN BELİRTİLDİĞİ ELEŞTİRİLERİ VAR. BU KONUDA NE SÖYLEYECEKSİNİZ?

“Bu, benim bölgedeki üçüncü araştırmam. Daha önceki anketlerimde, Derviş Eroğlu ile Siber Sibel’i; Derviş Eroğlu ile Kudret Özersay’ı; yine Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı’yı sordum. Ama en büyük oyu alan, her defasında Mustafa Akıncı oluyor. ‘Mustafa Akıncı mı, Sibel Siber mi’ diye de sordum, ‘Mustafa Akıncı mı Kudret Özersay mı’ diye de sordum. Ya da ‘Sibel Siber mi, Kudret Özersay mı’ diye de sordum. Yani çok farklı farklı sorular sorduk. Ama esas rekabet, esas heyecan yaratan Derviş Eroğlu, Mustafa Akıncı isminin yan yana gelmesiyle olduğunu görüyoruz. O yüzden üçüncü anketimde, bu soruyu sordum.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler